albumlàndia
Tres col·leccions senzilles i tendres
Dilluns vinent comença la 20a edició de BCNegra, el festival dedicat al gènere negre, policíac, criminal, detectivesc, de thriller, misteris, enigmes, espionatge... Un bon moment, doncs, per parlar d’una nova col·lecció per a lectors a partir de sis anys, protagonitzada per Jan Pol, el petit detectiu creat per Marta Jarque (Barcelona, 1962) i il·lustrat per Daniel Jiménez (Barcelona, 1971). Han aparegut els tres primers números: En Jan Pol segueix les pistes, En Jan Pol té un cas i En Jan Pol i els enigmes. Els publica Combel en una edició acurada i agradable.
En Jan Pol vol ser detectiu i està convençut que té tot el que li cal per convertir-se en un de molt bo. Fins i tot té el seu primer cas: descobrir qui se li ha menjat l’entrepà de formatge. Segueix totes les pistes i les anota al seu bloc, però serà capaç d’arribar fins al final i tancar el cas?
Viu en una casa amb jardí i caseta de gos (on es grata les puces el pelut Tom) i amb un pare i una mare, tots ben eixerits. El cert és que les il·lustracions de Jiménez tenen un atractiu especial, amb reminiscències dels anys seixanta, amb traços de tinta negra que delimiten bàsicament els personatges contrastats amb espais i objectes sense delimitar, només acolorits. Tot i l’aparent simplicitat –buscada–, hi trobem tota mena de detalls interessants.
Cada llibre té al final un parell d’exercicis relacionats amb l’aventura que s’ha llegit, com ara saber comptar diners, resoldre endevinalles, jocs de lògica, identificar petjades, fer encaixar claus amb panys, triar mapes del tresor... Una col·lecció simpàtica i clara, fins i tot tendra, amb pocs personatges, que aconsegueix crear aventures partint d’espais i situacions domèstiques.
I ara un altre títol de Combel, de la col·lecció Per què som com som?, La vida quotidiana abans i ara, de Cristina Junyent i Cristina Losantos. Aquest tàndem ha publicat altres títols divulgatius com ara El cos humà per fora, El cos humà per dins, Tots som parents. La vida i els humans al llarg del temps i Tots som diferents. Els humans en el seu entorn.
“Com hem tingut cura de nosaltres mateixos al llarg de la història? Com hem organitzat el nostre temps? I els espais on vivim? Les nostres tasques diàries, com ara vestir-nos, anar a l’escola o jugar, han canviat molt al llarg del temps. T’imagines la vida a casa teva sense electricitat o sense aigua? No tindríeu nevera ni rentadora, ni ordinador ni mòbil... Fins fa uns quants anys, els nostres avantpassats vivien sense tot això i se’n sortien”, és l’explicació del contingut d’aquesta guia visual molt didàctica. És realment engrescador anar aixecant les moltes solapes per comprovar com eren abans i com són ara una cuina, una botiga de queviures, un dormitori, una joguina, una escola, un poble... A més dels conceptes principals, explicats de manera concisa i entenedora, hi ha desenes de comentaris i consells variats. I tot amb les sempre magnífiques il·lustracions de Losantos, que sovint deu haver hagut de fer una bona feina de documentació.
Tancarem amb un tercer àlbum de Combel i el segon amb Cristina Losantos, en aquest cas com a autora única. És de la col·lecció Veig, veig!; després de La ciutat i Els oficis, arriba Quin temps fa? Amb dobles pàgines atapeïdes de personatges i situacions divertides, l’autora mostra un dia de vent, de neu, de boira, de calor... I una nit de cel serè. A més, ofereix una llarga llista d’objectes i personatges que cal localitzar. Ideal per aprendre a mantenir la concentració una bona estona i d’una manera divertida i engrescadora.