patrimoni
El Museu d’Història de Barcelona vol definir un nou itinerari al Born
El museu estrena nova imatge i diu adéu a l’acrònim MUHBA
El Museu d’Història de Barcelona vol definir un nou itinerari al Born que lligui l’exposició permanent i el jaciment. Carles García Hermosilla, director del museu des de fa pocs mesos, ha explicat que la idea és que l’exposició funcioni com una “prèvia” de l’accés al jaciment i hi hagi un “fil de continuïtat”. A més, ha assegurat com recull l’ACN que volen explorar formats audiovisuals que permetin als visitants un itinerari des d’una dimensió “més vivencial”.
El recorregut, ha dit, acabaria amb una sortida per la llibreria dels serveis editorials de Barcelona, que es traslladarà al Born. García ha dit també que la seva voluntat és que l’itinerari que passa pel jaciment es pugui fer sense necessitat d’una visita guiada però ha afegit que ho han d’estudiar.
Tot plegat ho ha dit durant la presentació de la nova etapa del museu, que abandona l’acrònim MUHBA i estrena nova imatge com a Museu d’Història de Barcelona. “Ens sembla més fàcil de reconèixer i explicar a la ciutadania”, ha dit García. La imatge ja es pot veure a la façana del Born i, segons ha dit ell, continuen treballant perquè es vagi estenent a la resta d’equipaments de la xarxa del museu.
En el cas concret del Born desapareix també el concepte de centre de cultura i memòria “però no desapareix del cor i línies de treball” del museu, segons ha defensat el director. Com a exemple d’això, ha explicat que la pròxima exposició del museu serà sobre el moviment estudiantil antifranquista amb motiu dels 50 anys de la mort del dictador.
El Born
En aquest context, El Born esdevé un espai central dins del Museu d’Història de Barcelona. No s’hi incorpora com un espai més, sinó que ocupa un paper destacat tant per les seves infraestructures com pel seu valor simbòlic i patrimonial.
Entre les principals novetats, destaca la recuperació de la sala Casanova com a espai per a exposicions temporals, amb la voluntat de renovar els continguts i facilitar un diàleg constant amb la ciutadania. També s’hi incorporen dues noves instal·lacions: la renovació de la Balconada, amb nous plafons que contextualitzen l’espai urbà de la Barcelona del segle XVIII, i l’Espai Mercat, que explica la història del mercat del Born i la seva relació amb el parc de la Ciutadella.
A més, El Born acollirà una exposició permanent estructurada en tres àmbits. La sala Villarroel presentarà una nova versió de l’exposició La Barcelona de 1700, de les pedres a les persones, centrada en la ciutat entre 1519 i 1717 i el seu context social, econòmic i institucional. A continuació, la visita s’endinsarà al jaciment arqueològic, que permetrà una lectura més viva i accessible del passat urbà. Finalment, la sala Castellví acollirà una instal·lació audiovisual i interactiva sobre la Barcelona del final de l’època moderna i l’inici de la contemporània.