SANT JORDI
El govern d’Illa potencia la difusió de Sant Jordi a Madrid
El president de la Generalitat participarà en una conversa amb l’escriptor Javier Cercas
El govern de Salvador Illa ha presentat aquest dijous la programació institucional prevista amb motiu de la diada de Sant Jordi, que començarà la vigília, el 22 d’abril, amb una jornada de diàlegs i debats amb escriptors. Una d’aquestes converses serà la que mantindran el mateix Illa amb l’escriptor Javier Cercas sobre cultura i tradicions.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha subratllat de fet que aquest any s’ha reforçat la presència de la festivitat a Madrid, i també a les delegacions exteriors, amb el comissariat de Llucia Ramis. En aquest sentit, Salvador Illa també es desplaçarà el pròxim 26 d’abril a Madrid per participar en les activitats que la delegació de la Generalitat hi ha organitzat entre el 23 i el 26 d’abril. Concretament, tancarà l’acte institucional que tindrà lloc a la llibreria Blanquerna amb la presentació del llibre Una història optimista, les memòries ampliades de Jordi Solé Tura.
En total, la Generalitat organitzarà 16 activitats de música, teatre i literatura en tres espais madrilenys i en quatre dies de programa. La delegació, a més, instal·larà una lona gegant a la Gran Via amb el lema Celebra Sant Jordi a Madrid.
Pel que fa a Catalunya, per al 23 d’abril es recupera la tradicional xocolatada, amb els guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2024, i també la missa, presidida per l’abat de Montserrat. Acompanyada de la directora general de Difusió, Bet Valls, i sota el lema Sant Jordi és de tothom, la consellera de Cultura ha destacat que aquest és un dels dies més importants per a la cultura catalana i que, precisament per això, ha de ser “per a tothom”, una premissa que ha lligat directament amb el missatge central del seu govern.
Hernández ha recordat que la diada s’impulsa des de la societat civil, i que es tracta d’un bon dia per mostrar “tota la feina que es fa durant l’any, així com el vincle creat amb les llibreries i les biblioteques”. Per això, ha insistit en la necessitat de teixir una festivitat “transversal i plural”, que defensi els “valors cívics”.
“Com a Govern estem compromesos amb l’accés de la ciutadania a la lectura i la cultura en general, amb el foment de la creació literària en tots els seus gèneres i amb el suport a la indústria editorial, que és un dels grans sectors econòmics de Catalunya”, ha assenyalat.
El Sant Jordi 2025 incorporarà per primera vegada, el 22 d’abril, Les veus de Sant Jordi, uns videopòdcasts que es retransmetran en directe des del Saló Sant Jordi del Palau dedicats a la literatura, en què els autors prendran la paraula en diverses taules rodones. Amb aquests diàlegs també es posarà l’atenció a gèneres amb menys presència pública, com ara l’assaig i la literatura infantil i juvenil, i també es valorarà la feina dels traductors i el paper de la literatura a l’hora de pensar el món d’avui i establir ponts entre cultures. Maite Carranza, Eloi Fernández Porta, Marina Garcés, Jordi Puntí, Monika Zgustová i Alícia Kopf són els autors que protagonitzaran Les veus de Sant Jordi. Com a acte especial, hi haurà una conversa entre l’escriptor Javier Cercas i el president Salvador Illa, amb la moderació de la periodista Agnès Marquès.
El dia 22 d’abril, a més, el govern aprovarà el decret de les Creus de Sant Jordi 2025, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, i s’anunciaran els noms de les 20 personalitats i les 10 entitats guardonades.
El dia 23, es recupera la recepció al pati dels tarongers, amb la tradicional xocolatada de Sant Jordi després del parlament del President, al migdia. La jornada de portes obertes al Palau, els concerts de carilló, la missa de Sant Jordi, la benedicció de les parades de roses, activitats a biblioteques, museus, arxius i monuments, la recepció als diferents gremis i sectors seran part també de la diada d’enguany.