llibres
Joël Dicker presenta un misteri per a tots els públics
El novel·lista Joël Dicker ja és un habitual a casa nostra on sempre ve a presentar les novetats que publica i on per Sant Jordi sol ser dels més venuts. Ara ha vingut a presentar La catastròfica visita al zoo, publicat per La Campana, amb traducció catalana d’Imma Falcó i, en castellà, a Alfaguara, amb traducció de M. Teresa Gallego i Amaya García. Una obra amb una peculiaritat, per primer cop Dicker incorpora l’humor i la intenció era escriure una obra que pugui llegir tota la família, junta.
Nascut a Suïssa el 1985, Joël Dicker va tenir un èxit mundial el 2012 amb La veritat sobre el cas Harry Quebert. Des de llavors ha anat acumulant premis i èxits amb títols com ara El Llibre dels Baltimore, El cas Alaska Sanders, La desaparició de Stephanie Mailer i L’enigma de l’habitació 622.
Pel que fa a La catastròfica visita al zoo, a la trama s’explica que falten pocs dies per a Nadal i la visita al zoo de la classe de la Joséphine ha estat una catàstrofe. Ningú no sap què ha passat exactament, però els pares de la nena estan decidits a descobrir-ho. Mentre la investigació avança, a poc a poc comprenem que una catàstrofe mai no arriba sola, que res no és el que sembla i que els esdeveniments poden fer un gir que ningú no s’esperava. Com sol passar a les obres de Dicker es manté el suspens fins al final, però en aquest cas més breu (unes 200 pàgines), amb un text molt llegidor, per moments divertit, sense els girs de vegades forçats de les seves trames i amb temes de fons com ara la democràcia –tan imperant a Suïssa–, l’educació inclusiva i el paper que hi juguen els pares i els mestres.
L’autor va deixar clar que en aquesta ocasió “no hi ha assassinats, però sí una investigació”. La narradora és una nena petita, una particularitat que, si bé l’autor no buscava de manera activa, reconeix que li ha aportat “molta llibertat”.
Joël Dicker no té “cap intenció de moralitzar” amb el seu nou relat, afirma, però si que considera que ha de “defensar sense escletxes la importància de llegir en suport paper, perquè, tal com indiquen científics com la nord-americana Maryanne Wolf, la lectura en paper desenvolupa el cervell i dóna capacitat per entendre allò que està en joc en determinats moments”. Per tant, un dels objectius del llibre és fer llegir als més petits. “Els infants que són capaços de llegir en paper tenen més eines per interpretar el món que els que no llegeixen.”
Sobre el tema de la democràcia, opina que “no és cosa de jutjar si la censura és positiva o negativa, igual que si la democràcia és positiva o negativa, sinó de veure quina és la responsabilitat que cadascú està disposat a assumir”.
Amb milions de lectors a tot el món i amb llargues cues quan signa llibres, Joël Dicker té clar que l’èxit, cada vegada que seu a escriure, “no es pot oblidar, és una pressió”, però també “una exigència per no decebre als que han llegit els meus llibres”.