anàlisi
Quan els llibres de teatre surten del racó de la llibreria
Tothom es mira la diada de Sant Jordi amb les seves ulleres. I, des de fa anys, hi ha una reclamació en el sector teatral a reivindicar la literatura dramàtica. Aquest any, amb la tirada de Mar i cel, la companyia Dagoll Dagom n’ha fet una versió de còmic, a càrrec de Coralí Espuña. És cert que els musicals es prodiguen més en edicions de CD, però ahir també Xavier Bru de Sala i Anna Rosa Cisquella van signar a la parada del Teatre Victòria. A la cua, civilitzada, es percebien els nervis per tenir a l’abast l’autora del còmic i de l’adaptació i, també, dels protagonistes. Saïd (Jordi Garreta) i Blanca (Alèxia Pascual), des del principi. L’estol del repartiment es va anar completant amb els altres personatges de la producció. Ritme de firmes, animada. I, a més del còmic, el llibre de l’adaptació, el de les partitures i alguns llibres de produccions anteriors de Dagoll Dagom. No són novetat però, com el Mar i cel de les quatre vides, també són història per als espectadors del teatre musical en català. La mateixa il·lustradora del còmic perseguia la idea de l’adaptació gràfica feia temps i, per això, els personatges recorden anteriors Saïds, Blanques, Idriss o Joans.
Mar i cel és el buc insígnia del teatre musical en català, però, com es veurà quan s’anunciïn les dades d’assistència de la temporada, també ho és del teatre en general a Catalunya. A la reivindicació de l’edició se suma el Teatre Lliure amb la col·lecció Llum de guàrdia per publicar les obres que produeix i el TNC. Per cert, que ha obsequiat amb el llibre les compres d’entrades de La tercera fuga, de Victoria Szpunberg, aquest Sant Jordi: el teatre es representa, i també es pot llegir, com qualsevol altra novel·la (amb el gaudi de poder imaginar el repartiment preferit per a cada lector) en aquesta lectura íntima i solitària. Per cert, que la lectura no té el contratemps de l’estrena: una indisposició d’un actor ha obligat a endarrerir l’estrena d’avui, a dimarts vinent, segons confirma el TNC.
Gràcies a editorials, com ara Arola i Comanegra, la recuperació del teatre a les llibreries és un fet. Teatres com ara la Sala Beckett i la Sala Flyhard van ampliant també les novetats amb edicions de les obres que presenten. La baralla per guanyar els prestatges centrals sembla igual de complicada però, com al poblat d’Astèrix, hi haurà (aquest hivern) una llibreria especialitzada en teatre al cor del Raval. El director Ferran Utzet obrirà Jàssera al carrer de les Sitges, 8. Ahir, va entendre que calia reivindicar-se. I, per això, enmig de les obres de reforma va convocar a una jornada de portes obertes amb una miniactuació a cada hora en punt. Van començar a l’hora de l’àngelus (a les 12 h) i es van acomiadar a l’hora que arrenquen bona part de les funcions de la cartellera (a les 20 h)Venien un sol llibre: Tot esperant Godot. Ara, era l’únic punt de venda, perquè va demanar totes les existències a l’editorial. Si hi ha poció màgica per al fenomen teatral de Mar i cel, en la seva quarta i darrera reposició (s’hi estan fins al 13 de juliol), Jàssera serà com el poble gal per normalitzar el teatre a les llibreries. Recull el testimoni de l’enyorada (i veïna) Millà.