CULTURA POPULAR
Badalona redueix el nombre d’espectadors a la crema del Dimoni
El màxim que ha establert el Pla de protecció són 33.000 assistents, quan l’any passat eren 36.000
Augmenten els informadors i es doblen els agents de la Guàrdia Urbana (de 66 a 141) respecte al 2023
La Cremada del Dimoni de les Festes de Maig de Badalona tindrà menys espectadors a primera línia i més policia supervisant la seguretat per evitar aglomeracions. Ho recull el pla d’autoprotecció presentat avui pel govern municipal. La ciutat es prepara per viure dissabte l’acte més emblemàtic i multitudinari, que aplega milers de persones a tocar de la platja. Si l’any passat l’aforament a la Rambla es va fixar en 36.000 assistents, enguany l’Ajuntament i els cossos de seguretat han convingut deixar-ho en 33.000.
Jason Sánchez ha guanyat el concurs de disseny del dimoni d’enguany amb el lema El voluntari més endimoniat. La figura és un reconeixement de la solidaritat de les nombroses entitats i voluntaris que es van mobilitzar per fer front a l’emergència provocada per la Dana a la ciutat de València. La construcció del Dimoni és obra de Carles Piera, artista plàstic que es dedica a la realització d’escenografies. És habitual que el dimoni tingui una significació social, com ara quan va representar un pres polític el 2018, o el 2017, era una denúncia al racisme: “No sobren immigrants, sobren racistes.”
La restricció a la Rambla entre el carrer del Mar i carrer d’en Prim començarà dissabte a les 19 h i està previst que s’allargui fins a les 23 h, si bé el govern garanteix la mobilitat de veïns i treballadors de la zona.
La previsió és que 77 informadors comptabilitzaran quanta gent accedeix a la zona i la distribuiran perquè es dirigeixin a zones de la Rambla amb menys ocupació, cap a la sorra si és precís. Pel que fa als cossos policials, hi haurà 141 agents de la Guàrdia Urbana, 30 més que l’any passat i 75 agents més que el 2023, segons el govern municipal.
La tasca policial a peu de carrer està previst que es reforci amb dos drons, agents uniformats i de paisà dels Mossos d’Esquadra, així com la unitat marítima per evitar que hi hagi embarcacions a les zones de seguretat de l’espectacle pirotècnic.
La Cremada del Dimoni es basa en l’obra Calaix de Sastre, els dietaris del Baró de Maldà. En les seves memòries el noble explica que l’any 1785 uns pescadors van cremar una figura de grans dimensions a la platja. L’any 1940 la Confraria de Sant Anastasi va cremar el primer dimoni de Badalona al carrer del Temple i gradualment es va anar convertint en una tradició. Amb el pas del temps la cremada es va traslladar a la platja i amb l’arribada dels ajuntaments democràtics va esdevenir la principal festa de la ciutat. L’any 1991 la Generalitat la va declarar d’interès turístic.