Arquitectura

arquitectura

Quins són els joves arquitectes catalans més prometedors?

L’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) ha donat a conèixer els noms dels projectes premiats de joves arquitectes, menors de 40 anys, de la catorzena edició dels Premis AJAC. Les obres s’han escollit d’entre les més de 300 propostes presentades als guardons, els únics destinats a joves arquitectes del país que, a més, premien obres no construïdes. Els projectes guardonats tindran l’oportunitat de ser exposats a l’octubre al Centre Obert d’Arquitectura, en el marc de la II Biennal d’Arquitectura Jove de Catalunya.

El jurat ha estat format per referents de l’escena arquitectònica nacional i internacional, com Mireia Luzárraga (TAKK), Tatiana Bilbao Estudio, Maxime Delvaux, Fala Atelier, Moisés Puente, Elena Orte (Suma Arquitectura), Manuel Bouzas i Burr Studio. Els Premis AJAC van néixer fa 26 anys amb l’objectiu de posar en valor i visibilitzar la tasca dels joves arquitectes del país. Amb el temps, s’han convertit en un aparador de bones pràctiques arquitectòniques, però sobretot en un espai de coneixement del talent emergent del país i un referent pel sector perquè s’hi marquen les tendències de futur per a les noves generacions. Pels Premis AJAC hi han passat noms rellevants de l’arquitectura catalana actual, com els RCR (Premi Pritzker 2017), l’estudi 300.000 km/s (Menció d’Honor dels Premis de la UIA) i d’altres estudis com Harquitectes, Anna & Eugeni Bach o Josep Miàs.

“Els projectes premiats destaquen per la seva qualitat tectònica i risc formal, marcant un possible canvi en l’arquitectura catalana després d’una etapa de crisi i letargia que s’ha arrossegat massa temps després de la crisi. La varietat de les propostes i l’altíssim nivell a totes les categories mostra la polivalència de la nova generació d’arquitectes que, davant d’un panorama minvant en el sector de la construcció, ha sabut posar a disposició d’altres disciplines i de la societat les seves aptituds. L’arquitectura catalana ha tingut cíclicament el reconeixement internacional i ha estat un referent a moltes universitats i administracions públiques estrangeres. De ben segur, els arquitectes joves que enguany han participat als nostres premis seran properament els ambaixadors a altres països de la prestigiosa cultura arquitectònica catalana”, ha declarat Albert Nogueras Tarrero, president de l’AJAC.

En la categoria d’Obra nova, el jurat ha premiat els projectes Casa Colorada en la Mesa (Colòmbia), d’ACTO (María Figueras Cervelló, Cristina Marcos Murgadas); Alfacs. Càmping a Alcanar, de Bajet Giramé + JAAS (Pau Bajet, Maria Giramé, Manuel Julià); i 9HPP Marjades (Inca), d’Estruch Martorell (Laura Estruch Sanchís, Lluís Martorell Pomar. UTE: Esteve Torres Pujol + Ripoll Tizón Arquitectos).

En la categoria de Rehabilitació, s’han alçat amb el guardó Adequació com equipament cultural de l’escorxador de Sitges, de Clara Ocaña Carbonell, d’Estudio CO-A; i Transformació d’un edifici abandonat en 27 apartaments, a Salou, de NUA Arquitectures (Maria Rius Ruiz, Arnau Tiñena Ramos i Ferran Tiñena Guiamet).

En la categoria d’Urbanisme i paisatge, s’ha distingit Casa tres patis, a Albons, de DA.CH. (Víctor Díaz-Asensio i Ourania Chamilaki); La barbacoa comunal. Transformació d’un antic aparcament en un jardí comunitari, a Castell d’Aro, de Joan Gener, Adrià Orriols, Miquel Ruiz; i Caminar des del centre. Renovació, peatonalització i renaturalització del carrer Consell de Cent de Barcelona, de Cierto Estudio (Lucía Millet, Anna Llonch, Ivet Gasol, Carlota de Gispert, Marta Benediscto, Maria Clara Vidal. UTE: b67 PALOMERAS ARQUITECTES).

En la categoria de Processos participatius, els reconeixements se’ls han emportat Creació col·lectiva del pati de l’IES Intermunicipal del Penedès. Procés, disseny i construcció col·lectiva amb els joves de l’IES Intermunicipal del Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia, d’Arquitectura de Contacte, SCCL (Adrià Bardagí Felip, Esther Orús Alcalde, Marc Sureda Rovira i Raquel Estany Jané); Descobertes Violeta. Diagnòstic i proposta de polítiques públiques sobre les violències masclistes a l’espai urbà a la Ciutat de Lleida, de MUTU ARQ SCCL; i Oaxaca: ciudad, espacio público e infancias, d’Arquitectes de Capçalera (Raül Avilla-Royo, Bruno Seve, Edith Cota, Fabricio Lázaro, Juan Manuel Gastellum + 32 estudiants de grau Etsab-Barcelona, Fadu-Uabjo i U. La Salle Oaxaca).

En la categoria d’Interiorisme i retail, el premis són per a La Nave, a Sant Andrià de Besòs, d’Atienza Maure (Alonso Atienza, Miguel Ángel Maure); i La Casa Relámpago, a Sant Desvern, d’H20 (Joan Gener, Adrià Orriols, Miquel Ruiz).

En la categoria de Disseny de producte, s’ha guardonat Persiana Tendal, estructura d’ombra tamisada, de SARQUELLA TORRES (Pau Sarquella, Carmen Torres); i Mobles per al Muhba (Museu d’Història de Barcelona), de Metronom + Frederic Villagrasa (Albert Casas, Maria Amat, Frederic Villagrasa).

En la categoria Arquitectura efímera, els premiats són Llar, lluèrnia. Festival del foc i de la llum, a Olot, de SARQUELLA TORRES (Pau Sarquella, Carmen Torres); i Un jardín de ladrillos, al Patio Museo de la Rioja, Logronyo, de Quentin Gérard, Matthieu Brasebin, Elisabeth Terrisse de Botton.

En la categoria Difusió i divulgació, han excel·lit La casa en flames és una còpia. Arquitectura mediterrània (amb Dani de la Orden), de Pau M. Just; Guijuelo, S.A., de Patricia Parra Marcos; A través de les pesqueres. Exposició a Banyoles, de Pau Sarquella, Carmen Torres. UTE: Antoni Bramon, Marc Riera (co-comissaris); i un accèssit per a AP-7 Roadtrip, Guia de viatge per l’AP-7, de Maria Aucejo Mollà.

En la categoria Investigació i/o teoria de l’arquitectura, s’ha reconegut Trazas de ronda, de Jaime Gutiérrez Armendariz, Andrea Aguilera Ruiz, Itziar Molinero Miranda; i s’han lliurat tres mencions a Construir imágenes, d’Arnau Pascual; Herramientas colaborativas para arquitectures de cabecera, de Raül Avilla; i Time Catalysts: Research by design in the loose ends of Barcelona, de Pau Bajet.

En la categoria de Fotografia de l’arquitectura, els millors són Exercises on realism and abstraction. Fotografia digital al voltant d’Europa, de Simone Marcolin; i Johnson market. Fotografia analògica en negatiu de mig format a Bangalore, de Gael del Rio.

En la categoria d’Arquitectura no construïda, el jurat ha triat Bocamar: the seams of water, Primer premi ex aequo Europan 17-Estuario del rio Nalón, a Asturias, d’Atelier Bocamar (Mar Ruiz Esbri, Maria Elena Tejero Jorge, Elias Bourbia, Charles Rosenfeld); Estanyat. Upcycling el Prat Nord, Europan 17. Living cities, a El Prat de Llobregat, d’Andrea + Joan arquitectes (Joan Martí Elias, Andrea Capilla Mónaco); i Mercat i centre multifuncional a Sanxenso, Pontevedra, d’Agència Material (Daniel Gómez Masana, Pol Bosch Llovera. UTE: Gemma d’Arquitectura i Jordi Estarca).

A l’apartat de Projectes de Final d’Estudis, a Paisatge i urbanisme el guanyador és Delting. Vers una nova concepció de l’habitar temporal als càmpings del delta de la Tordera, de María Fernández Herrero + Andrea García Pérez, Universitat: UPC-ETSAV; i els finalistes són 6% Anella panoràmica i millora de l’accessibilitat al Turó de Montcada, de Sara Romero Ribas + Judith Villegas Morral, Universitat: UPC-ETSAV, i Desfer el litoral. La regeneració de l’ecosistema del Delta de la Tordera permetent una habitabilitat mínima estacional, de Maria Casino Lozano + Helena Armengol i Biosca, Universitat: UPC-ETSAV.

A Intervenció en el patrimoni, el guanyador és Altres monuments. Monumentalització de la pedrera de Can Rovira a través d’un complex fúnebre, de Guille de Alfonso Sanchez, Universitat: UPC-ETSAV; i els finalistes són 8 Portes, Centre d’Interpretació i Investigació a les mines de Can Palomares de Malgrat de Mar, de Marta Mayoral Antich + Mariona Blanch Vernet, Universitat: UPC-ETSAV; i A través, Centre cultural polivalent a la paperera del Freser, d’Elisabet Martí Mas, Universitat: UPC-ETSAB.

A Impacte social, el guanyador és On són els pobles? Reactivació urbana, social i cultural del nucli antic selvatà, d’Àngels Cañellas Genius, Universitat: Escola Superior d’Arquitectura de Reus; i els finalistes, Ceci n’est pas le musée, de Guillem Molas Rovira, Universitat: UPC -ETSAM, i Soporte del vacío. Estrategia de límite río-ciudad en el sector de la Antigua Fábrica Valentine, de Sara López + Pol Lluis Mateo, Universitat: UPC – ETSAV.

A Valor mediambiental, el guanyador és El parc de la memòria. Protecció del Pla del Reixac a través d’un espai agrofunerari, d’Arnau Borrel Puig + Mariona Viaplana San Miguel, Universitat: UPC- ETSAV; i els finalistes són Ianua, de Carlos Montero Pérez, Universitat: UPC-ETSAB, i Socioecological resilience in the Bonastre Massif, de Karolina Levanaite, Universitat: URV-Universitat Rovira i Virgili.

A Innovació tècnica, el guanyador és Cinc punts de trobada. Articulació dels barris de Montcada i Reixac mitjançant l’esponjament verd dels límits infraestructurals, de Xavier Piza Reynes + Ignacio Alfonso Viguria, Universitat: UPC-ETSAV; i els finalistes, Sota sutura. Nou mercat pel barri del Poblenou, de Paul Lardy, Universitat: UPC-ETSAB, i Supercontinental. Integració de la infraestructura del Corredor Mediterrani a la Llagosta, d’Oriol Puig Font + Carme Rosselló Oliver, Universitat: UPC-ETSAV.

Per últim, a Grau arquitectura és guanyador 21 interiors característics, d’Oriol Puig Font, Universitat: UPC-ETSAB; i els finalistes, Almacenes. Un recorrido atemporal pour el sur de Marruecos, d’Alia Bennani, Universitat: UPC-ETSAB, Na 25 un carrer comercial al centre de Sao Paulo, d’Arnau Riu i López, Universitat: UPC-ETSAB, i Baños ¿jugables? Un recorrido por los baños contemporáneos para un homo ludens, de Laura Bravo Reguera, Universitat: UPC- ETSAB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia