música
El Sónar es desvincula de “qualsevol acció” de KKR i se solidaritza amb el poble palestí
“No tenim ingerència ni cap control sobre les inversions o decisions” del fons proisraelià, diu el festival
El Sónar s’ha desvinculat de “qualsevol acció” del fons proisraelià KKR i s’ha solidaritzat amb “la població civil palestina atrapada a la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza”. En un text a Instagram, el festival ha remarcat que no tenen cap ingerència ni cap control sobre les inversions o decisions de KKR. Tal i com informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), després que transcendís l’entrada del fons Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a festivals de música com el Sónar, el Viña Rock, el FIB o l’Arenal Sound, grups i artistes van renunciar a tocar als festivals on estaven programats i més de 70 artistes, bandes i DJ’s internacionals van reclamar explicacions al Sónar.
Fa uns dies, va transcendir que el fons proisraelià Kohlberg Kravis Roberts (KKR) havia adquirit el 2024 Superstruct Entertainment, un grup que es troba al darrere de més de 80 festivals de música arreu de món, entre els quals alguns dels principals que se celebren a l’Estat com el Sónar, el Viña Rock, el FIB, l’Arenal Sound o el Monegros Desert Festival. Nombrosos grups i artistes -com Fermin Muguruza, Reincidentes o Sínkope- van anunciar que renunciaven a tocar als festivals on estaven programats i més de 70 artistes, bandes i DJ’s internacionals han reclamat al Sónar que doni explicacions i es distanciï de KKR.
En un text a Instagram, el Sónar ha dit que en els darrers dies han rebut missatges i peticions “legítimes de públic, artistes, institucions i partners. Entenem que la manca d’una resposta pública prou clara per part nostra davant d’una situació humanitària tan greu ha generat malestar i desconcert”.
El Sónar ha expressat de manera explícita la seva solidaritat amb la població civil palestina atrapada a la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza. Ha assegurat que entenen també aquesta solidaritat a totes les persones que pateixen les conseqüències de la violència i la vulneració de drets humans arreu del món. “Ens importa i ens concerneix el sofriment de milers de persones innocents, que pateixen la crueltat de guerres, ocupacions i genocidis dels quals la comunitat internacional en som testimoni”.
El festival ha admès que la participació de KKR al sector de festivals ha suscitat preguntes i inquietuds i ha explicat que el 2018, el grup Superstruct Etertainment va adquirir Sónar i a l’estiu de 2024, Superstruct va ser adquirit per la firma d’inversió KKR, entre d’altres. “Volem expressar amb total claredat que Sónar es desvincula de qualsevol acció de KKR. No tenim ingerència ni, per descomptat, cap control sobre les seves inversions o decisions”.
Urtasun
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va rebutjar aquest dissabte l’entrada del fons proisraelià a festivals de música com el Sónar, el Viña Rock, el FIB o l’Arenal Sound. “Em preocupa i KKR no és benvingut a les activitats culturals del nostre país”, va assegurar. “No és benvingut perquè no volem que en la nostra cultura hi hagi un fons que participa de manera activa en l’ocupació il·legal de Palestina, i amb activitats immobiliàries en els territoris ocupats per Israel”, va dir