art
El Gremi d’Antiquaris atorga la Medalla d’Or al col·leccionista Fernando Casacuberta
El Gremi d’Antiquaris de Catalunya concedirà aquest dijous la Medalla d’Or al col·leccionista barceloní Fernando Casacuberta com a reconeixement a “la seva relació constant, compromesa i exemplar” amb el col·lectiu d’antiquaris del país “i amb el mercat de l’art, tant en l’àmbit local com internacional”. L’entitat vol retre homenatge “a una trajectòria marcada per l’excel·lència, la passió per l’art i el ferm compromís amb la cultura.”
Aquest guardó és la màxima distinció que concedeix el Gremi d’Antiquaris de Catalunya. “No es lliura amb una periodicitat establerta, sinó únicament en aquells casos excepcionals en què es detecta una contribució extraordinària a la valorització de l’art català o al bon funcionament del sector de l’antiquariat i el col·leccionisme”, precisa el president de l’entitat, Sergi Clavell Pi-Sunyer.
“També volem posar en valor la destacada tasca de Fernando Casacuberta en la rehabilitació de l’Hospital de Sant Sever. Gracies a la família Casacuberta Marsans, aquest espai històric i emblemàtic de la ciutat de Barcelona ha estat restaurat, obert a la ciutadania i posat al servei del patrimoni col·lectiu”, raonen fonts del Gremi. “Volem expressar el nostre profund agraïment per la seva generosa voluntat de compartir la seva col·lecció d’art hispànic”, que se singularitza “per una convivència aparentment natural entre artistes catalans del període gòtic i de la transició entre els segles XIX i XX amb les grans figures de l’art peninsular d’època moderna.”
L’empresari Fernando Casacuberta va començar la seva col·lecció fa 30 anys amb molta discreció i lluny dels focus mediàtics, una manera de fer i de ser que ha mantingut. Sempre ha comptat amb el suport incondicional de la seva dona, Coty Marsans, i dels seus quatre fills. Tota la família s’ha involucrat en una aventura artística que defuig els cants de sirenes de les modes. Només es mouen pel seu gust personal i per la qualitat de les peces, amb l’assessorament dels millors experts.
El novembre passat, van decidir fer un pas més i van obrir al públic una selecció dels seus fons a l’antic hospital de Sant Sever del carrer de la Palla, un edifici, que és un dels pocs exemples d’arquitectura renaixentista a Barcelona, que fins no fa gaire estava en un estat de conservació lamentable. Casacuberta en va confiar la restauració al despatx Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes, que n’ha recuperat el seu esperit primigeni. Durant 500 anys, des de principis del segle XV, l’hospital de Sant Sever es va dedicar a la cura de clergues malalts pobres.
Les obres d’art de la Col·lecció Casacuberta Marsans llueixen en les estances de més valor patrimonial de l’antic complex hospitalari, en un ambient recollit i intimista: l’església i les sales annexes i la cripta subterrània. Les dues plantes, més una tercera que dona accés al cor i que ocupen les oficines del centre expositiu, estan connectades per una escala de nova construcció, de xapa de ferro perforada, el mateix material que s’ha emprat per reproduir les voltes perdudes de l’església, d’una sola nau rectangular. La seu expositiva s’ha estrenat amb una primera tria de 50 peces d’una col·lecció que en preserva més de 300, i que continua creixent.
El Gremi d’Antiquaris de Catalunya lliurarà la Medalla d’Or al promotor d’aquesta iniciativa en un dinar en què estarà al costat de la seva família i de l’equip que té cura de la conservació i de la difusió de les seves obres a Sant Sever.