Cultura

El repte de matar Hitler a la pantalla

Cinema

"De petit sem­pre jugàvem a jocs de guerra, ali­ats con­tra nazis, i em pre­gun­tava per què ningú no va matar Hit­ler. Jo ho hau­ria inten­tat tot per aca­bar amb aquell mons­tre".

Tom Cruise no ha pogut jus­ti­fi­car millor la seva iden­ti­fi­cació amb el per­so­natge que inter­preta en la seva última pel·lícula, Valki­ria, que s'estre­narà aquest diven­dres als cine­mes de l'Estat espa­nyol. L'actor nord-ame­ricà, acos­tu­mat a ser l'heroi de films d'acció nord-ame­ri­cans, ha reco­ne­gut que ha tin­gut davant "el repte més gran" de la seva car­rera a l'hora d'adop­tar el paper de l'únic heroi ale­many del segle XX, Claus Phi­lipp Maria Schenk, Graf (comte) von Stauf­fen­berg, el coro­nel que va estar a punt d'assas­si­nar Adolf Hit­ler i, així, fer que la Segona Guerra Mun­dial s'acabés el 20 de juliol del 1944.

Ale­ma­nya ha aco­llit aquesta set­mana l'estrena euro­pea de la pel·lícula i de la recança ini­cial de veure un thri­ller hollywo­odià basat en una de les històries més entra­nya­bles de la resistència ale­ma­nya con­tra el nazisme, s'ha pas­sat a una diver­si­tat de crítiques i encara a algun tímid elogi. Fins i tot la família de Von Stauf­fen­berg ha reco­ne­gut que el film, que es va pre­sen­tar dimarts pas­sat a Berlín, és "sub­til" i "res­pectuós" envers les per­so­nes que es van invo­lu­crar en l'atemp­tat fallit con­tra Hit­ler.

"He sen­tit una enorme càrrega de res­pon­sa­bi­li­tat davant d'aquesta història. Ha estat un gran des­a­fi­a­ment reflec­tir l'espe­rit dels fets reals sense obli­dar l'entre­te­ni­ment", ha expli­cat Cruise. Valki­ria, basada en una història verídica i diri­gida per Bryan Sin­ger (X-Men, Super­man returns), narra el com­plot que van ordir vuit alts càrrecs de l'exèrcit ale­many per aca­bar amb la vida de Hit­ler. El dic­ta­dor nazi va resul­tar, però, tan sols lleu­ment ferit en l'atemp­tat i Von Stauf­fen­berg i els seus còmpli­ces van aca­bar sent exe­cu­tats.

La inco­mo­di­tat
"Vaig tenir dub­tes a l'hora de posar-me un uni­forme nazi real. Em vaig sen­tir incòmode", ha expli­cat Cruise, alhora que ha admès també que quasi va "vomi­tar" quan va haver de cri­dar "Heil, Hit­ler". Però el que més li va cos­tar va ser "l'escena de l'exe­cució de Von Stauf­fen­berg", que van rodar a les qua­tre de la mati­nada al Bend­ler­block ber­linès, el lloc on real­ment van ser exe­cu­tats el 1944 els mili­tars ale­manys que van par­ti­ci­par en el com­plot i altres alts càrrecs de l'exèrcit. "Vam rodar només amb els llums dels cot­xes per retra­tar el que va suc­ceir fa sei­xanta-qua­tre anys. I vam man­te­nir un minut de silenci abans que dis­parés el comando d'exe­cució", resu­meix Cruise.

Jus­ta­ment aque­lla escena va estar a punt de no fil­mar-se allà, perquè ini­ci­al­ment les auto­ri­tats ale­ma­nyes s'hi van opo­sar. Que Cruise, un devot de l'Església de la Cien­ci­o­lo­gia -vista a Ale­ma­nya més com una secta reli­gi­osa que no pròpia­ment com una religió- rodés en un lloc mili­tar no feia gens de gràcia, però al final es va poder nego­ciar un acord.

Fil­mació acci­den­tada
Aquesta no va ser, però, l'única polèmica que va sus­ci­tar el rodatge de Valki­ria. Per exem­ple, onze extres van ser ferits durant la fil­mació, i d'altra banda l'escep­ti­cisme ale­many no ha pas­sat per alt que el cien­ci­o­lo­gista Cruise, pro­ta­go­nista de pel·lícules com Top gun i Missió impos­si­ble, retratés una per­so­na­li­tat tan carismàtica com Von Stauf­fen­berg.

Al cap­da­vall, però, les crítiques de la premsa ale­ma­nya no han estat tan ferot­ges com s'espe­rava. "És la pel·lícula sobre el 20 de juliol del 1944 més exci­tant i rea­lista que s'ha fet mai, per bé que el llistó tam­poc no estava gaire alt. Es pot dir que Hollywood no s'havia pres mai tan seri­o­sa­ment un assumpte ale­many", escriu el diari Süddeutsche Zei­tung.

En con­junt, els his­to­ri­a­dors ale­manys han accep­tat que, per bé que el film s'ha permès algu­nes lli­ber­tats cine­ma­togràfiques, manté una "gran cor­recció històrica". Des del món polític, el minis­tre de Cul­tura ale­many, Bernd Neu­mann, ha valo­rat que el film con­tri­buirà força a donar a conèixer al món un capítol de la història ale­ma­nya fins ara poc cone­gut.

Crítiques a Cruise
Pel que fa a les crítiques pròpia­ment cine­ma­togràfiques, s'han cen­trat espe­ci­al­ment en el que han qua­li­fi­cat com la "inex­pres­si­vi­tat" de Cruise. "La seva inter­pre­tació de Von Stauf­fen­berg és tan pro­funda com un bol de cere­als", resu­meix amb prou mala idea el rota­tiu Die Welt.

Sigui com sigui, Tom Cruise sem­pre podrà pre­su­mir que des que la pel·lícula es va estre­nar als Estats Units, al desem­bre, ha recap­tat en taqui­lla la gens menys­pre­a­ble quan­ti­tat de 77,6 mili­ons de dòlars (58,5 mili­ons d'euros). Després d'uns anys a la baixa, l'actor vol tor­nar a pri­mera línia i aques­tes xifres sens dubte l'aju­den a acon­se­guir-ho.

En fi, pot­ser per això bus­seja en el seu pas­sat..., quan de petit anhe­lava haver pogut matar Hit­ler. Missió pos­si­ble?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.