Cultura

Albert Sáez creu que l’objectiu de la supressió de la publicitat a TVE "no és que la televisió pública deixi de tenir ingressos publicitaris, sinó audiència"

El president del consell de govern de la CCMA carrega contra el model escollit per Zapatero per reordenar el mercat audiovisual

La supressió de la publi­ci­tat a RTVE “és una mesura ine­fi­ci­ent i impro­vi­sada que no acon­se­guirà l’objec­tiu que en prin­cipi per­se­guia: trans­va­sar la inversió publi­citària de TVE a les cade­nes pri­va­des". És l'opinió del pre­si­dent del con­sell de govern de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als, Albert Sáez. Segons el seu punt de vista, "l’objec­tiu final de la mesura no és que la tele­visió pública deixi de tenir ingres­sos publi­ci­ta­ris, sinó audiència". "Es vol real­ment que els mit­jans públics tin­guin una incidència social resi­dual?”, es pre­gunta Sáez. En el cas de la CCMA, ha afir­mat que “la des­a­pa­rició de la publi­ci­tat faria invi­a­bles els mit­jans públics cata­lans.”

El màxim res­pon­sa­ble de la CCMA ha fet aques­tes decla­ra­ci­ons aquest dimarts en el curs Con­tin­gut i abast de la lli­ber­tat d’expressió en l’era digi­tal, orga­nit­zat pel Con­sorci Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal Menéndez Pelayo de Bar­ce­lona amb el patro­cini del CAC i la col·labo­ració de Cata­lu­nya Ràdio.

En la seva inter­venció, ha recla­mat la neces­si­tat de “pre­ci­sar molt més i ser més con­tun­dents en les obli­ga­ci­ons de ser­vei públic dels mit­jans pri­vats” per garan­tir la pro­tecció del dret a la infor­mació. En referència al pro­jecte de la nova llei gene­ral audi­o­vi­sual, Sáez ha adver­tit que “l’actual pro­posta legis­la­tiva crea una asi­me­tria exa­ge­rada entre les obli­ga­ci­ons que s’impo­sen als titu­lars públics i als pri­vats. És evi­dent que els públics han de tenir-ne més, però no totes”.

La seva pro­posta és que hi hagi “unes regles comu­nes amb inde­pendència de la titu­la­ri­tat dels mit­jans. Si no hi ha un ter­reny comú, els mit­jans públics seran resi­du­als i seran els únics que pro­te­gi­ran el dret fona­men­tal que és la infor­mació", quan les empre­ses pri­va­des també han de tenir obli­ga­ci­ons de ser­vei públic perquè també tenen "incidència directa sobre la plu­ra­li­tat del sis­tema democràtic".

Segons Sáez, “la regu­lació del sec­tor audi­o­vi­sual espa­nyol és un procés llar­ga­ment ajor­nat i neces­sari, però s’està fent de la pit­jor manera pos­si­ble: on calien solu­ci­ons a llarg ter­mini, s’estan adop­tant solu­ci­ons a curt ter­mini i per la via del decret d’urgència. Estem defi­nint el mapa audi­o­vi­sual a tros­sos i amb una mirada molt curta.”

Un altre pro­blema és que “la pro­posta espa­nyola deixa en mans del govern la reso­lució dels con­cur­sos d’ator­ga­ment de llicències d’emissió i dóna molt poques atri­bu­ci­ons al futur Con­sell Esta­tal de Mit­jans Audi­o­vi­su­als ele­git pel Congrés dels Dipu­tats". "Reme­tre l’ator­ga­ment de llicències a la llei de con­trac­tes de l’Estat és no adme­tre que estem en una matèria espe­ci­al­ment sen­si­ble", ha afe­git.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.