Cultura

Els nous turistes són creatius

Barcelona atrau un nou tipus de visitant que ve per conèixer la ciutat i alhora fer d'actor cultural, amateur o professional

Venir de turista i al mateix temps fer algun tipus d'acti­vi­tat cul­tu­ral. D'això se'n diu turisme cre­a­tiu, una jove branca del turisme cul­tu­ral que a Bar­ce­lona comença a qua­llar. La pri­mera con­ferència mun­dial per trac­tar del feno­men es va fer fa dos anys a Santa Fe (Nou Mèxic), amb l'aval de la Unesco. Ja ales­ho­res, com els dar­rers mesos a Zagreb, Brus­sel·les, Istan­bul i Berlín, l'experiència de Bar­ce­lona va tenir una rebuda entu­si­asta. No és estrany: és una de les poques ciu­tats del món que té una oferta coor­di­nada d'aquest tipus, una pro­posta, a més, que no surt del sec­tor públic, sinó del món asso­ci­a­tiu. Orga­nis­mes de París, Roma, Berlín i Lon­dres ja s'han interes­sat pel fun­ci­o­na­ment del cas bar­ce­loní.

La Fun­dació Soci­e­tat i Cul­tura (Fusic), pio­nera en la gestió cul­tu­ral, coor­dina el pro­grama. La idea va arren­car a finals del 2006 i té al cap­da­vant la fran­cesa Caro­line Cou­ret, que porta sis anys a la capi­tal cata­lana: "Els bar­ce­lo­nins sou molt crítics, però aquí real­ment hi ha molta riquesa cul­tu­ral, i si véns de fora ho valo­res més", diu en un per­fecte català.

L'oferta de Fusic té un caràcter pràctic i es vehi­cula a través d'una web on s'encre­uen deman­des i ofer­tes, i que de moment té una mit­jana de 7.930 visi­tes men­su­als. Tant ofer­tes com deman­des són de paga­ment, fet que garan­teix el finançament de la web i alhora un cert con­trol de qua­li­tat. Totes les pro­pos­tes es poden con­sul­tar en català, cas­tellà, anglès i francès.

Es tracta de bus­car més la qua­li­tat que la quan­ti­tat: "No volem morir d'èxit", diu Cou­ret, que aspira a evi­tar que el tei­xit cul­tu­ral recep­tor se senti envaït. "Això seria con­tra­pro­du­ent perquè aca­ba­ria gene­rant rebuig", argu­menta. El tipus de públic que par­ti­cipa en aquesta nova oferta turística és d'un nivell cul­tu­ral i econòmic alt. "Són gent que bus­quen con­nec­tar amb els cre­a­dors d'aquí, amb la població d'aco­llida, per mos­trar el seu talent i alhora des­co­brir la cul­tu­ral local". El resul­tat és la cre­ació d'un cer­cle virtuós d'inter­can­vis, molt fructífer tant huma­na­ment com cul­tu­ral­ment.

La durada de les esta­des és molt vari­a­ble i pot anar de tres dies a tres mesos. El públic pot ser pro­fes­si­o­nal o ama­teur, indi­vi­dual o col·lec­tiu, i les dis­ci­pli­nes també són diver­ses, tot i que pre­do­mi­nen la música, ter­reny que històrica­ment més ha trac­tat Fusic, i les arts plàsti­ques. Turisme de Bar­ce­lona dóna suport al pro­jecte, que ara incor­po­rarà a la web una guia de bars, res­tau­rants i boti­gues que tin­guin alguna mena d'espai cul­tu­ral per actuar i mos­trar cre­a­ci­ons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.