Cultura

Un sopar fantàstic

Mercè Ibarz presenta la seva tercera novel·la, ‘No parlis de mi quan me'n vagi' (Empúries), un viatge sense nostàlgia als convulsos i polititzats anys 70

L'obra narra
la història d'un sopar d'antics amics que fa anys que no
es veuen

“La lite­ra­tura també té l'ele­ment impor­tant de ser trans­mis­sora d'altres lli­bres, de cançons, de cinema, de tot el que ens ha con­for­mat com a per­so­nes”, explica Mercè Ibarz per pre­sen­tar una novel·la tru­fada de refe­rents lite­ra­ris (“els per­so­nat­ges són lle­tra­fe­rits”) i amb una potent banda sonora de cançons, començant per la que dóna títol a l'obra.

Mercè Ibarz (Saidí, 1954) ha publi­cat No par­lis de mi quan me'n vagi, a Empúries, després de 15 anys de silenci pel que fa a novel·la i després de La terra reti­rada (1993) i La pal­mera de blat (1995), ara ree­di­ta­des per Labut­xaca. Peri­o­dista, pro­fes­sora, inves­ti­ga­dora (amb tres títols dedi­cats a Rodo­reda i dos a Buñuel), també és autora de dos reculls de relats, A la ciu­tat en obres (2002) i Febre de car­rer (2005).

Aquests lapses de temps són els que pot dema­nar la cre­ació més natu­ral, no mar­cada pel mer­cat: “Escric quan tinc coses a dir i hi dedico el temps que neces­sita cada obra”, ens comenta.

L'obra narra la història d'un sopar d'antics amics que fa anys que no es veuen. “Entre el dia abans del sopar i fins a poc després, es crea una mena de bom­bo­lla de temps en què hi entra el pre­sent i el pas­sat comuns dels per­so­nat­ges, i els can­vis de la ciu­tat, de la vida”. I tot sense nostàlgia, un estil lite­rari que l'autora sem­pre s'ha negat a uti­lit­zar.

El sopar l'orga­nitza Valen­tina Morera, una fotògrafa “que observa el món que l'envolta i per a qui l'amis­tat és impor­tant”. Alguns dels seus con­vi­dats són Rat, “un trepa, un polític que entra i surt dels jut­jats acu­sat de fraus; un petit cor­rupte”, Nela Zubiri, “una pene­dida d'ETA que ha estat a la presó”, Isi Solís, “una fun­cionària solitària amb molts recur­sos en la feina i pocs en la seva vida per­so­nal”, i Nil Por­tolés, “un dibui­xant d'èxit avor­rit del pre­sent”.

Hi ha tres per­so­nat­ges més (Flu­xus, la senyora Cogito i Pau Aigua­be­lla) que per­ta­nyen a una part fantàstica de l'obra. “Jo crec que els vius i els morts con­vi­vim –afirma Ibarz–, però no en vull expli­car res, pre­fe­reixo que el lec­tor vagi des­co­brint qui són i com són, aquests per­so­nat­ges; fins i tot, que un cop lle­gei­xin els fets sor­pre­nents dels dar­rers capítols, deci­dei­xin qui són els vius i qui els morts”.

I encara falta enu­me­rar una veu nar­ra­dora juga­nera i can­vi­ant que “a mesura que avança la trama és com un espia nar­ra­tiu, no és omnis­ci­ent, les coses les sap perquè està allà, les viu amb els per­so­nat­ges i va acce­le­rant el ritme fins a pro­duir les sor­pre­ses del lli­bre, perquè el lec­tor té premi, al final”, con­fessa l'autora, i ho rubrica amb un som­riure enigmàtic.

Anto­lo­gia euro­pea

Algu­nes obres d'Ibarz han estat traduïdes al francès, l'anglès o el cas­tellà. En aquesta, però, es dóna la cir­cumstància que el tra­duc­tor nord-ame­ricà Rowan Ricardo Phi­llips va dema­nar-li un frag­ment del que estava escri­vint i ella li va enviar el quart capítol, Nela i les ver­ges. El text va ser esco­llit pel nar­ra­dor Alek­san­dar Hemon per a la segona anto­lo­gia Best Euro­pean Fic­tion (Dalkey Arc­hive Press).

Bar­ce­lona també és pro­ta­go­nista. “Acos­tumo a par­lar del que conec; l'espai és impor­tant en la meva manera de nar­rar i, per això, per allà on passo, per allà on visc, és del que escric”. La crítica sem­pre ha valo­rat posi­ti­va­ment l'obra de Mercè Ibarz, pot­ser per això té les coses clares: “Qui m'ha lle­git sap que els meus lli­bres no defrau­den; aquesta és una novel·la tre­ba­llada que pensa en el lec­tor per ofe­rir-li una història de temes sobre els quals no s'ha par­lat gaire de la manera com jo ho faig”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.