Cultura

A córrer més món

Després d'anys d'espera, la pel·lícula de ‘Les tres bessones' arrenca amb 6 milions de pressupost i Cesc Gay com a codirector

“Volíem un director de ficció reputat, i a Cesc Gay li interessava fer animació”, diu el productor

Els 104 capítols de Les tres bes­so­nes produïts per Tele­visió de Cata­lu­nya i Cro­mo­soma con­ver­tei­xen aquesta sèrie en una de les més llar­gues d'Europa. Les 35 llengües en què s'ha traduït i els 158 països on s'ha arri­bat a veure la fan sens dubte el pro­ducte audi­o­vi­sual català més popu­lar, el que ha cor­re­gut més món. Però ja fa set anys que no es pro­du­ei­xen nous capítols, una situ­ació d'inac­ti­vi­tat de les ger­ma­nes Anna, Teresa i Helena que és a punt de tren­car-se: s'ha des­en­ca­llat el vell pro­jecte de con­ver­tir les seves aven­tu­res en una gran pro­ducció de cinema (almenys segons els paràmetres de la indústria del país).

Daniel Martínez, pro­duc­tor exe­cu­tiu d'aquesta pel·lícula, que es titu­larà Les tres bes­so­nes i la màquina del món, con­firma que, tal com s'havia apun­tat, “Cesc Gay codi­ri­girà la pel·lícula, jun­ta­ment amb Bal­ta­sar Pedrosa”. “Trac­tant-se d'un direc­tor que viu la seva pri­mera aven­tura en el món de l'ani­mació, ens va sem­blar més con­ve­ni­ent que hi hagués dos codi­rec­tors: un aporta la seva experiència en ficció i l'altre en diri­gir ani­mació”. El pro­duc­tor reco­neix que la seva tria “va ser una mica un expe­ri­ment, volíem un direc­tor de ficció català repu­tat; també va ser per interès seu. Ja el conei­xia de fa temps i sabia que tenia interès en l'ani­mació”.

Ara mateix el pro­jecte està en fase de pre­pro­ducció. Es cal­cula que la pel·lícula estarà enlles­tida d'aquí a uns 24 mesos, és a dir, s'estre­narà dins el 2013. El pres­su­post és de 5,9 mili­ons d'euros, i la pro­ducció ha estat via­ble gràcies a l'ajut espe­cial de l'Ins­ti­tut Català d'Indústries Cul­tu­rals (ICIC) de 400.000 euros per a grans pro­duc­ci­ons en versió ori­gi­nal cata­lana i també l'ajut de Tele­visió de Cata­lu­nya, que a més hi par­ti­cipa com a copro­duc­tor. Segons Daniel Martínez, estan bus­cant algun copro­duc­tor estran­ger i alguna tele­visió esta­tal perquè entrin també en el pro­jecte.

Contrària­ment al que s'ha dit, “no és segur que la pel·lícula es faci en 3D”, afirma el pro­duc­tor exe­cu­tiu. “No des­car­tem res, pot ser que es faci en dibui­xos arte­sa­nals, en ani­mació gene­rada per ordi­na­dor en 2D o bé en 3D”. En qual­se­vol cas, una altra raó per enge­gar ara un pro­jecte del que ja se'n par­lava fa deu anys és que “les tècni­ques d'avui en dia per­me­ten aba­ra­tir cos­tos res­pecte a fa uns anys, la pel·lícula es pot pro­duir amb la qua­li­tat que es volia per menys diners”.

Arre­glar el món

Cesc Gay, Fran­cesc Orteu i Anna Mansó tre­ba­llen encara en el guió.“La màquina del món del títol té un sen­tit metafòric –explica Daniel Martínez–, hi ha una màquina que fa fun­ci­o­nar el món: que els mars tin­guin aigua, que plo­gui... La màquina s'espat­lla i les tres bes­so­nes inten­ten arre­glar-la. És una història que també vol fer pren­dre consciència dels pro­ble­mes del medi ambi­ent i del món”. Els per­so­nat­ges cre­ats de Roser Cap­de­vila, el 1983 i ins­pi­rats en les seves pròpies filles trigèmines, sem­pre ha inci­dit en els valors cívics i edu­ca­tius. Recent­ment, Roser Cap­de­vila ha estat notícia per l'anunci que farà donació de tot el seu arxiu a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya.

Pos­si­ble film del 1714

D'altra banda, el direc­tor gene­ral de Cro­mo­soma, Daniel Cli­villé, va pun­tu­a­lit­zar ahir, en relació amb la infor­mació que pro­dui­ran una pel·lícula històrica ambi­en­tada al 1714 en imatge real, que és només “un pro­jecte que estem estu­di­ant entre d'altres pos­si­bles”. “Seria un pro­jecte gran”, afirma, en cas que es fes, però de moment no hi ha res en ferm sobre aquesta pel·lícula amb vocació de con­ver­tir-se en una mena de Bra­ve­he­art a la cata­lana. Cro­mo­soma ha entrat en el ter­reny de la pro­ducció de pel·lícules en imatge real amb Bici­cleta, cullera, poma (docu­men­tal pre­miat amb el Gaudí) i el film de ficció Cara­cre­mada, basat en el dar­rer maqui en actiu i diri­gida pel cine­asta figue­renc Lluís Gal­ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.