Febre Caixafòrum
El Caixafòrum Girona es va estrenar ahir amb una inauguració multitudinària i es prepara aquests dies per a un bany de masses permanent en ple Temps de Flors
El Caixafòrum Girona va obrir ahir al vespre les seves portes a la Fontana d'Or, amb una multitudinària doble inauguració, la de l'espai remodelat i la de la seva primera exposició, La febre d'or. Escenes de la nova burgesia, una mostra “inèdita i irrepetible”, en paraules del director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa. Una exposició que avui s'obre al públic i que té tots els punts per ser una de les estrelles de Girona Temps de Flors, tot i que el seu periple continuarà fins al 15 d'agost i es complementarà amb un cicle de conferències i diverses visites comentades.
La plana major de La Caixa a Girona, amb el seu director territorial a Catalunya, Manuel Romera, al capdavant, va estar molt ben acompanyada ahir per les màximes autoritats civils, econòmiques, acadèmiques i religioses de la ciutat. Romera va subratllar que La Caixa “manté el seu compromís a Girona en temps de crisi”, amb tot l'ímpetu del “millor equip del sistema financer”. Jaume Lanaspa també va destacar que, amb el nou Caixafòrum i l'Espai Caixa que s'obrirà el mes vinent a la plaça Poeta Marquina, Girona entrarà en l'exclusiu club de ciutats, juntament amb Barcelona i Madrid, que disposen de “dos equipaments potents” de l'Obra Social La Caixa, un de caire cultural i l'altre més social. Sobre la Fontana d'Or, que l'entitat ha rebut “en herència” de Caixa Girona, Lanaspa va dir que la seva conversió en Caixafòrum és “la millor transició –i creiem que també l'última– de la seva història”.
“Girona es mereix el Caixafòrum i les seves exposicions han de servir perquè la població s'impregni de cultura, que és una peça clau per al futur”, va dir l'alcaldessa de Girona. Anna Pagans també va puntualitzar que, tot i que l'exposició inaugural està força centrada en la burgesia barcelonina de final del segle XIX i principi del XX, també hi ha alguna mostra d'altres ciutats com ara Girona, representada per El cafè Vila de la plaça del Vi, de Jaume Pons Martí (1858-1931), cedit per a la mostra pel Museu d'Art de Girona.
Conferències i visites
Dimecres vinent, el comissari de l'exposició, Miquel-Àngel Codes, hi oferirà una conferència inaugural (19.30 h), a la qual seguirà un cicle de tres conferències, L'època de la febre d'or. Art, cultura i literatura, els dilluns del 16 al 30 de maig. Es tracta d'una activitat gratuïta amb inscripció prèvia (972 20 98 76). També hi ha visites comentades i altres concertades per a grups i per a esplais i casals d'estiu, totes gratuïtes.