Cultura

La Catalunya de ‘la dolce vita'

‘La febre d'Or' aplega una setantena d'obres d'una vintena d'autors, la major part mai exhibides

A l'hipòdrom, les senyo­res arros­se­guen man­dro­sa­ment les fal­di­lles dels seus ves­tits vapo­ro­sos men­tre secre­te­gen amb les ami­gues o els seus galants cava­llers, tots impe­ca­bles, amb els bar­rets de copalta, els guants imma­cu­lats i el bigo­tet astu­ta­ment per­fi­lat. La pista on deuen córrer suo­sos cavalls i genets de fet ni es veu, no té cap importància, com sabia prou bé Ramon Casas quan va pin­tar cap a 1899 A l'hipòdrom, una de les obres que més aju­den a com­pren­dre l'atmos­fera que repro­du­eix l'expo­sició La febre d'or. Esce­nes de la nova bur­ge­sia, oberta a Girona fins al 15 d'agost i que després viat­jarà a Tar­ra­gona. La seva con­trai­matge seria una tela quasi con­tem­porània d'Igna­cio Díaz de Olano, Res­tau­rant, de 1897, en què l'artista evoca el refi­na­ment d'una taula esplèndi­da­ment parada, amb dues dames abi­lla­des amb opulència con­ver­sant enri­o­la­des, men­tre al dar­rere, a través de la fines­tra, són obser­va­des per l'ombra fosca d'una men­di­cant que passa. Miquel Àngel Codes Luna, el comis­sari de l'expo­sició que avui inau­gura ofi­ci­al­ment el Cai­xafòrum Girona, ha vol­gut fer una lec­tura sug­ges­tiva de La febre d'or de Narcís Oller que per­metés com­pren­dre l'auge i la decadència de la classe social més pode­rosa del tom­bant del segle XIX al XX. Igual que la novel·la, la mos­tra s'estruc­tura en dos àmbits, ‘La pujada' i ‘L'estim­bada', però així com l'ascens és repre­sen­tat en unes obres rica­ment des­crip­ti­ves i exu­be­rants, con­si­de­rant que van ser encàrrecs dels matei­xos bur­ge­sos interes­sats a per­pe­tuar el seu esta­tus públic, la fallida és per­ce­buda per detalls indi­rec­tes, molt més sub­tils; la sole­dat, per exem­ple, la malen­co­nia que des­pre­nen de sobte alguns retrats, la des­con­fiança i inqui­e­tud que trans­pi­ren algu­nes esce­nes, la bui­dor de sobte impe­rant. Quan les coses es tor­cen, ningú té gaire interès a ense­nyar a quin abisme és a punt de des­cen­dir, però en la pin­tura, com en la novel·la d'Oller, la crisi s'expressa plàsti­ca­ment a través de la decadència moral, “més psi­cològica que econòmica”, acla­reix Codes Luna: “La riquesa des­a­fo­rada els fa per­dre sovint el nord i els aboca a unes acti­tuds repro­va­bles”. És en aquest con­text que pro­li­fe­ren les imat­ges de bur­ge­sos exem­plars coque­te­jant amb les seves amis­tançades, a la llotja del tea­tre o en ple car­rer, o el desen­gany, la mor­bi­desa i sen­su­a­li­tat inútils, de tan­tes senyo­re­tes exhaus­tes i soles a la tor­nada del ball.

El comis­sari, que va fer notar l'efecte mirall d'aque­lla pode­rosa classe social en el pre­sent, en què la bom­bo­lla econòmica ha conduït també a l'ocàs, va des­ta­car, entre la setan­tena de peces de l'expo­sició, les de Fran­cesc Mira­lles, els ger­mans Mas­ri­era i Romà Ribera, del qual ha pogut loca­lit­zar en una col·lecció anglesa una pin­tura exqui­sida que repre­senta la pre­ci­pi­tada sor­tida del ball, entre fru-fru de sedes i esbu­fecs de lacais i car­ru­at­ges, sota una intensa pluja. Hi ha també, però, obres de Ramon Casas, San­ti­ago Rusiñol, Joan Lli­mona, Manuel Cusí, Fran­cesc Galo­fre, Lluís Gra­ner o Modest Tei­xi­dor, a través de les quals es docu­menta la Cata­lu­nya de l'època, una dolce vita, va dir Codes Luna, que “va tro­bar en l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1888 la seva gran icona i en el Liceu, la seva cate­dral laica”. Perquè aquest és el moment en què nei­xen nous cos­tums com ara l'esti­ueig o el con­sum pri­vat de l'art, i, per damunt de tot, “el desig de mirar i ser mirat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.