cultura

Miquel Pairolí, en el record!

Tinc ben pre­sent el dia que vaig conèixer en Miquel. Un dia de maig del 2006, a mitja tarda, em vaig dei­xar caure a casa seva, a Quart. He de dir, amb sin­ce­ri­tat, que no sabíem gaire res l'un de l'altre. Jo el conei­xia d'haver lle­git Explo­ra­ci­ons. Notes i con­ver­ses de lite­ra­tura. Un lli­bre esplèndid! M'havia sem­blat un lli­bre molt interes­sant. El Club de Lec­tura Sant Narcís havíem començat, no feia gaire, a fer pre­sen­ta­ci­ons de lli­bres i a orga­nit­zar tertúlies amb escrip­tors pro­pers, de casa, com si diguéssim, i em va sem­blar que val­dria la pena orga­nit­zar una de les tertúlies a l'entorn d'aquell lli­bre, comp­tant amb la seva presència. Vaig comen­tar-li a en Quim Cur­bet, amic i edi­tor del lli­bre, i em va dir que li pro­posés, que segur que li agra­da­ria la idea. Com ho havia de fer per dir-li-ho? “No cal que el tru­quis”, em va dir en Quim, “vés-hi i si és a casa et rebrà”.

Efec­ti­va­ment, era a casa i em va rebre. Després de les pre­sen­ta­ci­ons em va con­vi­dar a pas­sar. Va ser una rebuda impac­tant. Em va fer entrar en una habi­tació gran i fosca on només el llum de sobre­taula il·lumi­nava una part d'una taula plena de lli­bres i papers, col·locats en un ordre per­fecte. Vam seure. De mica en mica la vista es va anar habi­tu­ant a la poca llum i en la penom­bra vaig poder ado­nar-me que ens trobàvem al seu des­patx-bibli­o­teca. Li vaig expli­car la meva pro­posta. Encara no havia tin­gut temps d'aca­bar que ja em va dir que sí. La cita era per al 30 de juny.

I el 30 de juny vàrem fer la tertúlia. No vàrem par­lar només d'Explo­ra­ci­ons..., sinó que ens va fer un interes­sant recor­re­gut per la seva obra literària. Un bon nom­bre d'ami­gues i amics vàrem conèixer així, de prop, un escrip­tor de qui des­co­neixíem mol­tes coses i de qui en vam apren­dre mol­tes més. Aquest pri­mer con­tacte va ser l'inici d'una relació molt més estreta. El vam con­vi­dar a un parell de tro­ba­des del club de lec­tura per comen­tar Cera i El manus­crit de Vir­gili. Un temps després, va for­mar part del jurat del premi de nar­ra­tiva Sant Narcís, que con­vo­quem des del 2006.

Dar­re­ra­ment, fa uns mesos, havíem fet plans per par­lar en una nova tertúlia del seu dar­rer lli­bre-die­tari Octu­bre, lli­bre que lle­gi­rem el curs vinent, mal­grat no poder comp­tar amb la seva com­pa­nyia. I encara tinc ben pre­sent com li va agra­dar que per a la meva par­ti­ci­pació en una edició de les Dotze Hores de Lec­tura Viva i Par­ti­ci­pada, que orga­nitza l'asso­ci­ació d'Amics del Museu d'Art, hagués triat per lle­gir, just en el lloc on ho situa la novel·la, el punt de tro­bada de la Ram­bla, les pri­me­res pla­nes de Cera. La meva relació amb en Miquel ha estat curta, massa curta, però intensa.

La seva obra serà un refe­rent per­ma­nent i ens queda com a tes­ti­moni de la seva savi­esa, de
la seva amis­tat i de la seva gene­ro­si­tat. La dedi­catòria que em va escriure a Cera –“Per a en Lluís, en agraïment per tot el que fas pels lec­tors i la lec­tura. Amb l'amis­tat d'en Miquel”– serà
un recor­da­tori cons­tant i enco­rat­ja­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.