Cultura

Més i més Tàpies

L'exdirector de la Tate Modern, Vicent Todolí, prepara per al 2013 una gran, potser la més gran, exposició retrospectiva del geni català que viatjarà pel món

La Fundació Tàpies presentarà l'any que ve una exposició del ‘darrer' Tàpies

Antoni Tàpies és un artista fre­do­lic que neces­sita la calor per crear. “M'agrada anar amb calçotets per l'estudi”. Doncs, bé, un estiu més, l'artista català viu més impor­tant ja s'ha ins­tal·lat al seu paradís del Mont­seny, a Cam­pins, per córrer mig nu pel seu espai de tre­ball i con­ti­nuar inter­ro­gant el món de la cre­ació amb les seves inqui­e­tuds peren­nes. Tàpies, diguin el que diguin, segueix tre­ba­llant als seus 87 anys. I jus­ta­ment aquest dar­rer Tàpies, el Tàpies dels últims deu, onze o dotze anys, el Tàpies que no s'ha dei­xat sot­me­tre pel seu cos fràgil, serà el que exi­girà res­pecte en l'expo­sició tem­po­ral que pre­para per a l'any que ve la Fun­dació Tàpies. Lau­rence Ras­sel i Miquel Tàpies –direc­tora artística i direc­tor de la fun­dació, a més de fill, res­pec­ti­va­ment–, com­par­tei­xen el comis­sa­riat d'una expo­sició que –amb el títol pro­vi­si­o­nal de Tàpies i el cos–, s'obrirà al públic a finals de maig.

Serà un gran moment Tàpies que pre­ce­dirà un moment Tàpies encara molt més gran. La fun­dació ha encar­re­gat el comis­sa­riat d'una gran, grandíssima, expo­sició retros­pec­tiva de Tàpies a Vicent Todolí, fins fa poc direc­tor de la Tate Modern de Lon­dres. Caldrà espe­rar fins a l'estiu del 2013 per veure els resul­tats d'aquest ambiciós pro­jecte que, després de la seva estrena a les sales de la fun­dació, enca­rarà un viatge de llarg recor­re­gut. La idea és que sigui una expo­sició d'iti­nerància inter­na­ci­o­nal i que, molt pro­ba­ble­ment, arren­qui l'aven­tura a Lla­ti­noamèrica. Ras­sel i el seu equip con­fien cega­ment en el vir­tu­o­sisme d'un comis­sari de gran pres­tigi mun­dial, que, això sí, haurà de fer una immersió pro­funda en l'uni­vers artístic de Tàpies, del que no n'és un expert bre­gat pre­ci­sa­ment. “Todolí eri­girà el seu pro­jecte mirant, mirant i mirant les obres”, exclama Ras­sel. Per tei­xir el seu dis­curs, Todolí dis­po­sarà no només de les obres de la col·lecció de la fun­dació sinó també del fons par­ti­cu­lar de la família Tàpies i de col·lec­ci­o­nis­tes públics i pri­vats d'arreu del món.

Tàpies i la música

Aquests dies de calor mode­rada, és fàcil ima­gi­nar-se Tàpies abs­tret cre­ant al seu taller de Cam­pins amb música de fons que har­mo­nitza el seu silenci. I és més fàcil ima­gi­nar-se'l així ara que altres vega­des, perquè la nova pre­sen­tació de la col·lecció de la Fun­dació Tàpies fa unes vibrants con­ces­si­ons a la dimensió musi­cal de l'obra de l'artista, incon­di­ci­o­nal de Bach, Brahms i, sobre­tot, Wag­ner, però també de la música con­creta, perquè, igual que la seva obra plàstica, s'ali­menta de mate­ri­als de la vida cor­rent.

En aquesta selecció reno­vada d'obres de Tàpies (que estarà oberta fins al 25 de setem­bre), s'ha res­ca­tat una obra històrica clau, Porta metàl·lica i violí, que Tàpies va ges­tar el 1956, l'època en què el va sor­pren­dre el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. És una obra d'una potència comu­ni­ca­tiva cap­ti­va­dora, que anys més tard l'artista rea­fir­ma­ria en des­co­brir la peça musi­cal d'un dels seus com­po­si­tors més esti­mats, Vari­a­ci­ons per a una porta i un sos­pir (1963), de Pierre Henry. Tàpies es va exta­siar amb la sen­si­bi­li­tat d'una obra musi­cal con­ce­buda a par­tir de la defor­mació dels sons d'una porta, que lla­vors ja era una imatge essen­cial del seu tre­ball. Demà, dis­sabte, la porta de Tàpies i la porta d'Henry dia­lo­ga­ran a ben poca distància. En el marc del fes­ti­val Grec, la fun­dació ha pro­gra­mat un con­cert (a la seva seu, a les 19 h) en què el grup Bcn216 i Car­los Gómez inter­pre­ta­ran el mani­fest de l'ano­me­nada música con­creta. Per con­ti­nuar escol­tant Tàpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.