cultura

Comadira ‘royale'

Alguns dels millors intèrprets del país, dirigits per Joan Ollé i Xavier Albertí, teixiran l'homenatge escènic ‘Estimat Comadira', una producció d'El Canal

Narcís Coma­dira (1942), artista plàstic, poeta, assa­gista, dra­ma­turg i tra­duc­tor, “el millor poeta del país, actu­al­ment, nas­cut cir­cums­tan­ci­al­ment a Girona”, segons Sal­va­dor Sunyer, cele­brarà el mes de gener de l'any que ve el seu 70è ani­ver­sari, i el pro­per dime­cres (21.00 h), al Tea­tre Muni­ci­pal de Girona, rebrà un regal per avançat –aquest és part de l'espe­rit de l'orga­nit­zació del fes­ti­val, mal­grat ser “una excusa absurda”, segons Sunyer– en forma d'home­natge escènic amb l'espec­ta­cle Esti­mat Coma­dira. Ahir, al res­tau­rant El Celler de Can Roca, de Girona, es va pre­sen­tar l'espec­ta­cle, del qual està pre­vist que se'n faci només una funció. A la direcció, dos conei­xe­dors de l'obra del poeta, que han posat en escena els seus tex­tos en diver­ses oca­si­ons: Joan Ollé i Xavier Albertí. Ahir, Ollé, segons Sunyer l'espe­ci­a­lista d'aquest país a dur a escena tex­tos no tea­trals, era qui por­tava la veu can­tant quant a dra­matúrgia, i va expli­car que la selecció de poe­mes i tex­tos s'ha fet per diver­sos cri­te­ris, d'entre els quals el cro­nològic, i la neces­si­tat de posar-los a escena: “Pot­ser, si es tractés de fer una anto­lo­gia escrita, la tria seria una altra”, va dir. L'espec­ta­cle també tindrà en compte les incur­si­ons de Coma­dira en altres llen­guat­ges artístics, com ara la pin­tura i el tea­tre, i tot ama­nit amb pas­sat­ges musi­cals, un àmbit en què qui ha tin­gut més a dir és Xavier Albertí, res­pon­sa­ble de la posada en escena de Pin­sans i cader­ne­res, espec­ta­cle musi­cal amb tex­tos de Coma­dira. Si en l'apar­tat d'inter­pre­tació del text hi tro­bem pri­me­res espa­ses com ara Lluís Soler, Jordi Boi­xa­de­ras, Mont­ser­rat Caru­lla, Jordi Figue­ras, Oriol Genís i Car­les Martínez, en l'àmbit musi­cal hi tro­bem, a més del mateix Albertí, la mez­zo­so­prano Marisa Mar­tins, i Sílvia Pérez Cruz, acom­pa­nyada a la gui­tarra per Toti Soler, que inter­pre­ta­ran la versió que Miguel Poveda va fer de Boca seca, un poema d'aquest home amb espe­rit renai­xen­tista, que va incloure en el seu tre­ball Des­glaç, el 2006. El públic assis­tent també podrà gau­dir d'un avançament impor­tant del mate­rial inèdit del pro­per lli­bre de Coma­dira, Lent, de publi­cació pre­vista pel pro­per mes de gener. Joan Ollé també va anun­ciar alguna sor­presa i, enjo­gas­sat, la par­ti­ci­pació de Vit­to­rio Gass­man. A tot això s'hi ha d'afe­gir el fac­tor audi­o­vi­sual, que, trac­tant-se també d'un artista plàstic, tindrà pro­ta­go­nisme. De l'espai escènic i de l'aspecte vide­ogràfic, se n'ha fet càrrec Euge­nio Szwar­cer.

Narcís Coma­dira, molt dis­cret, també hi era pre­sent, en l'acte d'ahir, però no va dir gaire res, man­te­nint-se tan al marge com diu que s'ha man­tin­gut durant el procés de pro­ducció, arri­bant al punt que ahir mateix s'assa­ben­tava d'alguns dels detalls de l'espec­ta­cle per boca dels dos direc­tors d'escena. Agraïment i con­fiança en el que dos amics puguin fer amb la seva obra va ser el que l'artista i poeta va expres­sar durant la pre­sen­tació de l'espec­ta­cle, que va tenir un gloriós epíleg culi­nari.

Llebre ‘royale' al vi de Borgonya amb remolatxa

Salvador Sunyer, a part de sentir passió per la literatura, també en sent per la cuina, totes dues coses per damunt del teatre. L'afició per la cuina la comparteix amb Comadira, i és aquí quan entra en escena un dels millors cuiners del món, Joan Roca, que ha ideat, per homenatjar el poeta, un plat “que ens torna bojos a tots” –va dir Roca–, una sensació que els periodistes presents, gràcies a la seva amable invitació, van poder experimentar. Es tracta de llebre royale al vi de Borgonya amb remolatxa. Va dir Roca que per idear-lo s'havia inspirat en “un dels grans poemes de Comadira, Falconeria”. L'artista i poeta, abans, li havia entregat un regal –moment que recull la imatge de Lluís Serrat–, la il·lustració original de la coberta del poemari Lírica lleugera (Empúries, 2000), un gravat que representa una llebre saltironant entre arbustos. Roca va expressar la seva admiració per Comadira, que “és de les poques persones que fan literatura gastronòmica”, i va justificar la tria del plat perquè “prové d'una cuina acadèmica, culta, francesa i, també pensant en ell, hi vam incloure vins de Borgonya, que tant li agraden”. El cuiner gironí va assenyalar que havien inclòs una petita remolatxa en sucre elaborada amb una tècnica d'orfebre –símil inevitable amb l'obra de l'artista– semblant a la de bufar vidre, farcida d'aigua de terra, amb un sabor que evoca la molsa i el llentiscle, que uneix allò primitiu i allò tel·lúric amb una certa sofisticació acadèmica. Els afortunats periodistes presents a l'acte poden donar fe que trenta hores de cocció hidratada per amorosir i concentrar el sabor de la carn, combinada amb una salsa de vi bourguignon, tenen un resultat sublim, com el vi de Borgonya que ho va acompanyar, i les postres làcties coronades per cotó de sucre que van cloure el tast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.