cultura

Crítica

teatre

Terroristes que neixen estrellats

Per aquests verals, pot­ser perquè és el dar­rer refe­rent que tenim, quan en tea­tre es parla de bar­re­jar ter­ro­risme amb comèdia, el refe­rent més imme­diat és Pro­duct de Mark Raven­hill. Pri­mer, el que va inter­pre­tar ell mateix, en el marc de Tem­po­rada Alta. Després, el que va bas­tir Julio Man­ri­que amb David Sel­vas, Nor­bert Martínez i Mireia Aixalà / San­dra Monclús, que va esde­ve­nir un èxit. L'humor de Pro­duct –que es tor­nava en iro­nia i sar­casme gai­rebé sem­pre–, en què el ter­ro­risme no era el basc, sinó el d'arrel isla­mista, era molt més feri­dor perquè tenia una evi­dent volun­tat de crítica social envers la por a la diferència, els fana­tis­mes i fins i tot les grans super­pro­duc­ci­ons d'acció de Hollywood. És una comèdia esbo­jar­rada, però molt menys ela­bo­rada dramàtica­ment que la que ens ocupa.

Burun­danga és una comèdia que, mal­grat l'ele­ment ter­ro­rista, resulta força més ama­ble. No és con­ve­ni­ent des­vet­llar gai­res coses de la peça, si no és que es vol ani­qui­lar la gran part de l'atrac­tiu. No és una gran obra de tea­tre, ni tam­poc ho pretén. Més aviat és una comèdia ben cons­truïda, amb girs argu­men­tals que dela­ten a les clares l'auto­ria de Jordi Gal­ce­ran i una direcció recognos­ci­ble de Jordi Casa­no­vas, força atent al ritme, un ele­ment indis­pen­sa­ble, i amb una visió glo­bal que homo­geneïtza una peça que compta amb tots els ele­ments per esde­ve­nir un clàssic en el reper­tori de grups joves ama­teurs. No perquè sigui sen­zi­lla d'inter­pre­tar, que no ho és, perquè reque­reix un tre­ball nota­ble de con­junt, sinó perquè és molt lla­mi­nera. Segu­ra­ment, aquest Burun­danga –deno­mi­nació colom­bi­ana d'una droga ano­me­nada esco­po­la­mina, que en la peça té un paper cru­cial mal­grat que s'admi­nis­tra en dosis real­ment letals– esde­vindrà un èxit d'aquells que a Bar­ce­lona pro­vo­carà que alguna pro­duc­tora potent s'hi fixi i la vul­gui exhi­bir en algun dels seus espais, com ha pas­sat amb altres pro­duc­ci­ons.

El tre­ball dels intèrprets, la majo­ria, tret de Car­les Canut, mem­bres de la com­pa­nyia Fly­hard, de Jordi Casa­no­vas, és cor­recte. Roser Blanch és Berta, una jove que es troba en un atzu­cac, ja que ha que­dat emba­ras­sada del xicot, del qual des­co­breix massa tard que és un ter­ro­rista. Clara Cols és la Sílvia, la com­pa­nya de pis de la Berta, un pro­to­tip, una estu­di­ant de farmàcia repel·lent amb un com­por­ta­ment sem­blant al de James Cag­ney a la magis­tral comèdia Un, dos, tres (Billy Wil­der, 1961), amb petar de dits auto­ri­tari inclòs. Blanch i Cols, acos­tu­ma­des a tre­ba­llar jun­tes, tenen un nivell de com­pe­ne­tració que afa­vo­reix l'obra. S'hi afe­gei­xen Pablo Lam­mers, en Manel, el xicot de la Berta, dis­cret, amb uns quants pro­ble­mes de dicció, i Ser­gio Mata­mala, que és Gorka, l'amic d'en Manel. Habi­tu­al­ment actua en cas­tellà i Burun­danga no és cap excepció. Es dóna la cir­cumstància que encaixa amb el seu per­so­natge. Hi manca encara Car­les Canut, que aporta experiència i soli­desa, con­tra­punt còmic que ho arro­do­neix tot ple­gat sege­llant la fi d'ETA. En defi­ni­tiva, un bon entre­te­ni­ment.

Burundanga
Autor: Jordi Galceran.
Director: Jordi Casanovas.
Intèrprets: Roser Blanch, Clara Cols, Carles Canut, Pablo Lammers i Sergio Matamala.
Sala La Planeta, 24 de novembre del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.