cultura

Niu de creativitat

El ballarí Roberto Olivan converteix l'antiga discoteca Mina de Deltebre en un espai artístic i un aparador multidisciplinari. Aquesta setmana es posa en marxa

Per Olivan, el Delta representa el retorn a l'escala humana que es perd a les grans ciutats

Ja no només els ocells nidi­fi­quen al delta de l'Ebre. També alguns artis­tes d'alta volada han vol­gut fer-hi niu i apro­fi­tar la tran­quil·litat que dóna la natura i els arros­sars com a ins­pi­ració artística per covar noves cre­a­ci­ons. És el cas del ballarí i coreògraf tor­tosí Roberto Oli­van, que ha trans­for­mat l'antiga dis­co­teca Mina de Del­te­bre, un antre de música màquina tan­cat des de fa sis anys, en un espai de cre­ació artística i apa­ra­dor mul­ti­dis­ci­pli­nari on es repre­sen­ta­ran espec­ta­cles de dansa i circ, i con­certs. Li ha posat el nom de la seua com­pa­nyia, Enclave,i després d'uns mesos de feina, aquesta mateixa set­mana es posa en marxa, almenys una pri­mera fase. Així, obrirà el ser­vei de bar i s'impar­ti­ran els pri­mers cur­sos de for­mació adreçats a tots els públics. N'hi ha de dansa con­tem­porània, dansa urbana, ini­ci­ació al circ, ioga i tango, impar­tits per sis pro­fes­sors.

D'entrada, els diven­dres també s'hi fan pro­jec­ci­ons de cinema alter­na­tiu, però la idea és que tinga una pro­gra­mació esta­ble els dime­cres, diven­dres i dis­sab­tes, una pro­gra­mació en la qual par­ti­ci­pa­ran acti­va­ment els artis­tes que facen estada al “niu de cre­ació”, com l'ano­mena Oli­van. De fet, per a l'última set­mana de gener hi ha pre­vista la pri­mera estada. La clown cata­lana Alba Sar­raute s'hi estarà deu dies per pre­pa­rar el seu pròxim espec­ta­cle. “I tenim cinc per­so­nes més en espera. Pro­ve­nen de l'Uru­guai, el Bra­sil i Cata­lu­nya, entre altres indrets”, indica Oli­van, con­vençut que el seu pro­jecte fun­ci­o­narà, tot i estar ins­tal·lat a la perifèria.

La seua fe no és infun­dada, ja que el coreògraf, que ha acon­se­guit fer-se un nom dins del món de la dansa con­tem­porània mun­dial, fa vuit anys que orga­nitza un taller inter­na­ci­o­nal de dansa i circ, el Del­te­bre Dansa, en el qual par­ti­ci­pen uns 150 pro­fes­si­o­nals d'arreu del món. El va començar a Tor­tosa, però els últims qua­tre anys l'orga­nitza a Del­te­bre. El Del­te­bre Dansa l'any pas­sat va renàixer con­ver­tit en fes­ti­val, ja que hi van gua­nyar pes els espec­ta­cles, va acon­se­guir 3.000 espec­ta­dors i va man­te­nir la clàssica dansa enfan­gada dins l'arros­sar.

“Sem­pre he hagut de sor­tir fora a fer coses i fa temps que pen­sava: per què no fer venir la gent de fora aquí?”, explica Oli­van, que més d'una vegada ha dit que el delta de l'Ebre és un espai ideal per retor­nar a l'escala humana que sovint es perd a les grans ciu­tats. “Cada dia rebo mis­sat­ges de gent d'arreu del món, de gent que s'interessa pel Del­te­bre Dansa”, afirma el coreògraf.

Ini­ci­a­tiva pri­vada

L'Enclave Espai de Cre­ació és una ini­ci­a­tiva pri­vada al cent per cent, sense cap tipus d'ajut públic, però que l'Ajun­ta­ment de Del­te­bre aplau­deix. “Estem molt con­tents que, en un moment de crisi, Oli­van haja apos­tat pel nos­tre muni­cipi. Era una il·lusió meua i de tot l'equip de govern”, afir­mava l'alcalde, Ger­vasi Aspa. Tam­poc no ha repre­sen­tat cap inversió estra­tosfèrica. De fet, s'ha apro­fi­tat gai­rebé tota la ins­tal·lació de l'antiga dis­co­teca, llo­gada per un període de cinc anys pror­ro­ga­bles. Ha man­tin­gut fins i tot les gàbies on balla­ven les gogós. “Tenen un punt d'esce­no­gra­fia que va molt bé al con­junt”, asse­nyala Oli­van. L'espai –d'uns 300 metres qua­drats– es divi­deix en tres zones clara­ment dife­ren­ci­a­des: la zona de bar i pla­tea, un esce­nari a peu pla de 140 metres qua­drats pre­pa­rat per a espec­ta­cles de dansa i circ, i zona d'ofi­ci­nes. A part, hi ha els ves­ti­dors i una pas­sa­rel·la ele­vada que s'apro­fi­tarà com a espai d'expo­si­ci­ons (actu­al­ment hi ha tres expo­si­ci­ons de pin­tura i una d'escul­tura) i, alhora, ser­virà també com a pla­tea d'espec­ta­dors, ja que envolta l'esce­nari.

“Era una idea que feia molt de temps que ges­tava i ara he tin­gut l'opor­tu­ni­tat d'enge­gar-la. En temps de crisi és quan allò mate­rial importa menys i gua­nya importància l'enri­qui­ment cul­tu­ral”, afirma Oli­van, i asse­nyala que la idea és que l'Enclave s'auto­ges­ti­o­nen a través del bar, la venda d'entra­des i els cur­sos.

També Pepa Plana

El pro­jecte d'Oli­van ja està en marxa, però a l'altra banda del riu Ebre, a Sant Jaume d'Enveja, la pallassa Pepa Plana també pro­jecta un cen­tre de cre­ació d'arts escèniques en una antiga granja de pollas­tres al mig del Delta. L'ha dei­xat tem­po­ral­ment atu­rat durant els dos anys de gira que té amb el Cir­que du Soleil, però està deci­dida a tirar-ho enda­vant. Tant Plana com Oli­van estan con­vençuts que els pro­jec­tes, lluny de fer-se la com­petència es poden bene­fi­ciar mútua­ment. I ja hi ha qui parla del Delta com a hub cul­tu­ral. Pot­ser aquest serà un dels camins a seguir per sor­tir de la crisi.

LA FRASE

En temps de crisi és quan allò material importa menys i quan guanya importància l'enriquiment cultural
Roberto Olivan
Ballarí i coreògraf


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.