cultura

Esponellà mira al sud

ERC defensarà al Parlament posar l'arxiu dels barons d'Esponellà, que actualment es troba en un ‘cortijo' de Màlaga, a l'abast d'estudiosos

Esquerra Repu­bli­cana (ERC) s'està movent perquè el Par­la­ment insti el govern de la Gene­ra­li­tat a ini­ciar els tràmits per ava­luar la importància de l'arxiu dels barons d'Espo­nellà i que, en un segon terme, arribi a un acord amb el pro­pi­e­tari d'aquest arxiu amb ingent docu­men­tació sobre pobla­ci­ons d'arreu de Cata­lu­nya que en per­meti l'acces­si­bi­li­tat als estu­di­o­sos, ja sigui a través d'una donació, una cessió o bé la digi­ta­lit­zació del fons.

L'arxiu de la baro­nia d'Espo­nellà té la pecu­li­a­ri­tat que, a hores d'ara, es troba guar­dat en una bibli­o­teca par­ti­cu­lar situ­ada en un cor­tijo del muni­cipi de Gaucín, a l'extrem sud de la província de Màlaga. L'arxiu, que consta de 2.400 docu­ments que abra­cen des del segle IX fins al segle XX, és pro­pi­e­tat d'Antoni de For­tuny, baró de San Luis i advo­cat d'ori­gen català de certa noto­ri­e­tat arran de la seva defensa a per­so­nat­ges popu­lars de la talla de Sean Con­nery i Julio Igle­sias. Com ha expo­sat el dipu­tat d'ERC per Girona Pere Bosch, la importància d'aquests docu­ments rau en què con­te­nen valu­osa infor­mació de pobla­ci­ons d'arreu de Cata­lu­nya, sobre­tot d'Espo­nellà i Banyo­les, així com de Bar­ce­lona, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Alma­ce­lles, Sant Pere de Vila­ma­jor i Tiana, d'on prové la nis­saga dels barons d'Espo­nellà. Bosch, que també exer­ceix d'his­to­ri­a­dor, va des­co­brir la importància d'aquests docu­ments arran d'una visita in situ a l'arxiu pri­vat men­tre inves­ti­gava per escriure un dels Qua­derns de la Revista de Girona, dedi­cat a la vila d'Espo­nellà.

Per al dipu­tat gironí, que ha impul­sat la pro­po­sició, actu­al­ment tot i les faci­li­tats que For­tuny dóna per a la con­sulta de l'arxiu, la ubi­cació del fons a Màlaga i el fet que no esti­gui digi­ta­lit­zat com­pli­quen el tre­ball dels estu­di­o­sos. Com ell mateix remarca, “el pro­pi­e­tari de l'arxiu ha mos­trat explícita­ment la seva pre­dis­po­sició per tal que aquest arxiu es pugui digi­ta­lit­zar”.

Ente­nent que l'Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya seria el que millor podria ges­ti­o­nar aquest patri­moni, Pere Bosch des­taca que, “mal­grat els esforços de l'admi­nis­tració, encara hi ha una bona quan­ti­tat d'arxius i col·lec­ci­ons pri­va­des amb docu­men­tació fona­men­tal per tal de recons­truir la història del nos­tre país, que no són de fàcil accés per als estu­di­o­sos”.

LA XIFRA

2.400
documents
conformen l'arxiu dels barons d'Esponellà, amb informació sobre poblacions d'arreu de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.