cultura

Picasso supera Gaudí

Tot i les retallades, el 2011 els principals museus i centres d'art sumen més visites gràcies a l'augment de turistes i de públic local atret per les mostres temporals

El MNAC, amb 100.000 visitants més,
ha guanyat el Museu Dalí
de Figueres

La greu crisi econòmica està reta­llant l'acti­vi­tat dels museus i cen­tres d'art, però de moment no ha pogut amb els visi­tants. Les xifres del 2011 demos­tren un aug­ment sos­tin­gut del nom­bre de visi­tes, gràcies al turisme, però també al fet que els hàbits cul­tu­rals del públic local inclo­uen cada vegada més les expo­si­ci­ons tem­po­rals. La bona oferta del 2011 ha donat, doncs, els seus fruits.

Aquesta collita es reflec­teix clara­ment en alguna de les xifres dels museus i cen­tres d'art més visi­tats. El Museu Picasso, que el 2011 ha superat la Pedrera de Cata­lu­nya Caixa com a cen­tre més visi­tat –ha superat el 1.450.000 visi­tants–, s'ha vist bene­fi­ciat no només per l'incre­ment del turisme, sinó també per la tirada entre el públic local d'una de les expo­si­ci­ons estel·lars de l'any, Devo­rar París, que, entre altres grans artis­tes, incloïa obres de Van Gogh, un gran reclam per al públic.

Alguna cosa sem­blant ha pas­sat amb el Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya (MNAC), que ha gua­nyat més de 100.000 visi­tants i ha superat el Museu Dalí per l'efecte de la mos­tra de foto­gra­fia La maleta mexi­cana, de Rea­lis­mes. L'empremta de Cour­bet i de la reo­ber­tura de la col·lecció per­ma­nent de romànic.

També ha sumat més de 100.000 visi­tants nous Cos­mo­caixa, el Museu de la Ciència de l'Obra Social La Caixa, i un altre cop l'expli­cació la tro­bem en una expo­sició tem­po­ral que ha pro­vo­cat molt d'entu­si­asme, Dino­sau­res del desert de Gobi, que s'ha con­ver­tit en una de les més visi­ta­des des que es va inau­gu­rar el cen­tre. Un altre fac­tor que ha por­tat més movi­ment a Cos­mo­caixa, a par­tir del desem­bre, ha estat la inau­gu­ració del nou Pla­ne­tari 3D, que és un dels més avançats del món.

Visi­tes i visi­tants

Arri­bats a aquest punt, és con­ve­ni­ent acla­rir que les xifres del Museu Picasso i del MNAC que hem uti­lit­zat per al rànquing de museus més visi­tats cor­res­po­nen a les visi­tes efec­tu­a­des als cen­tres, tant a les expo­si­ci­ons per­ma­nents com a les tem­po­rals, i no a les per­so­nes físiques amb entrada al museu. En el cas que algú que entri faci ús de la col·lecció per­ma­nent i de l'expo­sició tem­po­ral, es comp­ta­bi­litza doble­ment. Ho acla­reix l'actual direc­tor del MNAC i exdi­rec­tor del Picasso, Pepe Serra, que vol dei­xar molt clar que al MNAC no han com­prat entrada més de 900.000 per­so­nes, sinó que, de fet, els visi­tants reals han estat molts menys: 456.059. En el cas del Picasso, els visi­tants físics han estat 1.057.399. La diferència entre les visi­tes i els visi­tants posa de mani­fest que la quan­ti­tat es dis­para gràcies a les mos­tres tem­po­rals. Si en el rànquing hem optat per seguir el nom­bre de visi­tes és perquè ens sem­bla molt més just a l'hora de com­pa­rar aquests dos museus amb les xifres que apor­ten la resta de cen­tres.

I més aug­ments

Tor­nant al rànquing, altres museus i cen­tres d'art també expe­ri­men­ten impor­tants aug­ments de públic visi­tant. És el cas de la Fun­dació Miró, que s'enfila al ter­cer lloc de la llista amb més d'1.113.000 visi­tes. La quan­ti­tat voreja el rècord de visi­tants de la fun­dació, al qual es va arri­bar l'any 2007 amb 1.118.757 visi­tants. L'expo­sició Joan Miró. L'escala de l'evasió, oberta a mit­jan octu­bre, ha por­tat un nombrós públic local a la Miró, amb cues diàries.

A Figue­res, el Tea­tre Museu Dalí expe­ri­menta un incre­ment de gai­rebé un 4% res­pecte al 2010, amb més de 916.000 visi­tants. Segons informa la Fun­dació Dalí, la resta de cen­tres dali­ni­ans també tenen impor­tants aug­ments de visi­tants, com ara el cas­tell de Púbol, que amb més de 126.000 visi­tants puja un 18,68%, i l'Espai Dalí Joies, que arriba als 281.000 visi­tants, amb un incre­ment també del 18,8%.

A Cai­xafòrum, també estan molt satis­fets amb el regis­tre de visi­tants, que ha pujat en 50.000. Les seves expo­si­ci­ons són, sens dubte, un autèntic imant per als amants de l'art. Les dues pro­pos­tes encara en curs, Els ballets rus­sos de Diag­hi­lev i Impres­si­o­nis­tes. Mes­tres fran­ce­sos de la col·lecció Clark, que tan­ca­ran les por­tes al gener i febrer, es pre­veu que seran algu­nes de les més vis­tes en els deu anys d'història de Cai­xafòrum.

L'altra cara de la moneda són el Cen­tre de Cul­tura Con­tem­porània de Bar­ce­lona (CCCB), que ha per­dut 8.000 visi­tants, i sobre­tot el Museu d'Art Con­tem­po­rani de Bar­ce­lona (Macba), que ha atret 50.000 visi­tants menys. El cas del Macba és molt il·lus­tra­tiu. La pèrdua de visi­tants és deguda a la supressió de les Nits d'Estiu (el museu obria fins a mit­ja­nit tots els dijous i diven­dres des de Sant Joan fins a la Mercè) i a la reducció del nom­bre d'expo­si­ci­ons (tres menys que el 2010).

El que caldrà veure és si aquest any 2012, amb una dava­llada pres­su­postària gene­ra­lit­zada i una pro­gra­mació d'expo­si­ci­ons poc atrac­tiva per al gran públic, gai­res més museus i cen­tres d'art segui­ran el mateix camí del Macba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.