cultura

La Giorquestra triomfa

La nova orquestra gironina, dirigida per Marcel Sabaté, va omplir ahir la sala simfònica de l'Auditori, on Nina va reivindicar la importància de l'ofici de músic

La ‘Gio', una orquestra molt oberta, va oferir com a bisos ‘Flor de nit' i ‘Girona m'enamora'

Juga­ven a casa, però això no treu mèrit al tri­omf de la Gior­ques­tra, ahir a la sala simfònica de l'Audi­tori de Girona, en el con­cert de debut d'aquesta nova orques­tra simfònica giro­nina, diri­gida per Mar­cel Sabaté, amb el vene­ra­ble propòsit de fer “música en majúscu­les”.

Va ser un con­cert molt com­plet, una espècie de menú degus­tació o decla­ració d'inten­ci­ons del que vol ser la Gior­ques­tra, Gio per als amics: un pro­grama que va començar amb la impo­nent secció de corda inter­pre­tant una sere­nata de Txaikovski, per reu­nir tot seguit tots els ins­tru­men­tis­tes a l'esce­nari –quinze vio­lins, cinc vio­les, qua­tre vio­lon­cels, dos con­tra­bai­xos, dues flau­tes, dos oboès, dos cla­ri­nets, dos fagots, dues trom­pes, dues trom­pe­tes, una arpa i dos per­cus­si­o­nis­tes– al vol­tant de la versàtil tenora de Jordi Molina, per inter­pre­tar una romança de Joan Lluís Mora­leda. La segona part va començar amb la mez­zo­so­prano giro­nina Gemma Coma-Ala­bert, que va can­tar una ària de Sam­son et Dalila, de Saint-Saëns, i la Canción de cuna para dor­mir a un negrito, de Xavier Mont­sal­vatge, com una de les pri­me­res apor­ta­ci­ons al seu cen­te­nari. Tot seguit, va tocar la Rapsòdia de la Patum, d'Albert Gui­no­vart, amb l'autor al piano i tota una sèrie de ràpids movi­ments que real­ment evo­ca­ven l'ambi­ent fes­tiu de la soro­llosa i colo­rista festa de Berga. Per aca­bar, Nina –que va pro­lo­gar el con­cert amb un par­la­ment en què va lloar la ini­ci­a­tiva dels impul­sors de la Gior­ques­tra i va rei­vin­di­car la importància de l'ofici de músic, força menys­tin­gut, ara i sem­pre– va can­tar un apas­si­o­nat Mix Llach/Ser­rat, en què el piano i l'orques­tració de Joan Monné van aju­dar a fusi­o­nar en una con­junt harmònic les parau­les i els acords d'alguns dels grans clàssics de Lluís Llach i Joan Manuel Ser­rat, com una suite que ager­mana l'obra dels dos grans can­tau­tors del país.

Per tant, la Gior­ques­tra va dei­xar clar que el seu camp d'actu­ació va dels clàssics inter­na­ci­o­nals als con­tem­po­ra­nis cata­lans, amb visi­tes pun­tu­als a la música tra­di­ci­o­nal i la cançó d'autor, uti­lit­zant fins i tot el baix elèctric i la bate­ria quan l'obra ho demana. Sem­bla força clar que la Gior­ques­tra neix amb ganes d'arri­bar a públics amplis i vari­ats.

Ahir, la res­posta del públic va ser entu­si­asta, i la Gior­ques­tra va cor­res­pon­dre a les ova­ci­ons amb un parell de bisos: pri­mer, Nina i Gui­no­vart van tor­nar a l'esce­nari per inter­pre­tar Flor de nit, tema prin­ci­pal del musi­cal homònim com­post pel segon amb Manuel Vázquez Mon­talbán. I a con­ti­nu­ació, Gemma Coma-Ala­bert i Jordi Molina es van sumar a l'orques­tra per tocar la sar­dana Girona m'ena­mora, de Ricard Vila­de­sau, seguida amb ani­mo­ses pal­mes pel públic.

Bons augu­ris per a la Gior­ques­tra, que neix amb el vis­ti­plau del públic i un ampli suport ins­ti­tu­ci­o­nal, repre­sen­tat ahir per la presència, entre el públic, de Car­les Puig­de­mont, Jaume Tor­ra­madé, Pere Macias i Santi Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.