cultura

editorial

Clàssics i moderns d'altura

Els nos­tres com­panys Xavier Ser­ra­hima i Jaume Fer­rer Puig ens ofe­rei­xen a les pàgines cen­trals d'avui una visió de Fer­ran Sol­de­vila, un dels his­to­ri­a­dors més impor­tants de la Cata­lu­nya moderna. Cal remar­car, així mateix, que Fer­ran Sol­de­vila va con­rear gai­rebé tots els gèneres lite­ra­ris. Per exem­ple, els seus poe­mes es van com­pi­lar en un volum el 1964 i figu­rava a les anto­lo­gies Els poe­tes d'ara, del 1924, i Poe­sia de guerra, del 1938. Cal des­ta­car-lo també com a dra­ma­turg –va diri­gir l'Agru­pació Dramàtica de Cata­lu­nya–, pro­sista, assa­gista, tra­duc­tor i fins i tot va publi­car algun lli­bre de lite­ra­tura infan­til, com Fau­les. Tam­poc és gens menys­pre­a­ble la seva tasca dins el peri­o­disme, on va col·labo­rar en capçale­res històriques com La Revista, La Publi­ci­tat, D'Ací i d'Allà, Mira­dor, Revista de Cata­lu­nya i Serra d'Or. Intel·lec­tual com­plet, va aca­bar per­so­ni­fi­cant els ide­als nou­cen­tis­tes, des d'on va evo­lu­ci­o­nar fins a esde­ve­nir un dels escrip­tors més repre­sen­ta­tius del segle XX. Pre­ci­sa­ment d'alguns d'aquests arti­cles i pro­ses, publi­cats a revis­tes com La Publi­ci­tat, el 1938 es va deci­dir a aple­gar-los a Hores angle­ses, que es va ree­di­tar l'any 1947 i també el 1970 dins del volum Al llarg de la meva vida. És, per tant, opor­tuna la recu­pe­ració que ha fet l'edi­to­rial Ade­si­ara, encapçalada pels estu­dis intro­duc­to­ris d'Alan Yates i de l'his­to­ri­a­dor Joa­quim Nadal, que també va ser lec­tor a la mateixa uni­ver­si­tat britànica fa més de qua­ranta anys després que Fer­ran Sol­de­vila.

També volem des­ta­car la nova novel·la de Jordi Coca, amb què Jordi Lla­vina obre la secció dedi­cada a la crítica. Coca és un veterà –la seva pri­mera novel·la data del llunyà 1971–, que ha par­ti­ci­pat en la reno­vació de la nos­tra lite­ra­tura, ofe­rint-nos sem­pre retrats de la nos­tra època dins d'una prosa rea­lista i històries que des­ta­quen per la seva pro­fun­di­tat moral i qua­li­tat literària. En caure la tarda és un nou pas enda­vant en la seva tra­jectòria, una obra que s'acosta a mes­tres com Bellow, Roth, Mala­mud i com­pa­nyia. Lite­ra­tura per a adults dins d'aquest imperi car­rincló i mediàtic on ens inten­ten con­duir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.