cultura

L'art entra en circuit

El Departament de Cultura activa la Xarxa de Centres d'Arts Visuals, que estarà integrada per vuit equipaments

Els centres s'han de repartir 1,1 milions d'euros,
i a canvi han d'espavilar-se per atraure públic

Vella aspi­ració del sec­tor, per fi l'eco­sis­tema artística català tre­ba­llarà en xarxa. Amb molts anys de retard per culpa de la mio­pia de les polítiques cul­tu­rals, els cen­tres d'arts visu­als ja poden pen­sar i actuar de manera coor­di­nada i, encara més impor­tant per a la seva existència tan fràgil, amb unes pers­pec­ti­ves mínimes d'esta­bi­li­tat, després que ahir el con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, pre­sentés ofi­ci­al­ment la tan desit­jada Xarxa de Cen­tres d'Arts Visu­als.

Això sí: tal com va fixar el decret que va apro­var el govern del tri­par­tit en fun­ci­ons a finals del 2010, el club de cen­tres que inte­gra­ran la xarxa és reduït i tan­cat: ara té vuit socis i en un futur en podria accep­tar un novè. No hi ha recur­sos per a més, de moment.

Alguns dels vuit mem­bres de la xarxa són vells cone­guts del sec­tor, històrics que fa anys i panys que supor­ten amb molta heroïcitat i des­a­fi­ant adver­si­tats múlti­ples les bases del sis­tema de l'art con­tem­po­rani català. Són La Panera de Lleida, el Tecla Sala de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat i Can Xalant de Mataró. Els dar­rers temps s'han afe­git més cen­tres amb ener­gies reno­va­des, el Bòlit de Girona i ACVic i, encara més recent­ment, fa només cosa de mesos, han començat a fer les seves pri­me­res pas­ses el cen­tre de Tar­ra­gona i Lo Pati d'Amposta.

Set cen­tres, doncs, que ja estan en actiu –tot i que la majo­ria, per no dir tots, tre­ba­llant amb molta pre­ca­ri­e­tat– i un vuitè, la Fabra i Coats de Bar­ce­lona, que si les pre­vi­si­ons no fallen s'inau­gu­rarà a l'estiu. El novè cen­tre de moment és un des­co­ne­gut. Con­xita Oli­ver serà la coor­di­na­dora de la xarxa, l'artífex de les acci­ons i estratègies de ver­te­bració del tei­xit artístic. Una modi­fi­cació relle­vant que ha fet Mas­ca­rell en el decret és que la xarxa no dependrà del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i les Arts (Conca), sinó de la Direcció Gene­ral de Pro­moció i Coo­pe­ració Cul­tu­ral.

Mas­ca­rell ha ges­tat una xarxa en què “la res­pon­sa­bi­li­tat última” de cada cen­tre la té el seu Ajun­ta­ment. Perillós en un con­text de tan­tes estre­tors a les arques muni­ci­pals. “La Gene­ra­li­tat pro­mou i coor­dina, l'Ajun­ta­ment deci­deix, i el cen­tre d'art pro­grama i ges­ti­ona”, és l'eslògan que fa ser­vir el con­se­ller per dei­xar clar que la Gene­ra­li­tat no obliga, ni obli­garà, cap ajun­ta­ment a tenir el seu cen­tre d'art. De pas­sada, el fa ser­vir per jus­ti­fi­car el des­man­te­lla­ment recent del Zer01 d'Olot.

Pot­ser per això, i per curar-se en salut, Mas­ca­rell va com­parèixer ahir cus­to­diat per tots els regi­dors de Cul­tura com­pro­me­sos amb el seu cen­tre d'art; fins i tot aquells que fins no fa gaire rece­la­ven del pro­jecte, ara sem­blen ben entu­si­as­tes. Sigui com sigui, al llarg d'aquest mes, la Gene­ra­li­tat, els ajun­ta­ments i els cen­tres d'art fir­ma­ran els con­trac­tes pro­grama que, a part de garan­tir el finançament, fixa­ran uns “objec­tius quan­ti­fi­ca­bles”. No cal ser endeví: els cen­tres s'han d'espa­vi­lar per cap­tar més i nous públics. Treure “ren­di­bi­li­tat” a la cul­tura és, per Mas­ca­rell, con­dició sine qua non per dei­xar anar el diner públic. En el cas de la xarxa de cen­tres d'art, un total d'1,1 mili­ons d'euros, que s'hau­ran de repar­tir (i no a parts iguals) els vuit socis. Més o menys repre­senta el 50% del pres­su­post dels cen­tres.

L'Arts Santa Mònica no for­marà part de la xarxa, però sí que exer­cirà de com­pany de viatge. Per al cen­tre que diri­geix Vicenç Altaió, el con­se­ller té uns plans dife­rents: vol que es con­ver­teixi en un espai del conei­xe­ment en què els mons de les arts, les huma­ni­tats i les ciències con­vis­quin i con­nec­tin amb la soci­e­tat.

Després de posar ordre als museus, i ara als cen­tres d'art, Cul­tura està enlles­tint “un trac­ta­ment espe­cial” per al sec­tor de les gale­ries d'art, molt toca­des per la crisi i amb la moral molt baixa per la falta de fires. Un sec­tor com­plex com pocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.