cultura

Poesia

D. Sam Abrams

Cada poema, la pedra de Sísif

Fran­ca­ment, poques vega­des he vist un autor tan mal lle­git com Miquel de Palol. Està més o menys enca­se­llat sota l'eti­queta de novel·lista una mica estra­fo­lari, que de tard en tard té sor­ti­des mar­gi­nals en el camp de la poe­sia, l'assaig i el memo­ri­a­lisme. Les coses, sen­zi­lla­ment, no van així.

Palol té una obra unitària que és filla de la mítica gesamtkunstwerk (obra d'art total) wag­ne­ri­ana, pas­sada pel sedàs de l'Alta Moder­ni­tat de Joyce i la post­mo­der­ni­tat de Pync­hon. No hi ha mai res de gratuït o sobrer a l'obra de Miquel de Palol. Tot és cen­tral i tot té el seu lloc. És més, si res­se­guim l'obra podem veure que es des­plega a poc a poc, inte­grant-hi cada cop més ves­sants: poe­sia, novel·la, conte, assaig, memo­ri­a­lisme...

És impres­cin­di­ble tenir pre­sent sem­pre que l'obra de Palol comença amb la veu poètica. La poe­sia és lite­ral­ment deter­mi­nant en el sen­tit que és el motor de l'obra i con­di­ci­ona mol­tes qüesti­ons com ara la visió de l'autor, la seva pre­cisió ver­bal o la seva volun­tat orde­na­dora.

El nou poe­mari de Palol, Aire amb Cel de Fons (amb les majúscu­les a l'anglo­sa­xona), arriba després de la novel·la El tes­ta­ment d'Alces­tis (2009) i l'assaig memo­rialístic Medi­ta­ci­ons des de Cata­lu­nya (2011). Tot això no és casu­a­li­tat sinó fruit del càlcul. Es per­cep clara­ment en els vin­cles temàtics i for­mals que es mani­fes­ten entre les tres obres. Per exem­ple, la temàtica de la com­passió humana, tan bàsica a Alces­tis, és pre­sent al poe­mari: “per sem­pre apren­dre i des­a­pren­dre / l'ardu camí de la com­passió.” O la funció tan fona­men­tal de la cul­tura a les Medi­ta­ci­ons apa­reix sovint al nou recull, començant per El nom­bre d'Or, hàbil­ment sub­ti­tu­lat Nulla ethica sine aest­he­tica.

Aire amb Cel de Fons és ben bé una tor­ren­tada de poe­sia. Es tracta d'una seqüència única de qua­ranta-cinc poe­mes, sub­til­ment sub­di­vi­dida en set breus cicles lírics, que for­men un patró alta­ment sig­ni­fi­ca­tiu de 6 6 7 7 7 6 6. Ara bé, l'estruc­tu­ració del con­junt només es nota a l'índex i el sen­tit pro­fund dels poe­mes, perquè l'autor vol que les qua­ranta-cinc com­po­si­ci­ons ens arri­bin amb tota la seva força impe­ri­osa intacta.

Aquest feno­men es fa exten­siu a tot el lli­bre, ja que els poe­mes impac­ten amb tota la potència sobre la nos­tra sen­si­bi­li­tat, però després ens veiem obli­gats a tor­nar-hi per anar apro­fun­dint en el sen­tit. La lec­tura de cada poema passa per tres esta­dis: l'impacte ini­cial, la insistència en la lec­tura i la com­prensió final.

D'aquesta manera, Palol asso­leix una de les seves fites: la recon­ci­li­ació entre la vida i l'art. En el procés de la tro­bada, cap de les dues sofreix una dis­mi­nució. D'entrada els poe­mes ens inun­den amb tot el seu excés vital, però la lec­tura ha de con­ti­nuar fins que des­co­brim l'extra­or­di­nari rere­fons intel·lec­tual, moral i artístic.

Els qua­ranta-cinc poe­mes van ser escrits en rela­ti­va­ment poc temps i per aquesta raó pro­du­ei­xen la sen­sació de sor­tir a pressió. Només gràcies al poder de la lec­tura la riquesa dels poe­mes va emer­gint i ens aca­bem d'ado­nar de la insòlita ambició del recull, una ambició que abasta la forma i els con­tin­guts. For­mal­ment, el lli­bre mos­tra pràcti­ca­ment totes les pos­si­bi­li­tats de la poe­sia moderna, des de la recon­ducció del vers clàssic fins al vers lliure rimat, des de la tra­dició popu­lar fins a la poe­sia culta, des del to còmic fins al dra­ma­tisme tràgic, des del rea­lisme fins a la ima­gi­nació des­bor­dant... I temàtica­ment tro­bem la cor­res­po­nent com­ple­xi­tat i plu­ra­li­tat.

En defi­ni­tiva, Aire amb Cel de Fons és un autèntic vademècum de la duresa de la con­dició humana en el món actual! Amor, odi, sexe, l'alte­ri­tat, la iden­ti­tat, el pas del temps, la mort, el dolor, la veri­tat, la men­tida, el conei­xe­ment, la ciència, el pen­sa­ment, la intel·ligència, la cul­tura, la violència, la lluita, el com­promís, el somni, el deliri, la rea­li­tat, la recerca de la feli­ci­tat, la bellesa, l'ètica, la tra­dició, el tre­ball, la des­es­pe­rança i l'espe­rança, l'apa­tia...

Un Palol vin­tage: inquiet, riquíssim, inci­siu, memo­ra­ble.

Aire amb Cel de Fons Autor: Miquel de Palol Editorial: Proa Barcelona, 2012 Pàgines: 99 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.