cultura

Temps de clàssica

Nits de Clàssica proposa una programació de luxe, encapçalada per Jaroussky i Jordi Savall, repartida en espais monumentals de Girona durant el període estival

En certa manera, reformula el Festival de Músiques Religioses i del Món

Per quan entrem de ple a l'estiu i les flors ja siguin pan­si­des per la calor, i sense una nova edició del Fes­ti­val de Músiques Reli­gi­o­ses i del Món, Girona té un pla B. Més aviat A, amb l'anun­ci­ada nova pro­posta que pretén ser refe­ren­cial a tot l'Estat: la pri­mera edició del cicle de con­certs Nits de Clàssica.

L'Audi­tori de Girona va pre­sen­tar ahir aquest nou cicle que, des d'aquest emplaçament, i del 26 de juny al 28 de juliol, pretén pol·linit­zar musi­cal­ment el Barri Vell a través d'una pro­gra­mació que pri­o­ritza la música clàssica de pri­mer nivell. La seva oferta es con­forma amb 12 con­certs de música clàssica (7 dels quals són amb intèrprets cata­lans i 8 amb obres de com­po­si­tors del país) i es desen­vo­lupa en espais monu­men­tals i sin­gu­lars de la ciu­tat, com ara la cate­dral i el seu claus­tre, La Mercè i la cape­lla de Santa Llúcia. Que l'aposta és forta es nota ja en els dos pri­mers con­certs pro­gra­mats, amb el retorn del con­tra­te­nor Phi­lippe Jaroussky, després dels dar­rers èxits al Liceu i abans d'ini­ciar un any sabàtic (en un con­cert en exclu­siva per a Cata­lu­nya), i de Jordi Savall, que, acom­pa­nyat per la com­pa­nyia de Chris­tophe Coin, Pierre Hantaï ofe­rirà el cèlebre con­cert Les vio­les du Roi Soleil de la recor­dada pel·lícula Tots els matins del món. A con­ti­nu­ació, no menys interes­sants són les pro­pos­tes anun­ci­a­des dels reci­tals de RIAS Kam­merc­hor, con­si­de­rat el millor cor del món en una sessió que inclou la Missa Papae Mar­ce­lli, de Pales­trina; Ale­xan­dre Tha­raud, con­si­de­rat el “mag del so”, l'Orques­tra Bar­roca de Frei­burg, amb una selecció del fastuós Tafel­mu­sik, de Tele­mann; un reci­tal de José Menor en un recor­re­gut per la música cata­lana i que inclou l'estrena d'una obra d'encàrrec d'Hèctor Parra dedi­cada a Tàpies; Juan de la Rubia, a l'orgue de la cate­dral; i Jean-Efflam Bavou­zet, un dels pia­nis­tes mun­di­al­ment reco­ne­guts pel seu Debussy, repas­sant l'obra més des­ta­cada del com­po­si­tor en el 150è ani­ver­sari del seu nai­xe­ment.

En la pre­sen­tació del fes­ti­val, el direc­tor artístic i pro­gra­ma­dor de l'Audi­tori de Girona, Víctor García de Gomar, no va ama­gar la volun­tat de con­tri­buir amb aquest fes­ti­val a con­ver­tir Girona en una referència a escala esta­tal de música clàssica. Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, entre altres coses va remar­car que amb l'impuls d'aquest cicle el con­sis­tori demos­tra que la cul­tura també suposa un àmbit estratègic per com­ba­tre la crisi, amb ofer­tes tan “potents i har­mo­ni­o­ses amb la ciu­tat”.

Avui ja es posen a la venda les entra­des del pri­mer con­cert i el 22 de maig, la resta de con­certs.

Vins i tapes amanits de música

A més dels concerts, Nits de Clàssica ofereix una proposta gastromusical a la capella de Santa Llúcia, en què a més de degustar tres copes de vi i cava (DO Empordà) i tres tapes d'autor realitzades per un restaurador gironí, els assistents podran escoltar en directe alguns dels intèrprets gironins més destacats.

La proposta, titulada Espai diví i que s'inscriu en la línia cada cop més habitual de maridar música i gastronomia, consisteix a transformar, durant quatre dimecres del mes de juliol, la capella de Santa Llúcia en un auditori únic, en què un màxim de 150 persones podran disfrutar d'aquesta proposta tan suggeridora. En l'apartat musical, actuaran Ensemble les Tendres Fruits, Duo Diotima, Duo Casals i Cornudella i les sopranos Alba Bosch Teixidor i Alba Vilar-Juanola. El preu de la vetllada divina és de 25 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.