cultura

Exposició

Rodolfo Del Hoyo

JORDI GISPERT

Un artista afectiu i reflexiu

Ara s'abusa de l'hermetisme per amagar
la manca d'esperit creatiu regnant

L'art ha de com­moure. És bo que dar­rere de cada obra hi hagi un dis­curs, però actu­al­ment sovint ens tro­bem amb dis­cur­sos que pre­te­nen donar cos a una obra hermètica. No sóc con­trari a l'her­me­tisme perquè de vega­des en el silenci, en la con­tem­plació, s'hi troba el sen­tit. Però tinc la sen­sació que actu­al­ment s'abusa de l'her­me­tisme per ama­gar la manca d'espe­rit cre­a­tiu i s'uti­lit­zen dis­cur­sos tex­tu­als per expli­car allò que no té expli­cació visual o plàstica.

Per sort, hi ha artis­tes que tren­quen aquesta dinàmica. Jordi Gis­pert Pi n'és un. L'obra de Gis­pert impacta, com­mou. No es pot res­tar impas­si­ble davant la con­tem­plació de les seves pin­tu­res i escul­tu­res. Alguna cosa es remou dins l'espec­ta­dor. És l'espe­rit cre­a­dor de Jordi Gis­pert que ens arriba al cor i a la ment amb uns dits intan­gi­bles que ens fan vibrar. I tan­ma­teix l'obra ens pro­por­ci­ona el plaer de la bellesa, l'admi­ració per la feina meti­cu­losa que repre­senta cada peça dar­rere de la qual veiem l'ofici, perquè l'art també és ofici, i ens dóna peu a la reflexió.

I a par­tir d'aquí, sí que podem cons­truir un dis­curs cohe­rent, aquell que Jordi Gis­pert deno­mina amb el neo­lo­gisme Econsciència, encu­nyat per ell. Com explica l'artista, fa referència a l'eco­lo­gia pro­funda, a la ciència i a la consciència.

L'eco­lo­gia pro­funda és una branca de la filo­so­fia ecològica que con­si­dera la huma­ni­tat part del seu entorn tot pro­po­sant can­vis cul­tu­rals, polítics, soci­als i econòmics per tal d'acon­se­guir una con­vivència harmònica entre els éssers humans i la resta d'éssers vius.

La ciència és la ciència ideal, no des­truc­tiva, que tre­ba­lla al ser­vei de la natura. La consciència fa referència a la reflexió que ens porta al conei­xe­ment i a una visió pro­funda de l'existència.

Per tot això con­si­dero que Gis­pert és un artista afec­tiu i refle­xiu.

Jordi Gis­pert Pi (Bar­ce­lona, 1957) és un artista con­tem­po­rani que ha expo­sat la seva obra en nom­bro­sos països. És un artista de gran pres­tigi que ens ofe­reix pro­jec­tes ela­bo­rats al llarg de molts anys, cons­truïts len­ta­ment i refle­xi­va­ment per fer-nos pen­sar en la relació de l'ésser humà amb la natu­ra­lesa, una relació que ha de ser harmònica.

L'expo­sició Econsciència com­bina dos pro­jec­tes de llarg recor­re­gut: Natura morta reci­clada i El pai­satge més llarg del món. Natura morta reci­clada és una recons­trucció plàstica dels arbres que l'home ha des­truït a par­tir de tros­sos de fusta tro­bats en un con­te­ni­dor. Gis­pert dóna una nova vida espi­ri­tual al que abans havia estat vida natu­ral. Inclou unes foto­gra­fies que denun­cien la mani­pu­lació de la natu­ra­lesa. En les parau­les seves, con­tra­posa “una natura-natu­rans, pre­e­xis­tent a la huma­ni­tat i una natura-natu­rata, dis­se­nyada a poste­ri­ori.” El pai­satge més llarg del món es pre­senta com una sèrie inde­fi­nida de pin­tu­res a l'oli sobre teles del mateix for­mat. S'expo­sen una al cos­tat de l'altra per obte­nir l'ampli­fi­cació de la visió de l'espec­ta­dor. Veiem sem­pre un mateix horitzó i també un horitzó en contínua evo­lució. L'estil és figu­ra­tiu. En parau­les de Gis­pert, la com­po­sició bàsica manté la divisió tra­di­ci­o­nal del cos­mos en qua­tre nivells: la terra, aquí ple­na­ment rever­dida; l'aigua, entre­mig, amb les mun­ta­nyes-onada; el cel, amb els cas­tells de núvols; i el foc, que és la llum del matí que uni­fica i pos­si­bi­lita l'obra. La llum sim­bo­litza la consciència, el sen­ti­ment de l'eter­ni­tat de l'ins­tant i la raó mera­ve­llada que dóna nom a l'ordre que per­cep. Din­tre de cada qua­dre hi ha cer­cles d'apro­xi­mació que per­me­ten tenir una clara visió del detall que con­vi­den a la reflexió de les claus sub­jec­ti­ves.

Tre­ball minuciós i refle­xiu

El dibuix figu­ra­tiu, gai­rebé il·lus­tra­tiu o fotogràfic, tras­llada a l'espec­ta­dor la sen­sació que al dar­rere de l'obra hi ha una ela­bo­ració lenta, un tre­ball minuciós i refle­xiu. Com diu Gis­pert: “En una època acce­le­rada i excèntrica, aquesta obra s'allu­nya de la velo­ci­tat i la ges­tu­a­li­tat. Es cons­tru­eix len­ta­ment. Paci­ent­ment, l'artista assa­bo­reix l'ins­tant amb un tre­ball medi­ta­tiu, sense pas­sat ni futur, i vol que l'obser­va­dor gau­deixi de la mateixa experiència de parar el temps. L'obra no vol retra­tar la seva època històrica, sinó que reflec­teix l'antiga cul­tura de la Terra per pro­jec­tar-se cap al futur amb els para­dig­mes de l'eco­lo­gia pro­funda. Aquests no ali­men­ten la nostàlgia d'un gratuït i incons­ci­ent paradís per­dut sinó que plan­te­gen la pos­si­bi­li­tat d'un jardí dis­se­nyat i man­tin­gut per una tec­no­lo­gia neta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.