cultura

Arquitectura humana

El pavelló estrena nou espai, més a prop dels actes centrals de la Biennal
“Es fan obres més sostenibles, però no només per economia, sinó per un canvi de mentalitat”

5


4


9


8


7


6


3


2


1


Diu el dis­se­nya­dor indus­trial André Ricard que el millor dis­seny de la història és el lla­pis, perquè la seva extrema sim­pli­ci­tat i uti­li­tat el fan un objecte bell. Aquesta filo­so­fia impregna també les nou obres dels estu­dis d'arqui­tec­tura cata­lans i bale­ars que han estat selec­ci­o­na­des per expo­sar-se al pavelló català de la Bien­nal d'Arqui­tec­tura de Venècia, que obre les por­tes dime­cres. Per pri­mer cop en aquesta expo­sició, l'Ins­ti­tut Ramon Llull ha optat per pre­sen­tar un pavelló propi per a Cata­lu­nya i les Illes, que com ja fa dues edi­ci­ons ha fet amb la Bien­nal d'Art vene­ci­ana, i també dins dels ano­me­nats Eventi Colla­te­rali.

La pro­posta expo­si­tiva cata­la­no­ba­lear, que han comis­sa­riat els arqui­tec­tes Jordi Badia i Fèlix Arranz i que es titula Voga­dors, se cen­tra en els arqui­tec­tes joves que han optat per una arqui­tec­tura de fac­tura sen­zi­lla, res­pec­tu­osa amb el seu entorn i que s'allu­nya del for­ma­lisme banal i la fri­vo­li­tat. És una tendència que, segons Badia i Arranz, entronca amb tota una tra­dició històrica de l'arqui­tec­tura cata­lana però també amb el pano­rama actual inter­na­ci­o­nal.

Canvi de sen­si­bi­li­tat

Per Jordi Badia, aquesta tendència arqui­tectònica, que uti­litza mate­ri­als com ara el totxo, la fusta i la pedra, és el senyal d'“un canvi total de sen­si­bi­li­tat”. “El món està can­vi­ant de manera radi­cal i no només és un tema d'eco­no­mia. És cert que aquests arqui­tec­tes, amb la crisi, fan obres més sos­te­ni­bles, però no només és per qüesti­ons econòmiques, és per un canvi de men­ta­li­tat”, diu.

L'enfo­ca­ment va més enllà de plan­te­ja­ments ecològics i de sos­te­ni­bi­li­tat i també implica una certa acti­tud ètica. “Jo defi­neixo aquesta manera de fer com a arqui­tec­tura de les per­so­nes; el seu objec­tiu no és ser bonica, sinó ser agra­da­ble i útil, però pre­ci­sa­ment per això acaba sent bonica”, explica Badia. Es tracta, doncs, d'una arqui­tec­tura asse­nyada i sense estridències, que acaba con­tras­tant amb un tipus d'arqui­tec­tura que hem vist molt en els dar­rers anys també “més tan­cada en ella mateixa i que cerca un ideal de bellesa per si mateix”. En con­tra­po­sició amb aquests monu­ments més gran­di­loqüents, l'arqui­tec­tura d'aquests joves arqui­tec­tes busca fugir dels exces­sos, però “això no vol dir que no sigui inno­va­dora”.

Remo­de­lació a Girona

La tria de les nou obres que han fet Jordi Badia i Fèlix Arranz il·lus­tra per­fec­ta­ment aquesta filo­so­fia. La Casa Collage de Girona, per exem­ple, de Ramon Bosch i Bet Cap­de­ferro, és una remo­de­lació d'una antiga casa del barri del Call, en el qual el res­pecte cap a l'arqui­tec­tura ori­gi­nal és molt gran i els ele­ments moderns afe­gits, com ara unes peces ceràmiques molt sim­ples, estan abso­lu­ta­ment inte­grats a la pedra ori­ginària. Pre­ci­sa­ment aquesta casa va ser guar­do­nada amb una menció espe­cial a la millor arqui­tec­tura emer­gent dins dels pre­mis d'Arqui­tec­tura Con­tem­porània de la Unió Euro­pea 2011.

Una altra casa par­ti­cu­lar, al poble de Bunyola, a Mallorca, de Fran­cisco Cifu­en­tes, uti­litza mate­ri­als molt sen­zills –ter­mo­ar­gila, for­migó i fusta de pi– i s'adapta a un ter­ri­tori gens fàcil i de difícil accés. En el cas d'una casa per a tres ger­ma­nes, a Múrcia, els arqui­tec­tes Jaume Blan­ca­fort i Patri­cia Reus han dis­se­nyat un edi­fici, reves­tit amb fusta de pi trac­tat, que es “fon amb el pai­satge cir­cum­dant, una vall de vinyes i oli­ve­res”.

Una impor­tant remo­de­lació per a un espai tea­tral bar­ce­loní, La Seca, també s'expo­sarà a Venècia. En un edi­fici amb modi­fi­ca­ci­ons cons­tants des del segle XIII, aquest tre­ball de l'oso­nenca Merit­xell Ina­raja manté totes les inter­ven­ci­ons històriques i hi afe­geix una part con­tem­porània.

Núria Sal­vadó i David Tapias, amb la seva llar d'infants a Prat­dip, han creat una con­vivència per­fecta entre el nou edi­fici i les gran­ges adja­cents, amb una gran eco­no­mia de recur­sos i amb obra vista. A la població tar­ra­go­nina de Jesús, Olga Felip i Josep Camps van dis­se­nyar una pis­cina coberta on els límits entre l'exte­rior i l'inte­rior es difu­mi­nen, només amb for­migó i una façana a base de per­fils metàl·lics. En canvi, David Sebas­tian i Gerard Puig han cons­truït un edi­fici per fran­ges que es pot adap­tar a qual­se­vol tipus de canvi dins i fora en la nova escola d'art i dis­seny d'Amposta.

A Palma hi ha dos dels pro­jec­tes que es mos­tra­ran a Venècia. L'ampli­ació de l'ins­ti­tut Josep Sureda, d'Aina Salvà i Alberto Sánchez, que incor­pora un sen­zill sis­tema de gelo­sies, així com la urba­nit­zació de l'espai exte­rior de la fàbrica de Can Ribas i el nou car­rer Bro­tad dins del pro­jecte d'orde­nació del recinte indus­trial de la Sole­dat, que ha por­tat a terme Jaime J. Fer­rer.

La mos­tra dels nou pro­jec­tes, amb maque­tes i foto­gra­fies, anirà acom­pa­nyada també de dos comen­ta­ris cadas­cun d'un arqui­tecte català i d'un arqui­tecte inter­na­ci­o­nal.

Ante­ce­dents i con­text

A l'entrada del pavelló el visi­tant es tro­barà amb un pròleg amb obres de 150 arqui­tec­tes vius, des de la gene­ració d'Oriol Bohi­gas, que han tre­ba­llat seguint aquesta manera de fer. En l'epíleg, també s'expo­sen una vin­tena d'obres que, segons Jordi Badia, han pogut influir en l'obra dels joves arqui­tec­tes expo­sats com ara Jujol, Coderch, Enric Mira­lles i Josep-Lluís Mateo. “Així es demos­tra que aquesta tendència no neix de zero”, afe­geix Badia.

En l'actual con­text de crisi econòmica, que ha afec­tat de manera bru­tal els estu­dis d'arqui­tec­tura, l'expo­sició al pavelló català a Venècia pot ser una bona pro­moció inter­na­ci­o­nal per als joves arqui­tec­tes cata­lans i bale­ars, asse­gura Jordi Badia. De fet, la gran majo­ria d'arqui­tec­tes d'aquí ja estan tre­ba­llant fora des de fa anys.

Nou pavelló

L'arqui­tec­tura de totxo i fusta de mol­tes de les obres que es pre­sen­ta­ran no desen­to­narà gens ni mica amb l'arqui­tec­tura naval vene­ci­ana. És pre­ci­sa­ment en un exem­ple d'aquest tipus de cons­trucció sen­zi­lla on s'ubica el nou pavelló de Cata­lu­nya i les Illes, a l'illa de San Pie­tro, a pocs metres del rovell de l'ou dels esde­ve­ni­ments cen­trals de la Bien­nal, els Giar­dini i l'Arse­nale.

D'aquesta manera, el pavelló aban­dona el barri del Dor­so­duro, que ha estat la seu del pavelló del Ramon Llull en les dues bien­nals d'art ante­ri­ors. Es pre­veu que aquest espai sigui també l'esce­nari del pavelló català durant la Bien­nal d'Art del 2013.

La Fundació El Bulli i uns olotins per partida triple

El pes de l'arquitectura catalana es deixa sentir tradicionalment a la Biennal d'Arquitectura de Venècia. A part de la novetat del pavelló de l'Institut Ramon Llull, enguany tres estudis catalans exposen al pavelló espanyol. Comissariada per Débora Mesa i Antón García-Abril, l'exposició del pavelló espanyol, titulada Spainlab, reivindica la importància dels processos d'investigació en arquitectura. Set estudis han estat seleccionats per a l'exposició, tres dels quals són catalans. El figuerenc Enric Ruiz-Geli exposarà el seu projecte per a la Fundació El Bulli al cap de Creus, presentant en primícia una maqueta a escala 1:50 del projecte. Segons Ruiz-Geli, aquest projecte representa “una arquitectura de partícules”. Per la seva banda, l'estudi olotí RCR, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, tenen presència triple en la biennal. Al pavelló espanyol exhibeixen l'atmosfera de la seva seu a Olot, amb la pretensió de mostrar el seu univers creatiu “per poder reflexionar a l'entorn del tema comú de la innovació”. RCR també participa amb diverses maquetes a l'exposició central de la Biennal, Territoris comuns, que comissaria David Chipperfield, així com en el pavelló català.

L'altre arquitecte d'aquí que participa al pavelló espanyol és el valencià Vicent Guallart, arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona i gerent d'Hàbitat Urbà. Precisament el nou urbanisme de la ciutat és el que Guallart presentarà a Venècia.

En la Biennal serà possible també veure l'obra de Josep Lluís Mateo, en l'exposició col·lectiva Rastres de segles & Passos futurs, al Palazzo Bambo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.