cultura

Cinema domèstic

Recuperen una setantena de bobines de pel·lícules de 9,5 mm filmades els anys vint i trenta pel reusenc Josep Capdevila a les ciutats de Salou, Reus i Barcelona

Capdevila va ser un dels primers reusencs a tenir càmera de cinema domèstic

Les pri­me­res imat­ges en movi­ment de Salou (de l'any 1927), fil­ma­ci­ons del Dia de Reus en l'Expo­sició Uni­ver­sal de Bar­ce­lona de 1929 i la festa major de Mise­ricòrdia de Reus de 1929 són algu­nes de les rique­ses docu­men­tals que acaba d'incor­po­rar el cen­tre de la imatge Mas Igle­sias de Reus (Cimir). Es tracta d'una col·lecció de 69 bobi­nes de pel·lícules de 9,5 mm que abra­cen un període que va des de l'any 1920 fins al 1950. Totes per­ta­nyen al fons del reu­senc Josep Cap­de­vila Tor­rell (1886-1959), i ara han estat cedi­des pels seus fills, Josep Maria i Maria Teresa.

Són films “d'un alt valor històric i docu­men­tal”, segons van dir ahir Coia Domingo, direc­tora del Cimir, i Joa­quim Sorio, regi­dor de Cul­tura de Reus. Les pel·lícules ori­gi­nals s'han dipo­si­tat a l'Arxiu de la Fil­mo­teca de Cata­lu­nya, on seran res­tau­ra­des. I el Cimir –que en els últims anys ha dut a terme una intensa tasca de recu­pe­ració del patri­moni cine­ma­togràfic de Reus– en con­serva les còpies, que es podran con­sul­tar en for­mat vide­ogràfic.

El fons aplega fins a 69 títols, dels quals 25 són de pel·lícules pro­fes­si­o­nals de la casa Pathé, i la resta són obra de Josep Cap­de­vila Tor­rell.

La Costa Dau­rada

Entre les pel·lícules dels anys vint i trenta des­ta­quen les fil­ma­des a Salou l'any 1927, que esde­ve­nen les més anti­gues tro­ba­des fins ara d'aquest muni­cipi i que mos­tren una línia de costa, verge i arbrada, molt allu­nyada de la feso­mia actual de la capi­tal de la Costa Dau­rada. També s'hi tro­ben films de les fes­tes de Reus, de la pesca de la tonyina a prop de l'Hos­pi­ta­let de l'Infant els anys trenta, i de milícies uni­ver­sitàries a Fogars de Montclús (Vallès Ori­en­tal), de 1945. Cap­de­vila també va enre­gis­trar imat­ges del Dia de Reus en l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1929 de Bar­ce­lona, amb els gegants actu­ant a la plaça del Poble Espa­nyol; de la fira de Santa Llúcia de 1928; de la nevada de 1930, i dels vai­xells de l'armada espa­nyola al port de Bar­ce­lona al 1928. Són films domèstics però “d'un gran valor docu­men­tal per veure la vida quo­ti­di­ana de ciu­tats com Salou, Reus i Bar­ce­lona”, segons els res­pon­sa­bles del Cimir. Coia Domingo també va des­ta­car dues pel·lícules en color dels anys cin­quanta: “Una gran tro­ba­lla perquè són molt escas­ses a Cata­lu­nya.”

Josep Cap­de­vila va estu­diar medi­cina a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. El 1910 va tor­nar a Reus i va exer­cir com a metge titu­lar de Cam­brils, Vinyols, Mont­brió del Camp, l'Hos­pi­ta­let de l'Infant i l'Amet­lla de Mar, on també exer­cia com a far­macèutic i jutge de pau. Les seves pri­me­res fil­ma­ci­ons daten del 1927. Aquell any el seu cunyat li va por­tar de París una càmera Pathé Baby de 9,5 mm, amb la qual va fer les pri­me­res fil­ma­ci­ons de la família. Va ser un dels pri­mers reu­sencs a tenir càmera de cinema domèstic. La casa Pathé havia comer­ci­a­lit­zat la càmera de fil­mar de 9,5 mm el 1924 i poc temps després va arri­bar a l'Estat espa­nyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.