Sense cultura

DE. CARA. A. LA. GALERIA

montse frisach

Pintura davant del mar

La galeria d'art Àgora 3 fa 40 anys que és un dels centres culturals i artístics de Sitges

La gale­ria Àgora 3 de Sit­ges és tota una referència en la vida cul­tu­ral i artística de la vila. La sala, que gau­deix d'una posició pri­vi­le­gi­ada al pas­seig marítim sit­getà, és ara com ara l'única gale­ria comer­cial d'art agre­mi­ada de la loca­li­tat però el més interes­sant és que el 2012 ha com­plert, com aquell que no diu, 40 anys. Tota una pro­esa. La seva pro­pietària, Àngels Andreu, afirma que han aguan­tat “totes les tem­pes­tes”. I té la intenció de con­ti­nuar aguan­tant-les, moguda per un amor a l'art que impregna tota la seva vida. A la seva cèntrica casa de Bar­ce­lona, viu envol­tada de pin­tu­res i escul­tu­res dels artis­tes amics que han com­par­tit l'aven­tura d'Àgora 3 des del 1972.

D'ençà que Rusiñol va deci­dir esta­blir-se a Sit­ges a finals del segle XIX amb la seva col·lecció d'art i les fantàsti­ques Fes­tes Moder­nis­tes, la vila ha estat sem­pre vin­cu­lada a l'art. Molts artis­tes hi han tin­gut la seva residència. Andreu, que també hi té casa, tenia entre els seus millors amics a Sit­ges artis­tes com ara la pare­lla de pin­tors Emili Grau Sala i Ánge­les San­tos, el seu fill Julià Grau-San­tos, i Pere Pruna: “Tots estàvem a Sit­ges i vaig pen­sar que obrir una gale­ria era una bona manera de donar-los visi­bi­li­tat; a més, a Sit­ges hi fal­tava una gale­ria pro­fes­si­o­nal.” La línia d'Àgora 3 es va asso­ciar de seguida a la figu­ració, “perquè era el que feien aquests artis­tes”, però la gale­ria ha expo­sat també abs­tracció. Andreu no vol dei­xar d'esmen­tar l'ajut que va rebre en l'arren­cada de la gale­ria de la vete­rana sala Parés. Altres artis­tes que han expo­sat regu­lar­ment a Àgora 3 són Subi­rachs, Frank Jen­sen, Núria Gui­no­vart i M. Dolors Rubió.

Situ­ada pràcti­ca­ment davant del mar, en un lloc pri­vi­le­giat, la gale­ria ha cele­brat en els últims mesos el seu 40è ani­ver­sari amb diver­ses acti­vi­tats. Andreu reco­neix les difi­cul­tats del pre­sent però, “com això és voca­ci­o­nal, es tracta de tirar enda­vant i estar al cos­tat dels pin­tors”. Part del negoci passa pel mer­cat inter­na­ci­o­nal i en aquests moments la gale­ria té inter­can­vis comer­ci­als amb els EUA i la Gran Bre­ta­nya. Lamenta, però, que la poca unió entre els gale­ris­tes cata­lans hagi impe­dit una bona fira d'art a Bar­ce­lona i advoca per recu­pe­rar la fira del dibuix que a mit­jan anys setanta va cele­brar tres edi­ci­ons a la ram­bla de Cata­lu­nya.

Projecte
Un dels pròxims projectes de la galeria és una exposició de la centenària Ángeles Santos. Però Àgora 3 també exposa regularment artistes joves

“L'art amplia l'esperit”

Miró o Picasso?

Picasso.

Un segle de la història de l'art?

El XX.

Un poeta?

Juan Ramón Jiménez.

Un músic?

Vivaldi.

L'obra d'art més estimada?

‘La Gioconda'.

Una peça que mai no es vendria?

Una pintura de Grau Sala (pintor que sempre va estar vinculat a la galeria) molt especial, que em va regalar.

Una ciutat que representa l'art?

Viena.

L'art ha d'estar subvencionat?

En aquests moments, sí.

Per què la gent ha de comprar art? Perquè l'art amplia l'esperit.

Com seria el món sense art?

Molt trist, molt negre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.