Teatre

del. llibre. al. teatre

Jordi Bordes

Mirada lúcida i lúdica a la vida

Flavià i Sisa segellen l'amistat en un espectacle a La Seca i un llibre, mentre s'adapta un conte marcià a l'Aurora

A
Avui s'estrena ‘Olor de gas' a l'Aurora, una adaptació del conte homònim de Pep Elias que imagina el primer humà que marxa a viure a Mart

Pau Miró és el direc­tor i dra­ma­turg que ha endreçat i nete­jat tanta volun­tat d'expli­car coses. se sent pri­vi­le­giat d'haver assis­tit a com els dos per­so­nat­ges d'una Bar­ce­lona que ja no hi és són capaços de retra­tar en pri­mera per­sona del sin­gu­lar una història entre hippy i cana­lla que anava del Zeleste a la parròquia. Del can­tant galàctic a la decisió de no fer més de mossèn. Tan bé que anàvem... ser­veix per mirar el pas­sat sense nostàlgia i espi­go­lar la seva savi­esa a base d'experiència i un punt de mala llet (“a vega­des ni tan sols qui diu ‘t'estimo' n'és cons­ci­ent de fins quant estima a l'altra”, comenta Flavià). L'obra fa tem­po­rada a La Seca fins al pro­per 14 d'abril. Pro­me­ten can­tar i par­lar. Sisa es dedica més al pri­mer verb. Flavià, se cen­tra en el segon. Ai, quins temps els del señor Dal­mau i señor Viñas de la ràdio en blanc i negre i la bene­ficència.

Flavià se sorprèn de tots els temes que arri­ben a comen­tar. En rea­li­tat, són una màquina de sen­ten­ciar, en caire lúcid i també lúdic, dels temes més vari­ats de la con­dició humana. Heus aquí una llista prou gràfica de qui­nes són les dia­nes d'aquesta pare­lla de fet escènica: la relació amb les ex. La fer­re­te­ria i les ren­ta­do­res. Els toros, les sub­ven­ci­ons i, tan­gen­ci­al­ment, la política. De la infància i la pri­mera comunió. De la devoció per la música de Sisa. De l'entrada i sor­tida de la vocació de mossèn Flavià. Dels cata­lans. Dels diners. De Sisa en un super­mer­cat. Dels pas­seigs amb el gos de Car­les Flavià a les tres de la mati­nada. És una hora i mitja d'espec­ta­cle i en què es can­ten una desena de temes, que sur­ten al pas del que estan par­lant.

Miró con­fia que no variarà gaire el fil de la con­versa escènica. Perquè, encara que sem­blin molt àcra­tes, en rea­li­tat són rigo­ro­sos en la repre­sen­tació. Tot i això sí que hi ha petits moments per a la impro­vi­sació, molt mesu­rats, d'entrada. El dra­ma­turg se sent mol còmode en aquesta col·labo­ració perquè li agrada moure's pels “ter­ri­to­ris mar­gi­nals, no con­ven­ci­o­nals”. I la pare­lla d'artis­tes saben com­bi­nar l'humor amb alguna dosi d'emoció. Per a Miró, “el tea­tre estan­dar­dit­zant d'avui impos­si­bi­lita habi­tu­al­ment peti­tes joies com aquesta”. I per això la defensa i s'indigna si algun col·lega s'estra­nya perquè signa la direcció d'una obra sig­nada per Flavià i Sisa. L'autor con­fessa que “cada cop m'interessa més el que ens diuen les per­so­nes que han superat la sei­xan­tena d'anys”. Han pas­sat tres llargs anys fins que la idea de con­versa de bar ha con­den­sat en títol a la car­te­llera. Flavià admet que aquest temps ha estat bene­ficiós per al mun­tatge, “era molt pit­jor abans”.

De novel·la pre­mi­ada a espec­ta­cle

Aquest ves­pre s'estrena al tea­tre Aurora d'Igua­lada, Olor de gas. És l'adap­tació a l'escena del text pre­miat amb el premi Novel·la Breu Ciu­tat de Molle­russa 2010, de Pep Elias, que suposa la pri­mera copro­ducció per a adults de la sala alter­na­tiva de l'Anoia. El mun­tatge estarà en car­tell aquest cap de set­mana. També ja hi ha tan­cada una gira per dife­rents sales de Cata­lu­nya: Kur­saal de Man­resa (28 de febrer), Sala Trono de Tar­ra­gona (1 i 2 de març), el Tea­tre de Ponent, de Gra­no­llers (8, 9 i 10 de març) i a La Pla­neta de Girona (16 i 17 de març).

L'Adam és un home feliç que comet l'error de creure que tot el que té durarà per sem­pre. En el moment més ines­pe­rat, però, tot se li'n va en orris i, amb la sen­sació que la vida l'ha esta­fat, deci­deix començar de nou tan lluny com sigui pos­si­ble i acaba con­ver­tit en el pri­mer ésser humà que arriba a Mart. Una crònica mar­ci­ana amb poca ciència i molta ficció. L'actor Joan Valentí (que actu­al­ment inter­preta el paper d'en Pau al Super3) és aquest Adam desen­ga­nyat que reco­mença la vida a Mart. Mirada lúcida, mirada lúdica.

Una barra, un llibre, una funció
Fa més de tres dècades que comparteixen conversa, habitualment (diu el tòpic) amb el colze ben apuntalat a la barra del bar. Un dia, van pensar que allò podria ser espectacle. Abans que això hagi estat possible han passat tres anys. Del text iniciàtic n'ha sorgit una prequela, el llibre ‘Tan bé que anàvem' (Edit. Comanegra). Sense voler, han fet un 3 en 1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.