Reportatge

seguiment

Francesc X. Puig Rovira

L'últim xilògraf La tècnica

El dia 20 de març va morir Oriol M. Diví, un dels últims artistes catalans que han practicat la xilografia com a procediment d'expressió artística. Feia cinquanta anys que s'hi dedicava i ha deixat una obra extensa i ben executada, principalment en el camp dels ex-libris

Oriol M. Diví Coll (nas­cut a Esplu­gues de Llo­bre­gat el 12 de febrer de 1924) era monjo del mones­tir de Mont­ser­rat, on ingressà el 1957, després d'haver cur­sat els estu­dis eclesiàstics al semi­nari de Bar­ce­lona i d'haver exer­cit en algu­nes parròquies de la diòcesi. Fill d'un fus­ter, des de jove­net havia mos­trat pre­dis­po­sició pel dibuix i havia rebut clas­ses a l'Acadèmia Bai­xas. Des del mones­tir de Mont­ser­rat reprengué la pràctica de l'art i l'ori­entà cap a la xilo­gra­fia. A par­tir del 1960, seguí estu­dis al Con­ser­va­tori de les Arts del Lli­bre de Bar­ce­lona, on rebé les lliçons del xilògraf Antoni Ollé Pinell. Al mateix temps, entrà en relació amb el món dels exli­bris­tes bar­ce­lo­nins, amb els quals aviat sin­to­nitzà i amplià l'àmbit de rela­ci­ons.

Oriol M. Diví, com a gra­va­dor, tre­ballà inten­sa­ment en aquest camp. El seu nom ha arri­bat a tenir una pro­jecció inter­na­ci­o­nal. Cal tenir en compte algu­nes cir­cumstàncies. En pri­mer lloc, la pre­dis­po­sició per­so­nal innata. En segon lloc, que la dedi­cació al gra­vat ha estat com­pa­ti­ble amb la nor­ma­tiva rígida de la vida monàstica bene­dic­tina, que li ha permès dis­po­sar a l'inte­rior del mones­tir d'un espai idoni i dels ins­tru­ments per poder gra­var sobre fusta i estam­par els gra­vats. A par­tir del 1967, quan ja feia qua­tre anys que s'havia donat a conèixer com a gra­va­dor d'ex-libris, va tenir ocasió de fer esta­des en mones­tirs de diver­sos països euro­peus que li per­me­te­ren apro­fun­dir en el conei­xe­ment del gra­vat xilogràfic –en països on tenia un abast més ampli que entre nosal­tres– i entrar en con­tacte amb artis­tes que el prac­ti­ca­ven. Els viat­ges per Europa pre­pa­ra­to­ris per par­ti­ci­par en un ins­ti­tut ecumènic prop de Jeru­sa­lem, on estigué des­ti­nat fins al 1979, i on seguí fent gra­vats. No ho inter­rompé quan tornà defi­ni­ti­va­ment a Mont­ser­rat, on ha resi­dit fins a la mort.

Sem­pre s'ha dedi­cat pre­fe­rent­ment als ex-libris, que, a més de ser mos­tres per­so­na­lit­za­des en relació a la pro­pi­e­tat i al col·lec­ci­o­nisme dels lli­bres, són objec­tes de col·lec­ci­o­nisme i d'inter­canvi entre els que en pos­se­ei­xen i n'aple­guen. For­men una branca espe­ci­a­lit­zada de col·lec­ci­o­nisme. La xilo­gra­fia és una de les mane­res més nobles i més apre­ci­a­des per a la con­fecció d'ex-libris. A Cata­lu­nya hi ha una asso­ci­ació d'ex-libris­tes, cre­ada el 1951, que actu­al­ment manté una vita­li­tat nota­ble, i que està rela­ci­o­nada amb altres d'arreu del món, on són força habi­tu­als. Pre­ci­sa­ment el 2014 orga­nit­zarà un congrés inter­na­ci­o­nal dels que la fede­ració inter­na­ci­o­nal d'asso­ci­a­ci­ons pro­mou periòdica­ment. El del 2014 es farà a Tar­ra­gona. Oriol M. Diví ha estat una figura nota­ble d'abast inter­na­ci­o­nal entre els xilògrafs que con­fec­ci­o­nen ex-libris; per aquest pro­ce­di­ment n'ha fet més uns 500.

A més de l'esmen­tada, la xilo­gra­fia té altres apli­ca­ci­ons de la xilo­gra­fia, entre les quals podem citar la il·lus­tració de lli­bres, espe­ci­al­ment en edi­ci­ons selec­tes i de bibliòfil, les estam­pes, les nada­les, els goigs, etcètera. Cada una d'aques­tes espe­ci­a­li­tats té una forma pròpia de par­ti­ci­par-hi, amb unes carac­terísti­ques dife­rents pel que fa a la difusió de l'obra de l'artista i altres face­tes. La dels ex-libris com­porta un tracte bas­tant per­so­nal entre l'artista i el cli­ent o usu­ari, i un cost rela­ti­va­ment asse­qui­ble per part d'aquest, ja que es tracta d'obres de dimen­si­ons peti­tes i d'un inter­canvi fàcil, perquè entre els usu­a­ris hi ha vin­cles fluids de relació, i en gene­ral una dedi­cació vehe­ment al col·lec­ci­o­nisme. Per això l'obra d'un xilògraf es pot pola­rit­zar, tal com va fer Oriol M. Diví.

La seva obra més nota­ble com a il·lus­tra­dor és Cro­quis piri­nencs, de Jaume Massó i Tor­rents, en una edició limi­tada impul­sada per l'Asso­ci­ació de Bibliòfils de Bar­ce­lona (1996). També ha il·lus­trat lli­bres edi­tats pels seus autors. S'ano­me­nen estam­pes els gra­vats que es jus­ti­fi­quen per ells matei­xos, no per la seva des­ti­nació; són una expressió lliure de la ins­pi­ració de l'artista, amb pocs con­di­ci­o­na­ments. Nor­mal­ment se'n fa un tiratge limi­tat, des­ti­nat a col·lec­ci­o­nis­tes. Oriol M. Diví també va con­rear aquest camp. Des­ta­quen un gra­vat al·legòric de Cata­lu­nya i un de les qua­tre esta­ci­ons; un nom­bre apre­ci­a­ble de tema mont­ser­ratí, entorn de la figura de la Mare de Déu, de la mun­ta­nya i d'altres al·lego­ries. També ha estat prolífic en el camp de les nada­les, de la ico­no­gra­fia reli­gi­osa i dels goigs, dels quals n'ha fet més d'un cen­te­nar.

A par­tir de l'any 2000, una ten­di­ni­tis a la mà li impedí l'esforç neces­sari per domi­nar els burins sobre una fusta dura i es veié obli­gat a subs­ti­tuir la xilo­gra­fia pel dibuix a la ploma. Va haver de min­var el ritme de con­fecció d'ex-libris a mesura que les for­ces físiques li van dis­mi­nuir.

En total, per un pro­ce­di­ment o altre, Oriol M. Diví va fer 574 ex-libris. Cadas­cun és una petita obra d'art que conté algun ele­ment rela­ci­o­nat amb la per­so­na­li­tat de qui va fer l'encàrrec. Els ex-libris de l'autor han estat objecte de diver­sos estu­dis publi­cats en revis­tes espe­ci­a­lit­za­des, prin­ci­pal­ment fora del nos­tre país (Itàlia, Por­tu­gal, Ale­ma­nya...) També ha estat objecte de diver­ses expo­si­ci­ons monogràfiques. El 1985, la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya n'hi dedicà una. L'octu­bre del 1993 va ser guar­do­nat amb el pri­mer premi a la Bien­nal Itàlia-Espa­nya d'Ortona. El 1996 va ser con­vi­dat a expo­sar els seus gra­vats a Katowice i el 1997, a Wro­clav (Polònia). El novem­bre del 1997, el Museu de Mont­ser­rat li orga­nitzà una altra expo­sició. Dar­re­ra­ment (2011) s'ha publi­cat un reper­tori com­plet dels seus ex-libris, a cura del jove artífex d'edi­ci­ons de qua­li­tat Elies Plana Ayats (Olot, 1977). Sota el peu edi­to­rial de Granja Gràfica, n'ha fet un tiratge de 200 exem­plars relli­gats, de qua­li­tat selecta. Repro­du­eix la tota­li­tat dels ex-libris de l'artista (574), a les mides reals i orde­nats cro­nològica­ment; un grup de 25 són impre­sos direc­ta­ment amb la planxa de fusta; la resta són reproduïts a par­tir d'una imatge digi­tal. El lli­bre té 367 pàgines i per­met cop­sar l'abast de l'obra rea­lit­zada per l'artista, quan aquesta s'ha aca­bat defi­ni­ti­va­ment, i que en quedi un record per­du­ra­ble.

Recu­pe­ració de la xilo­gra­fia

He encapçalat aquest escrit dient que Oriol M. Diví ha estat un dels últims artis­tes que han prac­ti­cat la xilo­gra­fia a Cata­lu­nya. Cap al 1925, començà una recu­pe­ració de la xilo­gra­fia com a forma d'expressió artística. La figura més nota­ble fou Enric C. Ricart (Vila­nova i la Geltrú, 1893-1960), que a més de redes­co­brir el pro­ce­di­ment, pel qual mostrà una veri­ta­ble pre­dis­po­sició, aprengué a París el maneig de les eines més idònies per prac­ti­car-lo i les pos­si­bi­li­tats d'expressió i de difusió pública. Gràcies a ell i a altres artis­tes, la xilo­gra­fia asso­leix cate­go­ria artística. Els més des­ta­cats foren Antoni Ollé Pinell (Bar­ce­lona, 1897-1981), Ricard Mar­let Saret (Saba­dell, 1896-1976), Antoni Gela­bert Casas (Bar­ce­lona, 1911-1980), Josep Obi­ols Palau (Bar­ce­lona, 1894 - 1967) i pocs més. També s'ha d'esmen­tar Lluís Jou Sena­bre (Bar­ce­lona, 1882 - Els Baus, Pro­vença, 1968), català que rea­litzà tota l'obra a França. De la gene­ració següent són Oriol M. Diví i Enric Clu­se­lles (Bar­ce­lona, 1914), aquest últim feliçment vivent, però ja impe­dit per gra­var. Pot fer la sen­sació que la xilo­gra­fia artística torni a estar en perill d'extinció. Cal espe­rar que algun artista de les gene­ra­ci­ons emer­gents pren­gui el relleu en la seva pràctica i en el nivell de qua­li­tat asso­lit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.