Cinema Estrena

ESTRENA

Bernat Salvà

Film amb mula i sense director

Deia Enri­que González Macho fa un any, arran de l'estrena a Màlaga de Miel de flo­res, que no és cert que s'hagi abu­sat de la Guerra Civil al cinema espa­nyol. “Només es roden 1,2 pel·lícules a l'any sobre aquest tema”, asse­gu­rava el pro­duc­tor i pre­si­dent de l'Acadèmia del Cinema Espa­nyol. Pot­ser té raó, però el que es diu obli­dat, no ho està el tema, i La mula hi torna ara (i també va anar al Fes­ti­val de Màlaga) amb una història i un gènere que resul­ten més ori­gi­nals que altres acos­ta­ments recents: una comèdia pro­ta­go­nit­zada per un sol­dat i la seva pecu­liar relació amb una mula que ell mateix cuida.

Adap­tació de la novel·la homònima de Juan Eslava Galán, es tracta d'una història basada en fets reals, com explica el mateix escrip­tor en els papers pro­mo­ci­o­nals del film: “Perquè no volia que les vivències del meu pare es per­des­sin amb la seva mort, vaig escriure la novel·la La mula, que recull la sin­gu­lar empresa en la qual es va embar­car quan era capo­ral ace­mi­lero en la guerra: la de sal­var una mula que, arri­bada la pau, servís per aixe­car la seva casa i el seu futur.”

Inter­pre­tat per Mario Casas en un tre­ball nota­ble, que l'ha obli­gat a tre­ba­llar l'accent del poble de Jaén d'on prové el per­so­natge, el pro­ta­go­nista esta­bleix una curi­osa relació amb una mula blanca que es troba en terra de ningú, i que el pre­o­cupa més que com va la guerra. Amb un to de comèdia que sap fer som­riure l'espec­ta­dor sense estal­viar-li la cru­esa i violència de la guerra, el film narra les seves vivències al front, el seu fes­teig a una noia del poble del cos­tat (María Val­verde), l'amis­tat amb els com­panys de lluita, l'escassa impli­cació ideològica dels sol­dats, reclu­tats a la força i pre­o­cu­pats per sobre­viure...

Direc­tor anònim

La mula parla d'una guerra i, curi­o­sa­ment, ha vis­cut també un con­flicte intern durant el seu rodatge i post­pro­ducció que ha aca­bat als tri­bu­nals: el nom del direc­tor no apa­reix als crèdits, i un dels coguio­nis­tes és anònim. En rea­li­tat, fins qua­tre dies abans d'aca­bar el rodatge, va ser diri­gida pel britànic Mic­hael Rad­ford, cone­gut per pel·lícules nota­bles com El car­tero... y Pablo Neruda o El mer­ca­der de Vene­cia, amb Al Pacino. Però qua­tre dies abans d'aca­bar el rodatge el va aban­do­nar. Segons el cine­asta, la pro­duc­tora espa­nyola, Ale­jan­dra Frade, es va negar a fir­mar els docu­ments neces­sa­ris per cobrar els ajuts dels governs britànic i irlandès. Frade, però, va gua­nyar el judici i tots els recur­sos poste­ri­ors, i ha aca­bat estre­nant la pel·lícula, amb pre­sen­tació a Màlaga inclosa. El film també va estar para­lit­zat dos anys per l'ICAA, per qüesti­ons legals.

El cas és que el film arriba avui als cine­mes, i segons Juan Eslava Galán, coguio­nista i autor de la novel·la, “ha plas­mat per­fec­ta­ment” el que era el seu pare. “És molt fidel a la meva història”, con­clou.

Polivalent
Mario Casas mostra de nou la seva versatilitat: protagonitza una comèdia un any després de fer de policia al thriller Grupo 7.
La mula
Direcció: Anònim Interpretació: Mario Casas, María Valverde, Secun de la Rosa, Chiqui Maya Gènere: Comèdia dramàtica País: Espanya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La mula

«La mula»

Gènere: Drama romàntic
Direcció: Michael Radford.
Intèrprets: Mario Casas, María Valverde.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a