cultura

art

Londres es retroba amb el Kitaj gravador

El British Museum edita el catàleg raonat de l'obra gràfica de l'artista, molt vinculat a Sant Feliu de Guíxols

El Bri­tish Museum de Lon­dres apro­fi­tarà dijous vinent la inau­gu­ració de les adqui­si­ci­ons fetes els últims cinc anys per pre­sen­tar el pri­mer catàleg rao­nat de l'obra gràfica de l'artista nord-ame­ricà Ronald Bro­oks Kitaj (1932-2007), un artista vin­cu­lat a l'ano­me­nada Escola de Lon­dres, al cos­tat de Lucien Freud, David Hock­ney o Fran­cis Bacon, que va resi­dir llar­gues tem­po­ra­des, entre els anys 1953 i 1982, a Sant Feliu de Guíxols, on va pas­sar des­a­per­ce­but de tot­hom a excepció de Josep Vicente, amb qui va unir-lo una estreta amis­tat. El ges­tor cul­tu­ral i fotògraf holandès Ric­hard van der AA, esta­blert igual­ment a la població gan­xona i que va pro­moure el 2008 la pri­mera expo­sició pòstuma del pin­tor, jus­ta­ment dedi­cada a l'obra gràfica, a Santa Cris­tina d'Aro, ha col·labo­rat també en l'ela­bo­ració d'aquest catàleg, pro­por­ci­o­nant valu­osa infor­mació sobre les temp­ta­ti­ves pri­me­ren­ques de Kitaj amb les tècni­ques d'estam­pació, als anys cin­quanta.

Jen­ni­fer Ramka­lawon, res­pon­sa­ble del gabi­net de gra­vats i dibui­xos del museu britànic i de l'edició del catàleg rao­nat, subrat­lla el deute con­tret amb Van der AA per docu­men­tar les pro­va­tu­res ini­ci­als de l'artista nord-ame­ricà al taller de gra­vat de l'escul­tor Fritz Wotruba, a Viena, època de la qual el mar­xant holandès va loca­lit­zar una peça que el mateix Kitaj creia des­a­pa­re­guda, Good God, where is the king?, i que es va pre­sen­tar en primícia a l'esmen­tada mos­tra de Santa Cris­tina. L'expo­sició del Bri­tish Museum –el direc­tor del qual, per cert, Neil McGre­gor, dóna per fet que la mort de l'artista el 21 d'octu­bre del 2007 al seu domi­cili de Los Ange­les en cir­cumstàncies poc clares va ser deguda al suïcidi– reu­nirà una cin­quan­tena dels gai­rebé tres-cents tre­balls d'obra gràfica que Kitaj en per­sona va lle­gar al museu poc abans de morir, entre ells les seves col·labo­ra­ci­ons amb el mes­tre impres­sor Chris Pra­ter, les famo­ses sèries In our Times i algu­nes de les peces menys difo­ses de la seva pro­ducció, com ara Yaller Bird o Red dan­cer of Mos­cow, cru­ci­als per com­pren­dre un procés cre­a­tiu carac­te­rit­zat per la frag­men­tació, les pro­li­xes referències intel·lec­tu­als i literàries, i la seva pro­xi­mi­tat amb les estratègies del collage.

Aquesta serà la pri­mera pre­sen­tació en vint anys del Kitaj gra­va­dor a Lon­dres, ciu­tat on va viure quasi qua­tre dècades i que va aca­bar aban­do­nant el 1994 per les contínues con­trovèrsies amb els crítics del país, que van humi­liar-lo amb unes res­se­nyes mor­da­ces, i per la depressió en què va sumir-lo la mort de la seva segona dona, la també pin­tora San­dra Fis­her.

D'altra banda, Ric­hard van der AA, junt amb el gale­rista madri­leny José de la Mano, ha ges­ti­o­nat repre­sen­tació de Joan Puig Manera (Olot, 1921-L'escala, 2013) i Alberto Fabra (Bue­nos Aires, 1920-Per­pinyà, 2011), aquest dar­rer amb residència esta­ble al Port de la Selva quasi cin­quanta anys, a la fira Finta d'art lla­ti­no­a­me­ricà, que se cele­brarà a Lon­dres el 4 al 7 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.