Territori

cinema

carina filella

Viatge per la memòria de l'illa de Buda

Santi Valldepérez estrena el llargmetratge documental ‘Buda. L'illa del Delta', sobre aquest aiguamoll ebrenc, un dels més ben conservats d'Europa. Amb aquest film s'ha inaugurat el festival de cinema Memorimage de Reus, que té la peculiaritat que totes les pel·lícules que hi competeixen han d'incorporar imatges d'arxiu

L'illa de Buda, al delta de l'Ebre, és un espai natu­ral increïble; d'aquells que fins que no t'hi tro­bes, fins que no el tre­pit­ges i el res­pi­res, no en pots cop­sar la seva gran­desa. Aquest aigua­moll, un dels més ben con­ser­vats d'Europa, con­forma l'illa més gran de Cata­lu­nya, amb 1.000 hectàrees i cinc quilòmetres de lon­gi­tud. Una illa que té el seu ori­gen en el riu, en el gran Ebre, que l'ha anat per­fi­lant gràcies als sedi­ments que hi aboca just abans de la seva desem­bo­ca­dura. És clar que, com que cada any que passa el riu va per­dent força (la cons­trucció d'embas­sa­ments hi té molt a veure), hi va dei­xant menys sedi­ments. I això fa que el mar tre­gui pit: “El mar gua­nya ter­reny i l'illa el va per­dent”, apunta Santi Vall­depérez. Ell és el direc­tor del llarg­me­tratge docu­men­tal Buda. L'illa del Delta, que es va estre­nar dime­cres, en la gala d'inau­gu­ració del fes­ti­val inter­na­ci­o­nal de cinema Memo­ri­mage de Reus.

Aquest fes­ti­val, que aca­barà demà, té la pecu­li­a­ri­tat que totes les pel·lícules que hi com­pe­tei­xen han d'incor­po­rar, com a con­dició impres­cin­di­ble, imat­ges històriques d'arxiu en movi­ment. A Buda. L'illa del Delta, Santi Vall­depérez i el direc­tor de foto­gra­fia del film, Gui­llermo Bar­berà, no només fan un retrat actual, del dia a dia d'aquest espai natu­ral, sinó que posen la mirada al pas­sat, amb mate­ri­als audi­o­vi­su­als i fotogràfics que han recu­pe­rat de diver­sos arxius públics i pri­vats: de la Fil­mo­teca de Cata­lu­nya, del NO-DO, de l'arxiu de l'Exèrcit de l'Aire..., i sobre­tot de la família Borés, que és l'actual pro­pietària d'una part de l'illa (l'altra mei­tat és pro­pi­e­tat del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya). Les imat­ges més anti­gues que s'han inclòs al film daten de 1920. Con­tras­ten amb les actu­als, les que durant dos anys han pres in situ Vall­depérez i Bar­berà: “La pel·lícula és el resul­tat de dos anys d'obser­vació de l'illa, un espai molt mític per a les Ter­res de l'Ebre; és un viatge cap a la història del lloc, a la memòria de l'espai”, apunta el direc­tor. El llarg­me­tratge (de 79 minuts de durada) fa una atu­rada espe­cial al far de Buda, que en la seva època (1864-1961) va ser el far metàl·lic més alt del món (el dia 1 de novem­bre de l'any vinent es com­pli­ran cent cin­quanta anys de la seva entrada en fun­ci­o­na­ment). Una lle­van­tada el va vin­clar l'any 1961.

La pel·lícula està coproduïda per Filmsnòmades (una pro­duc­tora diri­gida pel mateix Santi Vall­depérez) i Tele­visió de Cata­lu­nya, amb la par­ti­ci­pació de Tele­visió Espa­nyola. La banda sonora és d'alguns músics ebrencs, com ara Montse Cas­tellà (que hi inter­preta una versió de la cançó popu­lar L'himne de Buda) i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Fer­re­ries, amb una adap­tació del tema Gegant de ferro i amb la seva cançó Lo Far de Buda.

Altres estre­nes

Aquesta pel·lícula va inau­gu­rar el fes­ti­val Memo­ri­mage. Però no és l'única estrena d'aquesta edició. Fins demà, el fes­ti­val reu­senc haurà estat l'esce­nari de l'estrena de les pel·lícules Montjuïc, la mun­ta­nya odi­ada de Bar­ce­lona, de Lluís Per­ma­nyer; Entre el cel i la terra, de Tono Fol­guera, David Fernàndez i Ramon Parado, que s'estrena coin­ci­dint amb el 30è ani­ver­sari de la cre­ació dels aigua­molls de l'Empordà; i la pro­ducció inter­na­ci­o­nal Hava Nagila, la cançó més (des)cone­guda, de Roberta Gross­man, entre altres. De les 26 pro­duc­ci­ons que com­pe­tei­xen enguany en aquest cer­ta­men, una vin­tena són cata­la­nes i les sis res­tants són de pro­cedència inter­na­ci­o­nal.

D'altra banda, el Museu de Reus inau­gu­rarà avui expo­si­ci­ons vin­cu­la­des al fes­ti­val. Durant la set­mana de cele­bració del Memo­ri­mage s'inau­gu­ren als museus de Reus dues expo­si­ci­ons vin­cu­la­des al fes­ti­val. Per una banda, la mos­tra Josep Maria Bai­ges i Jansà, un artista poli­facètic, que donarà a conèixer l'amplia tra­jectòria de l'artista, que durant la segona mei­tat del segle XX va dina­mit­zar i retra­tar amb les seves cari­ca­tu­res la soci­e­tat reu­senca i bona part de la comarca. Durant la inau­gu­ració es pro­jec­tarà el film Victòria de Cabre­tes (1970), una de les pel·lícules humorísti­ques que va rodar Josep M. Bai­ges amb Joan Pons en dife­rents indrets del Baix Camp, i on els actors són una colla d'amics encapçalats pel Joan Bue­na­fu­ente Jua­ni­llo, pare d'Andreu Bue­na­fu­ente. El cone­gut humo­rista pre­sen­tarà aquesta tarda la pro­jecció del film, al Tea­tre Bar­trina.

la Pel·lícula
‘Buda. L'illa del Delta' Guió i direcció: Santi Valldepérez Fotografia: Guillermo Barberà Gènere: Cinema documental Durada: 79 minuts
Banda sonora
En la banda sonora de la pel·lícula sobre l'illa de Buda hi han intervingut diversos músics ebrencs, com ara Montse Castellà i el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
Tàndem
Santi Valldepérez, director de Buda. L'illa del Delta, és, juntament amb el fotògraf Guillermo Barberà, el responsable de l'empresa de producció audiovisual especialitzada en cinema documental Filmsnòmades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.