cultura

ciència

david bueno i Torrens

Quotidianitat transparent

El desem­bre del 1896, algú que sig­nava com M. Grif­fith va escriure en un arti­cle publi­cat a la revista britànica Pear­son's Maga­zine: “Aviat no serem res més que una pila de gela­tina trans­pa­rent els uns per als altres.” La seva intenció era des­criure de quina manera els avenços científics ani­rien des­ve­lant, a poc a poc, mol­tes de les nos­tres inte­ri­o­ri­tats. Aquest mes us vull pro­po­sar tres lli­bres de gran calat intel·lec­tual que apun­ten en aquesta direcció.

Veure dins nos­tre

El pri­mer, del qual he man­lle­vat la frase amb què he obert aquest arti­cle, s'inti­tula L'indi­vidu trans­pa­rent. Dels raigs X al ‘big data', de Xavier Duran, i ha estat recent­ment guar­do­nat amb el 32è premi d'assaig Josep Vall­verdú. Duran és un dels refe­rents de la divul­gació científica del país, amb una tren­tena de lli­bres publi­cats i diver­sos pro­gra­mes tele­vi­sius d'èxit al seu currículum. L'objec­tiu d'aquest assaig és mos­trar com ha evo­lu­ci­o­nat la capa­ci­tat tec­nològica de pene­trar en el cos humà i de conèixer els nos­tres hàbits, com­por­ta­ments i inten­ci­ons, i mos­trar, a par­tir d'aquí, les pos­si­bi­li­tats i ame­na­ces que se'ns obren, per exem­ple en el camp de les lli­ber­tats indi­vi­du­als, la inti­mi­tat i la dis­cri­mi­nació. Està estruc­tu­rat en tres gran blocs: el cos, el cer­vell i la soci­e­tat. Par­tei­xen d'una des­cripció històrica del desen­vo­lu­pa­ment de la tec­no­lo­gia i el conei­xe­ment, però ràpida­ment la ultra­pas­sen i s'endin­sen de manera valenta i rigo­rosa als rep­tes que plan­te­gen en la soci­e­tat actual. La genètica, la neuroètica i el núvol de dades, entre molts altres aspec­tes, con­tri­bu­ei­xen a aug­men­tar la nos­tra trans­parència als altres i, molt espe­ci­al­ment, al poder esta­blert.

Veure l'entorn

La ciència, tard o d'hora, ho explica tot, de Manuel Suárez, can­via el focus i se cen­tra en el conei­xe­ment científic gene­ral actual. I mai més ben dit, això de gene­ral, atès que tracta vint-i-set temes dife­rents, de la intel·ligència als transgènics, i del sexe a la salut, pas­sant per l'esport, l'evo­lució i l'uni­vers, entre d'altres. Per motius obvis, no apro­fun­deix gaire en els detalls científics, la qual cosa per­met al lec­tor refle­xi­o­nar de manera inte­grada sobre els inter­ro­gants que for­men part de la vida quo­ti­di­ana. Suárez és biòleg, pro­fes­sor d'ins­ti­tut i de recur­sos pedagògics a diver­ses uni­ver­si­tats cata­la­nes, atleta i tri­at­leta, i ha col·labo­rat en la redacció de diver­ses enci­clopèdies. Pre­ci­sa­ment d'aquesta diver­si­tat vital neix la inter­dis­ci­pli­na­ri­e­tat del lli­bre, el qual juga amb una con­cepció cien­tista de la con­dició humana per apro­fun­dir en les para­do­xes de la huma­ni­tat. Com diu a la intro­ducció, “la ciència no dóna res­pos­tes abso­lu­tes; ajuda a millo­rar”.

Veure els ali­ments

Final­ment, Claudi Mans, pro­fes­sor del depar­ta­ment d'Engi­nye­ria Química de la UB i autor de nom­bro­sos lli­bres de divul­gació, ens ofe­reix, a La química de cada dia. Com la química ens ajuda a com­pren­dre la cuina i mol­tes altres coses, una mirada pro­pera, lúdica i rigo­rosa a les inte­ri­o­ri­tats d'allò que men­gem. Els addi­tius ali­men­ta­ris, com­por­ten un risc per a la salut? El cafè, com més intens més cafeïna conté? Quins són els perills del micro­o­nes? Si podem obrir una ampo­lla de cava, per què no convé des­ta­par una olla de pressió? Amb un estil pla­ner i humorístic, aplega una vin­tena d'arti­cles que trac­ten temes molt diver­sos sobre la química i la ciència dels ali­ments i la cuina, relli­gats amb un mateix fil: la volun­tat d'aju­dar a com­pren­dre fenòmens i situ­a­ci­ons de cada dia.

L'individu transparent
Xavier Duran
Editorial: Pagès Pàgines: 224 Preu: 18 euros
La ciència, tard o d'hora, ho explica tot
Manuel Suárez
Editorial: Stronberg Pàgines: 271 Preu: 20 euros
La química de cada dia
Claudi Mans
Editorial: Universitat de Barcelona Pàgines: 268 Preu: 23 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia