el reportatge

La il·lusió complerta

El vilanoví Joan Carles Borrego publica després de vint d'anys de proves la seva primera novel·la

L'home dels camins. Els caps de set­mana és difícil veure'l tre­pit­jant asfalt. De l'afició pels camins n'està fent un ofici. La novel·la tras­pua aquesta dèria. Cohe­rent, també, amb si mateix.


Un pede­rasta que fa de pas­tor, una acti­vista de movi­ments anti­glo­ba­lit­zació que expia els seus pro­ble­mes després de sor­tir de la presó en un refugi de la Cer­da­nya, un infi­del com­pul­siu que s'ha fet empre­sari de turisme rural, la seva dona, amb una gelo­sia patològica, i un empre­sari sense escrúpols són els cinc per­so­nat­ges que es tro­ben en un refugi de mun­ta­nya ima­gi­nari i es bar­re­gen en situ­a­ci­ons del dia a dia dels excur­si­o­nis­tes amb un deli­rant argu­ment amb carac­terísti­ques de thri­ller. Aquesta és la carta de pre­sen­tació del lli­bre Cafè amb sal, la pri­mera novel·la de l'excur­si­o­nista i roque­tenc d'adopció Joan Car­les Bor­rego, nas­cut ara fa 42 anys a Vila­nova i la Geltrú, que publica Pagès Edi­tors després que el volum es va pro­cla­mar a l'abril gua­nya­dor del vint-i-unè premi de novel·la breu Ciu­tat de Molle­russa. La psicòloga Fabi­ana Pérez serà diven­dres a les set de la tarda l'encar­re­gada de pre­sen­tar l'obra i l'autor a la sala poli­va­lent de la Vinya d'en Petaca, una sala que Bor­rego ha tre­pit­jat en molts actes no com a pro­ta­go­nista sinó com a impul­sor d'acti­vi­tats cul­tu­rals, de sen­de­risme o com a fun­da­dor del Grup d'Inves­ti­ga­dors de les Roque­tes al cos­tat de la his­to­ri­a­dora Mary Muñoz. Els que conei­xen la història per­so­nal i iden­titària del Joan Car­les l'inten­ten amb sorna aquests dies posar con­tra les cor­des i pre­gun­tar-li per què no ha esco­llit les Roque­tes per ambi­en­tar-hi la seva pri­mera novel·la. Ahir, qui escriu aques­tes rat­lles va fer-li jugar al mateix joc però la res­posta el va sob­tar. «No ho he fet perquè no hau­ria estat cohe­rent amb la història», deia ahir.

En Joan Car­les, veí de pupi­tre de Fran­cesc Marc-Àlvaro a l'IES Manuel de Caba­nyes de Vila­nova, va enco­ma­nar-se de ben jove de l'afició per l'escrip­tura i va vehi­cu­lar aquest impuls publi­cant petits opus­cles dins del pro­grama de festa major de les Roque­tes quan la família, l'acti­visme sen­de­rista i la feina a l'impremta li ho per­me­tien. L'afició pel sen­de­risme el va por­tar per camins que ara con­ti­nua obrint. Va començar a publi­car lli­bres com El Gar­raf i la marina pene­de­s­enca o L'Ordal i la depressió pene­de­s­enca, i con­ti­nua tre­ba­llant ara en tres pro­jec­tes que sor­ti­ran l'any que ve: un lli­bre d'iti­ne­ra­ris de cas­tells i tor­res de guaita del Penedès, un altre de lle­gen­des i una altre sobre Sierra Nevada. La novel·la, una dèria que havia anat for­jant entre cami­nada i cami­nada, es va ges­tar a les Roque­tes el novem­bre del 2007, va pren­dre cos a Casa­riche el juliol de l'any pas­sat –el poble de la família de la seva dona– i va aca­bar de pren­dre forma a les Roque­tes. En Joan Car­les reco­neix que la seva pri­mera novel·la, que arriba ara en un parèntesi labo­ral, té «pot­ser una trama fluixa», però diu que el que més li impor­tava era apro­fun­dir en els per­so­nat­ges, uns éssers que por­ten a l'extrem les seves obses­si­ons. És un home pragmàtic i sap que el seu lli­bre «cos­tarà de ven­dre i més ara en temps de crisi», però no defa­lleix en la pro­moció, apro­fita tots els fòrums i ho fa amb la mateixa il·lusió de fa vint anys, quan va començar a escriure un text que encara és al calaix. Pot­ser pels esforços d'aquell text se sorprèn ara pel premi i per la publi­cació d'aquest Cafè amb sal. La diferència està en l'ofici, Joan Car­les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.