la contra

Com fer comarca a taula

El Consorci de Turisme del Vallès Occidental edita un catàleg sobre els productes locals

2.500 EXEM­PLARS. La pri­mera tirada del catàleg De la terra al plat és de 2.500 exem­plars, que es podran tro­bar a res­tau­rants, boti­gues, mer­cats i ajun­ta­ments de la comarca, així com a la mateixa seu del Con­sorci de Turisme del Vallès Occi­den­tal.

La mon­geta del gan­xet, la palau­dina de Ter­rassa, el pa de Sant Julià, la coca de vidre o el mató d'Ullas­trell són pro­duc­tes ali­men­ta­ris que ja han acon­se­guit iden­ti­fi­car-se en el marc de la riquesa gas­tronòmica del Vallès Occi­den­tal. El Con­sorci de Turisme comar­cal, però, ha vol­gut fer un pas més enllà edi­tant un catàleg que no només inclou una relació deta­llada de fins a 21 pro­duc­tes repre­sen­ta­tius de la gas­tro­no­mia local, sinó també nou recep­tes on aquests són els ele­ments prin­ci­pals. Sota el títol De la terra al plat. Pro­duc­tes i gas­tro­no­mia valle­sana, l'ela­bo­ració del catàleg ha tin­gut la col·labo­ració de l'Asso­ci­ació de Mes­tres Pro­duc­tors Agro­a­li­men­ta­ris del Vallès Occi­den­tal i del col·lec­tiu de cui­ners Cuina Vallès, que han posat en comú els seus conei­xe­ments per tal d'ofe­rir unes alter­na­ti­ves culinàries que dis­po­sen de dos clars valors afe­gits: la pro­xi­mi­tat i la qua­li­tat.

El catàleg, que també ha gau­dit del suport de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, es pot tro­bar al mateix Con­sorci de Turisme del Vallès Occi­den­tal, als ajun­ta­ments de la comarca, als res­tau­rants, a les boti­gues i als mer­cats. De fet, la pre­sen­tació de la guia va ser en un lloc tan emblemàtic com el Mer­cat de Saba­dell, i més con­cre­ta­ment a la seva aula de cuina, on es va ini­ciar la seva difusió amb una petita degus­tació. Tots els assis­tents van res­sal­tar la neces­si­tat de recu­pe­rar i poten­ciar l'ús dels pro­duc­tes locals a l'hora de cui­nar i alguns, com el regi­dor de Comerç i Turisme de l'Ajun­ta­ment de Saba­dell, Albert Bel­tran, van fer incís al fet que es tracta d'una bona alter­na­tiva en temps de crisi.

«Nosal­tres mai no ens posem límits geogràfics», va dir la pre­si­denta del con­sorci, Olga Olivé, que va anun­ciar que, de moment, el catàleg té una tirada de 2.500 exem­plars i que també serà pre­sent en totes les fires amb repre­sen­tació del Vallès Occi­den­tal. De la seva banda, el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Mes­tres Pro­duc­tors Agro­a­li­men­ta­ris de la comarca, Pere Boti­foll, va mos­trar la seva satis­facció per poder donar publi­ci­tat «a pro­duc­tes sovint des­co­ne­guts pels matei­xos valle­sans»; i Josep Maria Villa­grassa, en repre­sen­tació de Cuina Vallès, va des­ta­car que les nou recep­tes inclo­ses en el lli­bret «són tra­di­ci­o­nals, vari­a­des i fàcils de fer».

El catàleg, en pri­mer terme, inclou una relació, amb infor­mació i imat­ges, de 21 pro­duc­tes locals d'espe­cial rellevància. Aquests, a més, estan des­glos­sats en cinc cate­go­ries: pro­duc­tes de la terra; pro­duc­tes car­nis; pa i pas­tis­se­ria; vins i licors; i altres pro­duc­tes. És més enda­vant quan es deta­llen les recep­tes, que són: llom de rap amb mon­ge­tes del gan­xet i ceps; trin­xat de col de pape­rina i patata del bufet; ama­nida de tomàquet rosa, mató d'Ullas­trell i alfàbrega; com­pota de pomes del ciri –per acom­pa­nyar ros­tits–; capi­pota a la cata­lana amb cigrons menuts del Parc Agrari de Saba­dell; ous de Sant Llo­renç tofo­nats; pa amb tomàquet i embo­tit del Vallès; boti­farra ter­re­gada amb ver­mut; i boti­farra amb faves i alls ten­dres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.