Economia

Cau entre un 20 i 30% la producció d’oli de l’Empordà

La collita ha resultat afectada per les condicions meteorològiques d’aquest estiu i la tardor

Aquest dissabte es presentarà la nova collita de la DOP Oli de l’Empordà al mercat del Lleó de Girona

La pro­ducció de l’oli de l’Empordà pot bai­xar enguany entre un 20 i un 30% a causa de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques: un estiu de poca pre­ci­pi­tació i unes plu­ges abun­dants poste­ri­ors que van arri­bar massa tard. Així, segons pre­veu el pre­si­dent de la DOP Oli de l’Empordà, Simon Casa­no­vas, es pre­veu una collita reduïda degut al baix ren­di­ment de les oli­ves.

El resul­tat d’aquesta nova collita es pre­sen­tarà, però, aquest dis­sabte al mer­cat del Lleó de Girona, com és habi­tual anu­al­ment. Durant tot el matí hi haurà ins­tal·lat a l’exte­rior del mer­cat un espai per donar a conèixer l’oli nou, on es podrà tas­tar i adqui­rir direc­ta­ment dels pro­duc­tors de la DOP. Les empre­ses pro­duc­to­res que inte­gren aquesta deno­mi­nació són Empordàlia, Maset­plana, Trull Ylla, Ser­ra­fer­ran, Mas Auró i Celler Coo­pe­ra­tiu d’Espo­lla. La pre­sen­tació també inclourà una acció solidària que per­metrà a la DOP donar cent litres d’oli al Banc dels Ali­ments. El tast es farà acom­pa­nyat amb pa de Tra­mun­tana, que faci­li­tarà el Gremi de Fle­quers Arte­sans de Girona.

Any del Xuixo

A més, el xuixo serà el pro­ta­go­nista de la pre­sen­tació de l’oli, ja que se’n repar­ti­ran entre els assis­tents amb motiu de la cele­bració de l’Any del Xuixo. El crític gas­tronòmic Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, que és el comis­sari de l’Any del Xuixo, farà una inter­venció per expli­car la vin­cu­lació entre aquesta cre­ació gas­tronòmica cen­tenària i l’oli. Així mateix, hi ha pre­vista l’actu­ació de la can­tant Neus Mar, acom­pa­nyada a la gui­tarra d’Emi­lio Sánchez, que inter­pre­ta­ran temes dels seus dar­rers dis­cos d’hava­ne­res.

D’altra banda, per pro­mo­ci­o­nar la nova collita, l’oli es podrà degus­tar durant tot aquest mes als res­tau­rants adhe­rits al col·lec­tiu gas­tronòmic Girona Bons Fogons: La Riera de Sant Martí Vell, el Celler de Can Roca, EGG Gas­tro­no­mia, Novara Hotels, Duc de l’Obac, La Banyeta, Mas­sana, Divi­num, Occi i Umai.

La DOP Empordà

L’oli d’oliva verge extra pro­te­git amb la DOP Oli de l’Empordà s’ela­bora a par­tir d’oli­ve­res ins­cri­tes en el regis­tre cor­res­po­nent de les vari­e­tats autòcto­nes argu­dell, cori­vell, llei de Cadaqués i la vari­e­tat tra­di­ci­o­nal arbe­quina. Es con­si­dera com a vari­e­tat prin­ci­pal l’argu­dell, que hi és pre­sent en un per­cen­tatge mínim d’oli del 51% de la com­po­sició vari­e­tal.

La zona de pro­ducció de la DOP comprèn els ter­renys situ­ats en muni­ci­pis de l’Alt Empordà i el Baix Empordà prin­ci­pal­ment, però també en pobla­ci­ons limítro­fes amb aques­tes de les comar­ques del Gironès o el Pla de l’Estany, com per exem­ple Flaçà, Madre­ma­nya, Vila­da­sens, Sant Jordi Des­valls i Crespià, Espo­nellà i Vila­de­muls.

LA DATA

15.12.18
Dia
que es presentarà al mercat del Lleó la collita del nou oli de la DOP Empordà.

LA XIFRA

20-30%
Reducció
d’oli que hi haurà respecte al 2017, any en què es van produir 400.000 litres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia