La producció d'ostra al Delta perilla

Els aqüicul­tors del delta de l'Ebre han patit un altre epi­sodi de mor­ta­li­tat de les cries d'ostra, apro­xi­ma­da­ment d'un 60%, segons la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre. Una mor­ta­li­tat que se suma a la que ja van patir l'estiu pas­sat i que farà que enguany la pro­ducció es redu­eixi a unes 300 tones en el millor dels casos, res­pecte a les 1.000 tones que es fan habi­tu­al­ment. «Aquesta situ­ació posa en dubte el futur de la pro­ducció d'ostra a les badies del Delta», ha mani­fes­tat el pre­si­dent de la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre, José Ramon Cas­tells.

Tot i que els pro­duc­tors de mol·lus­cos sem­pre han atribuït la mor­ta­li­tat de les cries d'ostra a l'abo­ca­ment d'aigües con­ta­mi­na­des des dels arros­sars a les badies del Fan­gar i els Alfacs, és clar que no és el motiu aquesta vegada ja que la cam­pa­nya de l'arròs encara no ha començat. «La mor­ta­li­tat ha tin­gut lloc abans de la sor­tida d'aigua dels arros­sars», ha dit Cas­tells, que sosté que el pro­blema és de l'ori­gen de la cria. De fet, el delta de l'Ebre no és l'únic lloc on les dar­re­res set­ma­nes s'han mort les cries d'ostra, sinó que en una situ­ació simi­lar es tro­ben els aqüicul­tors fran­ce­sos i por­tu­gue­sos. «S'han començat a fer estu­dis sobre la cria d'ostra fran­cesa, que és amb la qual sem­brem les badies», ha expli­cat Cas­tells.

Incre­ment del preu

La cai­guda de la pro­ducció d'ostra podria fer incre­men­tar els preus (la dar­rera cam­pa­nya es va cotit­zar a 1,50 euros el quilo), uns preus que es podrien arri­bar a tri­pli­car, segons la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre. Però en el cas que no hi hagi un aug­ment del preu, hi ha el perill que els pro­duc­tors de mol·lus­cos opten per aban­do­nar aquest cul­tiu. «Tot i que a la badia del Fan­gar és més com­pli­cat pro­duir mus­clo, pot­ser hau­rem de can­viar el cul­tiu», ha asse­nya­lat el pre­si­dent de la fede­ració. Al Fan­gar la majo­ria de pro­duc­tors es dedi­quen a l'ostra, men­tre que als Alfacs fan més mus­clo. Pel que fa a la pro­ducció de mus­clo, porta un retard d'un parell de set­ma­nes per les bai­xes tem­pe­ra­tu­res de la pri­ma­vera.

Diu­menge tindrà lloc al port pes­quer de l'Ampo­lla la vin­tena edició de la diada de l'ostra, on es repar­ti­ran 2.500 qui­los d'aquest mol·lusc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.