Economia

Oli més aromàtic i gustós en la collita de la DOP Oli de l’Empordà del 2019

Els responsables de la varietat protegida presenten el producte i n’elaboren 500.000 litres

Faran una donació d’un hectolitre per al Banc dels Aliments

Després del 2016 i el 2017, els pro­duc­tors de la Deno­mi­nació d’Ori­gen Pro­te­gida (DOP) Oli de l’Empordà van pre­sen­tar, ahir a Figue­res, el pro­ducte de la collita d’aquest any. En parau­les del pre­si­dent de la DOP de l’Empordà, Simon Casa­no­vas, és “un oli més endar­re­rit quant a madu­ració i més aromàtic i gustós, tant si es cuina com si es con­su­meix cru”.

Un acte a la plaça Cata­lu­nya, a prop de les para­des de frui­tes i ver­du­res del mer­cat del dis­sabte, va per­me­tre fer tas­tets de l’oli, que pro­du­ei­xen Empordàlia, de Pau, Maset­plana, de Gar­ri­gue­lla, Ylla, de Caba­nes, i Ser­ra­fer­ran, Mas Auró i Celler Coo­pe­ra­tiu, d’Espo­lla, entre d’altres. Casa­no­vas cal­cula que la pro­ducció s’acos­tarà als 500.000 litres i que hi haurà oli fins al juliol de l’any que ve.

L’oli produït el 2019 i que els page­sos recu­llen entre els mesos de novem­bre i desem­bre és un oli “més verd, amb més anti­o­xi­dants i, per tant, més esta­ble i que dura més temps”, ana­litza Casa­no­vas. La pro­ducció es repar­teix entre 800 petits pro­duc­tors per als qui “l’oli no és el con­reu prin­ci­pal”. Les exten­si­ons d’oli­ve­res solen ser d’entre una i dues hectàrees. L’oli serà degus­tat a par­tir del dia 16 als res­tau­rants adhe­rits al col·lec­tiu gas­tronòmic empor­danès Cuina del Vent.

L’oli de la DOP Oli de l’Empordà, marca cre­ada el 2008, tindrà una segona pre­sen­tació, dis­sabte que ve a Girona (com ja és tra­di­ci­o­nal). L’acte tindrà lloc a la plaça del Lleó i també ser­virà perquè els trulls de la DOP de l’Empordà facin una donació de cent litres d’oli al Banc dels Ali­ments.

LA FRASE

Mai no tenim una collita per enllaçar la d’un any amb la del següent. Aquesta arribarà fins al juliol
Simon Casanovas
PRESIDENT DE LA DOP OLI DE L’EMPORDÀ

LA XIFRA

30
euros
és el preu mínim de la garrafa de cinc litres de la DOP Oli de l’Empordà, segons detalla Simon Casanovas.

Sorbet, música i concurs a banda dels tastets

L’acte d’ahir a a Figueres va ser complet. Amb pa de tramuntana facilitat pel Gremi de Flequers Artesans de Girona, els visitants podien tastar l’oli mentre escoltaven Neus Mar, acompanyada del guitarrista Emilio Sánchez, cantant havaneres. A més, el mestre gelater Hervé Corvitto, de Gelats Angelo de Torroella de Montgrí, va crear el sorbet d’oli d’oliva de la DOP, i la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà va fer un concurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia