Aqüicultura
Els aqüicultors impulsen una DO de musclos i ostres del Delta
La Federació de Productors de Mol·luscos aposta per crear una organització de productors pesquers que faci la comercialització conjunta
La mortalitat de la cria de musclos força el sector a invertir-hi 500.000 euros
La línia de treball que enceta la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel) és crear una denominació d'origen protegida (DO) musclos i ostres amb del delta de l'Ebre per tal d'augmentar-ne el valor afegit. L'objectiu és valorar la qualitat de la producció de les badies dels Alfacs i el Fangar i aconseguir que tant els musclos com les ostres es cotitzen a un preu més alt en el mercat. Per aconseguir la DO, el primer pas que farà el sector és crear una organització de productors pesquers (OPP). “Si el sector s'agrupa en una organització de productors tindrem molta més força i podrem accedir a subvencions tant estatals com europees”, va explicar el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Però els aqüicultors encara no tenen clar si l'OPP ha de ser a nivell estatal o autonòmic, en l'últim cas seria més senzill perquè la producció de musclos es concentra al Delta. “Si hem d'optar per una OPP estatal inclouria els productors gallecs i el nostre pes a l'organització seria limitat”, ha dit Bonet.
La creació d'una OPP també implicarà crear un pla de producció i comercialització conjunta, i la DO determinarà les línies estratègiques del sector. “És un projecte pels pròxims cinc anys”, ha dit el gerent de Fepromodel. De fet, els productors de musclos han demanat subvenció dels fons europeu Feder a través de la reserva de la biosfera, per tirar endavant la iniciativa. A més, el projecte de Fepromodel preveu millorar la gestió comercial i evitar, per exemple, que el 80% de la producció d'ostres del Delta s'exporten a l'Estat francès sense cap marca. D'altra banda, es plantegen fer recerca en cultius alternatius i transformació de producte i preparar ostres en conserva o musclos congelat, per posar-ne dos exemples. “Les variacions climàtiques de les badies i els hàbits dels consumidors ens porten a plantejar-nos alternatives”, ha assenyalat Bonet.
Mortalitat de cria
L'augment de la temperatura de l'aigua de les badies del Delta fa perillar el futur del sector. Cada vegada són més freqüents els episodis de mortalitat de musclos, l'últim dels quals es va registrar al setembre passat, quan els productors dels Alfacs van perdre la totalitat de la cria de musclos i els del Fangar, un 50%. “La temperatura de l'aigua de les badies ha pujat uns quatre graus de mitjana durant els últims anys”, ha explicat el gerent de Fepromodel. Així, les dues primeres setmanes de setembre la temperatura de l'aigua va superar els 28 graus centígrads, un fet que mai no s'havia produït en aquestes dates.
Durant aquest mes d'octubre els musclaires sembren llavor de musclo a les badies que han adquirit a l'Estat francès o Itàlia per tal de garantir la producció del pròxim estiu. Prèviament, han hagut de retirar de les cordes (on es produeixen els musclos) totes les cries mortes, netejar i portar els residus a un abocador, on es converteixen en compost. Ha estat necessària una inversió d'uns 500.000 euros, segons Fepromodel, ja que només un aqüicultor tenia la producció assegurada. “L'assegurança no cobreix realment totes les despeses, per la qual cosa la majoria dels musclaires no la contracten”, ha explicat Bonet. En el cas de l'aqüicultor que sí que tenia l'assegurança, la taxació va certificar una mortalitat del 100% de la cria a la seua musclera.
LA FRASE
Pioners en el turisme aqüícola
La musclera l'Avi Agustí, del productor Agustí Bertomeu, ha estat guardonada amb el premi Turisme de la Generalitat en la categoria de millor experiència turística. Bertomeu ha estat pioner en l'impuls del turisme aqüícola a les badies del Delta. Va posar en marxa la ruta de les muscleres el 2005, quan aquest tipus de turisme encara no estava regulat. Després, hi ha dues muscleres més que s'han afegit a la iniciativa, una als Alfacs, igual que la de Bertomeu, i l'altra al Fangar. Els visitants es desplacen en una de les embarcacions que fan el recorregut per la badia i els trasllada fins a la musclera o poden anar amb una embarcació pel seu compte fins a la plataforma on es cultiven els musclos. L'experiència consisteix a conèixer el procés de producció dels musclos i ostres, que creixen en unes cordes submergides i fer-ne un tast.
Tot i que al delta de l'Ebre hi ha 45 productors de mol·luscos, Fepromodel sosté que no s'han d'autoritzar més muscleres a rebre turistes per evitar la massificació. Cada temporada turística uns 5.000 visitants passen per les muscleres.
Els productors de mol·luscos ocupen directament uns 300 treballadors, i fins a 900 de manera indirecta. Pel que fa a la facturació dels musclaires, és de 14 milions d'euros anuals aproximadament, amb una producció de 3 milions de quilos de musclo i de 500.000 quilos d'ostres de mitjana.