Economia

El celler d'Artés reneix després d'esfondrar-se l'any passat

La centenària cooperativa obre un nou espai destinat a enoturisme, degustació i venda de productes locals

La marca es va plantejar tancar portes després de l'accident

El Celler Coo­pe­ra­tiu d'Artés (Artium), creat el 1908, ha obert, aquesta set­mana, un nou espai des­ti­nat a l'eno­tu­risme, la degus­tació i la venda de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. Per a la marca no repre­senta un avenç qual­se­vol, sinó res­sor­gir d'una crítica situ­ació que l'empresa vivia des del juliol del 2015, quan es va esfon­drar part de la teu­lada de les cen­tenàries ins­tal·laci­ons.

Anna Beren­guer, res­pon­sa­ble de la coo­pe­ra­tiva, explica que, després de l'acci­dent, la junta es va arri­bar a plan­te­jar llançar la tova­llola, però que, gràcies als cli­ents i socis que van seguir com­prant “a la petita boti­gueta” i a les cam­pa­nyes de suport dels pro­duc­tors de la comarca, van deci­dir con­ti­nuar enda­vant. Tot i això, admet que és molt car man­te­nir una infra­es­truc­tura que està pre­pa­rada per tre­ba­llar “molts més qui­los de raïm dels que hi entren avui dia”. Perquè ens en fem una idea, durant els anys cin­quanta, a la coo­pe­ra­tiva entra­ven anu­al­ment 5 mili­ons de qui­los de raïm, men­tre que ara n'entren tan sols 200.000. “La indus­tri­a­lit­zació va fer molt mal al nos­tre sec­tor: molts page­sos van dei­xar la terra per tre­ba­llar a la fàbrica i, a més, el govern els pagava per arren­car vinyes”, relata la res­pon­sa­ble.

Aposta per l'eno­tu­risme

La decisió de refor­mar i reo­brir la part afec­tada per l'ensor­ra­ment es va pren­dre a prin­cipi d'any. El nou espai es va inau­gu­rar dijous; hi van assis­tir unes 250 per­so­nes, que van voler pre­sen­ciar el renai­xe­ment de l'històric celler.

Durant l'acte, es va pre­sen­tar un nou vi, el Roques Albes Reserva 2012, que va ser apa­dri­nat pel can­tant Marc Par­rot. És, segons Beren­guer, un vi “amb un gust molt dife­rent”, més natu­ral i afrui­tat, produït amb les vari­e­tats caber­net i mer­lot: “Sem­pre hem apos­tat per recu­pe­rar les vari­e­tats autòcto­nes, però no hem d'obli­dar que les inter­na­ci­o­nals ens van aju­dar molt als anys noranta i que és gràcies a elles que hem sobre­vis­cut”, opina.

Amb la remo­de­lació, Artium vol adap­tar-se als nous temps i poten­ciar l'eno­tu­risme, con­cepte que, cada vegada, agafa més força al Bages. S'orga­nit­zen visi­tes al celler cada dis­sabte, que fina­lit­za­ran, a par­tir d'ara, a l'entre­so­lat del nou local, on també es faran expo­si­ci­ons d'art. A més, la marca pla­neja acti­vi­tats per a tot l'any amb la idea de fer nous tas­tos i mari­dat­ges amb la impli­cació dels pro­duc­tors.

Artés, refe­rent del vi

El celler d'Artés és un dels prin­ci­pals impul­sors de la vari­e­tat autòctona del pica­poll i un dels pri­mers mem­bres de la DO Pla de Bages. El muni­cipi està històrica­ment lli­gat a la vini­cul­tura i el seu barri antic és l'esce­nari de l'anual Festa de la Verema.

LA XIFRA

200.000
quilos de raïm
entren
cada any al celler cooperatiu d'Artés; als anys cinquanta, la xifra ascendia a 5 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia