Economia

Ripoll i plegats

La segona quinzena d'aquest mes d'agost, l'empresa gironina Ripleg Grup entregarà les quinze primeres màquines de vendre baguets a un client francès

Ha crescut en vendes a l'estranger i actualment un 25% de la seva producció es destina al mercat francès i l'irlandès

Actualment l'empresa té uns 6.000 m² de superfície, i aquest any l'ampliarem en 1.000 metres més

Ripleg Grup SL, l'empresa amb seu a Ripoll dedi­cada a la meca­nit­zació de planxa, cables elèctrics, sol­da­dura i mun­tat­ges, ha dis­se­nyat una màquina de venda automàtica de baguets per al mer­cat francès. La màquina té una capa­ci­tat per a 120 bar­res de pa que es con­ser­ven con­ge­la­des a 14 graus sota zero i es couen en 60 segons. Amb aquesta màquina el cli­ent dis­po­sarà “d'una barra de pa aca­bada de coure sem­pre que ho desitgi”.

L'encàrrec de la màquina va sor­gir a par­tir del con­tacte que van esta­blir Ripleg i una empresa d'engi­nye­ria fran­cesa en una fira a Bor­deus. Els res­pon­sa­bles de Ripleg (fusió entre els noms Ripoll i ple­gats) hi van assis­tir perquè en aquells moments volien “inten­tar entrar en el sec­tor de l'aeronàutica” i la millor manera de fer-ho era “visi­tar fires espe­ci­a­lit­za­des”. “El 2008 aquesta empresa fran­cesa va con­tac­tar amb nosal­tres per veure si podríem fer-nos càrrec de la màquina perquè ells no podien”, va expli­car Jordi Bat­lle, que, jun­ta­ment amb la seva ger­mana Pilar, s'encar­rega de la direcció de Ripleg Grup SL. Des de finals del 2008 fins avui, l'empresa de Ripoll ha tre­ba­llat en el pro­jecte de quinze màqui­nes que entre­ga­ran “en el decurs de la segona quin­zena d'aquest mes d'agost”.

Van tar­dar un any per cons­truir cinc pro­to­tips “que ja són a França” i que ja es mos­tren a “pos­si­bles cli­ents”. Ales­ho­res el pro­to­tip tenia una capa­ci­tat per a 110 baguets, però en la màquina final han acon­se­guit un pis més. Segons Bat­lle, aques­tes màqui­nes ani­ran des­ti­na­des a super­mer­cats, hiper­mer­cats i àrees de ser­vei.

Per cons­truir la màquina, Ripleg ha tin­gut el suport i l'asses­so­ra­ment de l'Agència Cata­lana Acció, ads­crita al Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa de la Gene­ra­li­tat, a través del pro­grama de pro­moció d'inver­si­ons d'alt impacte d'Invest in Cata­lo­nia. “El pro­jecte suposa per a Ripleg pas­sar a dis­se­nyar, desen­vo­lu­par i fabri­car pro­duc­tes alta­ment tec­nològics. És, doncs, l'inici d'un canvi estratègic a l'empresa, que passa de ser sub­con­trac­tista a par­ti­ci­par de manera activa en el dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes amb alt valor afe­git”, expli­ca­ven des d'Acció. Segons els res­pon­sa­bles de Ripleg, l'empresa està “molt il·lusi­o­nada amb el pro­jecte” i segons Acció l'empresa pre­veu fabri­car unes 1.200 màqui­nes de venda automàtica com aques­tes en els pròxims dos o tres anys. De fet, l'empresa de Ripoll ja fa deu anys que fabrica màqui­nes de venda automàtica. “No l'hem dei­xat mai de banda perquè pen­sem que és un sec­tor amb molt de futur”, diu Bat­lle. Però des de l'inici de la màquina de baguets, han aug­men­tat les coman­des per fer-ne “sem­pre dels matei­xos cli­ents que ja teníem”. “Ens han pro­po­sat fer una màquina de venda directa de sucs de taronja, de fer piz­zes i de fer entre­pans calents, entre d'altres. Pel que fa a la de piz­zes, ja n'hem fabri­cat el pro­to­tip”, va asse­gu­rar.

Expor­tació dels pro­duc­tes

L'empresa giro­nina és cons­ci­ent de la importància de ven­dre els seus pro­duc­tes a l'estran­ger. Des del prin­cipi han cre­gut molt en l'expor­tació però quan el 2008 va començar la crisi i a finals d'any van cons­ta­tar que començaven a bai­xar les ven­des, es van fixar com a objec­tiu incre­men­tar l'expor­tació. Actu­al­ment Ripleg exporta el 25% de la fabri­cació prin­ci­pal­ment a França i Irlanda. La resta de ven­des són a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol.

Ampli­ació

L'empresa giro­nina dis­posa actu­al­ment d'uns 6.000 metres qua­drats de superfície. Abans de final d'any, però, té pre­vist fer una ampli­ació. Es tracta de créixer en 1.000 metres qua­drats més per dedi­car-los a la secció de mun­tat­ges de l'empresa.

Tre­ba­llen en molts sec­tors: van començar pels cables elèctrics i ara també tre­ba­llen per al sec­tor de l'aire con­di­ci­o­nat, d'elec­tro­domèstics –fan pla­ques de vitro­ceràmica–, ven­ti­lació indus­trial, alar­mes con­tra incen­dis; també fan parts d'exca­va­do­res d'obra pública, d'esta­ci­ons de ren­tatge de cot­xes i bàscu­les de farmàcia, entre molts altres pro­duc­tes.

Els res­pon­sa­bles de l'empresa, però, han plan­te­jat un canvi de “filo­so­fia”. “Fa vuit anys vam ado­nar-nos que la maquinària que teníem era de les més avançades del mer­cat i que hi havia cer­tes man­can­ces en el dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment”, comenta. Van plan­te­jar, segons l'empre­sari, desen­vo­lu­par una ofi­cina tècnica i això “ha permès que Ripleg asses­sori els cli­ents”. “Amb l'ofi­cina tècnica podem apor­tar els nos­tres conei­xe­ments sobre­tot en planxa i cable­jat; mol­tes vega­des això ens dóna l'opor­tu­ni­tat de fabri­car pro­ducte aca­bat”, diu Bat­lle. Ara Ripleg vol anar més enllà. I a curt ter­mini pre­veu desen­vo­lu­par pro­duc­tes pro­pis. “És gai­rebé un pas obli­ga­tori en el nos­tre crei­xe­ment. Tenim la millor maquinària que hi ha al mer­cat, hem creat una ofi­cina tècnica per poder dis­se­nyar i desen­vo­lu­par pro­duc­tes per als nos­tres cli­ents. Per què nosal­tres no podem dis­se­nyar els nos­tres pro­pis pro­duc­tes?”, va asse­gu­rar. És per això que els res­pon­sa­bles de Ripleg s'han fixat com a objec­tiu que no poden pas­sar més de tres anys per acon­se­guir-ho. La crisi, però, és la que mar­carà la sor­tida del pri­mer pro­ducte de Ripleg al mer­cat “perquè ara ens hem de cen­trar a con­tro­lar des­pe­ses i tro­bar cli­ents per tirar enda­vant l'empresa”.

Ripleg Grup SL és un grup d'empre­ses fami­liar i dis­posa actu­al­ment de 84 tre­ba­lla­dors –el 2008 eren 120 però el des­cens de pro­ducció va obli­gar a fer una rees­truc­tu­ració– i una fac­tu­ració de set mili­ons.

PERFIL
L'empresa fa temps que té clar que per ser competitiva li cal la millor maquinària. És per això que, “tot i la crisi”, l'any passat Ripleg va adquirir un robot de plegar planxa de làser. Es tracta de la màquina Láser Trumpf 3050, amb càrrega i descàrrega robotitzada. Entre els anys 2008 i 2009 l'empresa gironina va renovar una gran part de la seva maquinària. Tot que l'empresa es va iniciar en el món dels cables elèctrics, la mecanització de planxa ha acabat representant una part molt important de les comandes de l'empresa.
L'empresa ja està acabant els últims muntatges de la màquina de venda automàtica que aquest mes entregarà a un client de França. Ripleg no ha deixat que es fotografiés la nova màquina perquè, tot i que el client ja té els primers prototips, “ha de ser el client qui l'ha de donar a conèixer”. Està previst que la nova màquina de venda automàtica s'instal·li inicialment en supermercats, hipermercats i en àrees de serveis. Ara Ripleg també ha fet el primer prototip de màquina de venda automàtica de pizzes per a un client català que ja fa deu anys que havia tingut la idea però que per problemes amb la mida de les pizzes no havia pogut tirar endavant el projecte.

Cables elèctrics al menjador

L'empresa, dedicada a l'enginyeria, la mecanització de planxa i la confecció de cables elèctrics, està situada al polígon Mas d'en Bosch de Ripoll. Es va crear el 1988. El fundador va ser Eudald Batlle, el pare d'en Jordi i la Pilar. La família acabava de viure un concurs de creditors d'una empresa d'estufes “però el pare, que havia treballat durant 30 anys a Tallers Casals i tenia moltes coneixences, va decidir tornar a començar”. Va contactar amb “una gent de Barcelona” i van començar a fer cables elèctrics.

“Recordo que quan sortia de l'escola, la meva germana i jo fèiem cables al menjador de casa”, va assegurar Jordi Batlle. Van veure que el sector tenia “més o menys futur” però van constatar que tot cablejat anava suportat per una planxa o PVC i d'aquí va sortir la idea de dedicar-se plenament a la mecanització de planxa, que “ha acabat sent una de les parts més importants de l'empresa”. “Sempre hem tingut molt clar que som una empresa de subcontractació i que a Catalunya o disposes de l'última tecnologia o no ets competitiu”, assegura.

L'empresa sempre ha tingut la seu a Ripoll, “som d'aquí i ens hi sentim còmodes”, malgrat que el client més proper de Ripleg és a Sant Quirze de Besora. “Però la distància no ens fa por. A més, no ens ha costat gaire trobar mà d'obra a Ripoll, almenys no més que a altres zones”, afirma. I que són de Ripoll ho deixen clar, fins i tot en els catàlegs. Les dues primeres planes del catàleg del 2004 de Ripleg les destinen a la promoció del poble: amb una imatge de la vila, una altra de la portada romànica del segle XI del monestir de Santa Maria i una altra de l'arma de foc fabricada a Ripoll al segle XVI. “Les pistoles de Ripoll són molt famoses. Fins i tot n'hi ha d'exposades a Nova York”, diu Jordi Batlle.

Ara l'empresa està construint el seu web, que “estarà acabat a principi de setembre”. El web és en diversos idiomes –català, castellà, francès i anglès– i inclou tots els productes que fabrica actualment l'empresa. Està preparada, però, per incloure-hi un apartat per fer comandes dels productes a través del web perquè els pugui ajudar en el moment en què comencin a desenvolupar productes propis. “El comerç electrònic no
ha de ser l'única base, però ens ha d'ajudar”, comenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.