Economia

Infraestructures

Regs per revitalitzar àrees deprimides

Aigua a la terra seca

Gairebé enllestit el regadiu del Garrigues Sud per a sis municipis de la comarca

Una hectàrea regada equival a set de secà

El bombament i transport d'aigua fa encarir la factura elèctrica dels regants

Només el 8,6% dels conreus tenen reg i es vol arribar al 12,6%

La inversió evita el despoblament

“El regens dóna collites estables, en què no podíem ni pensar-hi, perquè abans depeníem de la pluja”

El pre­si­dent Mon­ti­lla va inau­gu­rar dilluns pas­sat els rega­dius del Gar­ri­gues Sud, un exem­ple d'aquells pro­jec­tes de què es parla durant anys i panys, però que costa que comen­cin, són cars i es per­llon­guen en els anys. Són pro­jec­tes d'enver­ga­dura i de gran com­ple­xi­tat, perquè remo­uen pro­pi­e­tats pri­va­des, refan camins, obren grans trin­xe­res per fer-hi pas­sar con­duc­ci­ons i neces­si­ten una gran inversió que ins­ti­tu­ci­ons i par­ti­cu­lars no sem­pre poden assu­mir.

Però el Gar­ri­gues Sud, igual que el famós Segarra-Gar­ri­gues o els regs del Segrià Sud, Terra Alta o Xerta-Sénia, per esmen­tar-ne els més impor­tants, són infra­es­truc­tu­res noves que tenen una gran reper­cussió econòmica i social perquè pel que fa a la but­xaca dels page­sos, els garan­teix la collita i fins i tot la poden arri­bar a tri­pli­car, segons expli­cava un pagès de la Gra­na­de­lla (Gar­ri­gues) que té un con­reu d'oli­ve­res.

Una hectàrea regada equi­val a set de secà i genera dotze vega­des més de mà d'obra, segons el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura. En el cas de l'oli­vera, per exem­ple, el ren­di­ment es mul­ti­plica un 500%.

Pel que fa a la reper­cussió social, evita la des­po­blació, genera riquesa als pobles i ofe­reix opor­tu­ni­tats de cre­ació d'empre­ses en unes comar­ques que fins fa ben pocs anys només per­dien habi­tants i eren de les ano­me­na­des “depri­mi­des”.

El 80 per cent dels nous rega­dius prin­ci­pals que estan en fase d'exe­cució o de pro­jecte a Cata­lu­nya estan situ­ats a les comar­ques de Lleida i a les Ter­res de l'Ebre i, la majo­ria, en ter­res aspres i seques en què, si no hi ha aigua, els espera poc futur. El pla de rega­dius de Cata­lu­nya marca la pauta d'aques­tes actu­a­ci­ons i pre­veu 74 rega­dius amb un cost de 4.400 mili­ons fins al 2020, dels quals cap a 1.500 ja estan exe­cu­tats des de l'any 2000.

Només 275.000 hectàrees agrícoles de Cata­lu­nya tenen rega­diu, d'un total de gai­rebé un milió, és a dir, un 8,6%, i la pre­visió del govern és que s'arribi al 12,6% al final d'aquest pla.

Però l'objec­tiu no és només por­tar aigua a la terra seca i donar vida a pobles en perill, sinó també apro­fi­tar la tec­no­lo­gia per estal­viar aigua i moder­nit­zar canals vells que reguen a manta o per inun­dació, i que supo­sen una gran des­pesa hidrològica, com són els casos dels canals de Pinyana o d'Urgell. En tots dos canals ja s'han començat les pri­me­res actu­a­ci­ons de moder­nit­zació i han pas­sat a ser un sis­tema de reg pres­su­rit­zat, és a dir, per aspersió o goteig. L'objec­tiu és estal­viar 400 hectòmetres cúbics, que equi­val a un embas­sa­ment com el de Rialb ple fins a dalt.

Però els regs efi­ci­ents tenen un pro­blema. Es tracta del cost de la fac­tura elèctrica, ja que les esta­ci­ons de bom­ba­ment i els sis­te­mes de trans­port de l'aigua neces­si­ten força potència i les comu­ni­tats de regants es tro­ben que ara com ara aquesta fac­tura els suposa el 60% del pres­su­post.

La fede­ració esta­tal de regants estima que aquests preus han aug­men­tat un 30% en pocs anys i, si a això s'hi afe­geix el fet que el pagès cada vegada cobra menys per la seva pro­ducció, mol­tes explo­ta­ci­ons podrien fer fallida.

El con­se­ller d'Agri­cul­tura, Joa­quim Llena, va con­fir­mar a Bella­guarda (Gar­ri­gues) que nego­cien amb les com­pa­nyies una rebaixa de les tari­fes, però que no serà fàcil. Una altra opció era la inversió en ener­gies alter­na­ti­ves, solar i eòlica, però la rebaixa de les pri­mes esta­tals també ha fet que molts agri­cul­tors s'hi fes­sin enrere.

L'alcalde de Bella­guarda, Josep Ramon Mateu, també és pagès i va des­ta­car que el reg dóna colli­tes esta­bles en què “fins ara no podíem ni pen­sar-hi perquè depeníem de les plu­ges”, però es lamenta que la pro­ducció se'ls paga fins a un 40% menys que fa dos anys.

Con­reus nous

Joan Abe­lla, pre­si­dent dels regants del Gar­ri­gues Sud, va expli­car que a la crisi de preus i al sobre­cost elèctric també hi cal afe­gir les reticències de bancs i cai­xes per donar crèdits als agri­cul­tors, que neces­si­ten liqui­di­tat per inver­tir en regs nous.

Una alter­na­tiva és acon­se­guir més ren­di­ment de les explo­ta­ci­ons i bus­car vari­e­tats més ben paga­des al mer­cat. Ha pas­sat en el cas dels frui­ters, amb el boom dels préssecs para­gua­ians o préssecs xatos, que en pocs anys han doblat la pro­ducció a Lleida, o bé en cas del con­reu de la tòfona en ter­res de secà: ja hi ha cap a 20 hectàrees a les Gar­ri­gues dedi­ca­des a la tòfona negra. Josep Ramon Mateu donava per fet que molts dels veïns de Bella­guarda, els Torms, la Gra­na­de­lla o Jun­cosa s'ani­ma­ran a tre­ba­llar amb alzi­nes per pro­duir tòfones com a pro­ducció alter­na­tiva i molt ben valo­rada en els mer­cats. La tòfona negra es paga entre 400 i 500 euros el quilo.

Els regs de secà, però, també topen amb obs­ta­cles medi­am­bi­en­tals, perquè en aques­tes ter­res hi viuen espècies en risc d'extinció. El cas més greu és el canal Segarra-Gar­ri­gues ja que, de les 70.150 hectàrees que s'havien de regar, s'han pro­te­git fins a un 60% de les fin­ques per direc­ti­ves euro­pees i pres­si­ons eco­lo­gis­tes. En aques­tes àrees pro­te­gi­des, l'aigua hi arri­barà amb comp­ta­go­tes o bé no hi arri­barà.

Un reg nou
El Garrigues Sud agafa l'aigua del pantà de Flix i rega 10.750 hectàrees. L'obra ha tingut un cost de 102 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.