Economia

Economia

Per llepar-se els dits

La Gatera és un espai d’innovació gastronòmica que acull petits projectes innovadors de transformació agroalimentària per impulsar una transformació del sistema

Amb el projecte es pretén impulsar el canvi de model a partir del treball des dels eixos social, ambiental, cultural i econòmic, amb l’objectiu de generar productes amb valor afegit

La idea dels impulsors és destacar el valor de la relocalització d’un sector clau com és la pagesia

Al Penedès ja hi ha incu­ba­dora de pro­jec­tes inno­va­dors. Es diu La Gatera i està situ­ada a Guar­di­ola de Font-rubí. L’objec­tiu del pro­jecte és gene­rar una trans­for­mació, de soca-rel, del sis­tema agro­a­li­men­tari a par­tir de pro­pos­tes inno­va­do­res en l’eix social, per garan­tir una eco­no­mia inclu­siva i justa; ambi­en­tal, a favor de la salut dels humans i del pla­neta; cul­tu­ral, perquè la cul­tura gas­tronòmica del país és inno­va­dora, i econòmica, perquè vol gene­rar valor afe­git. La volun­tat de l’equip pro­mo­tor és que La Gatera sigui un espai on man­co­mu­nar ser­veis i béns, crear comu­ni­tat, poten­ciar el con­sum cons­ci­ent, relo­ca­lit­zar i ambi­en­ta­lit­zar la pro­ducció, gene­rar ocu­pació, dina­mit­zar el ter­ri­tori i reforçar el sec­tor pri­mari en un moment en què la page­sia està cas­ti­gada no només pel model pro­duc­tiu, sinó també per una emergència climàtica que posa en crisi la super­vivència dels con­reus de secà.

La idea va ser de Jordi Oyo­narte, l’any 2019, que, a par­tir d’una experiència per­so­nal va voler donar una res­posta col·lec­tiva a les neces­si­tats de les peti­tes pro­duc­to­res ali­mentàries que patien els matei­xos pro­ble­mes que ell havia vis­cut per regu­la­rit­zar i con­so­li­dar els seus pro­jec­tes. Així va néixer la pro­posta de man­co­mu­nar la cons­trucció d’un obra­dor que per­me­tria reduir l’impacte de la inversió ini­cial i col·labo­rar en l’enfor­ti­ment de les ini­ci­a­ti­ves. Dos anys més tard, Oyo­narte va acon­se­guir suport econòmic a través del pro­grama Pro­jec­tes Sin­gu­lars del Grup d’Expe­ri­men­tació en Natu­risme i Sos­te­ni­bi­li­tat, i això va impul­sar el pro­jecte.

Pro­jecte coo­pe­ra­tiu

L’any 2022 La Gatera es va cons­ti­tuir en una ini­ci­a­tiva de gestió coo­pe­ra­tiva amb un equip de set per­so­nes que, a par­tir d’una ini­ci­a­tiva col·labo­ra­tiva, impul­sen el pro­jecte cons­truc­tiu i de les ins­tal·laci­ons, els per­mi­sos admi­nis­tra­tius, amb l’objec­tiu d’obrir les por­tes la tar­dor d’aquest 2023. La nova incu­ba­dora per­metrà que ini­ci­a­ti­ves inno­va­do­res i sos­te­ni­bles del Penedès com­par­tei­xin un mateix espai per tre­ba­llar en pro­jec­tes de trans­for­mació ali­mentària arte­sa­nal.

Els impul­sors són un grup de per­so­nes amb pro­jec­tes inno­va­dors rela­ci­o­nats amb la pro­ducció d’oli­ves de taula, fleca sense al·ler­gens, ous, con­ser­ves, begu­des fer­men­ta­des i fleca arte­sa­nal. El grup es va unir per donar forma al pro­jecte amb la volun­tat de posar a l’abast dels empre­ne­dors una cuina pro­fes­si­o­nal, cam­bra fri­gorífica, sales de fer­men­tació i espai d’emma­gat­ze­matge, eti­que­tat i picking, en un espai pre­pa­rat també per aco­llir esde­ve­ni­ments de pre­sen­tació de pro­duc­tes gas­tronòmics: show­co­oking, tas­tos i pro­pos­tes cul­tu­rals vin­cu­la­des al sec­tor de l’ali­men­tació. A més, des de La Gatera acom­pa­nyen els pro­jec­tes perquè esde­vin­guin casos d’èxit.

Segons els impul­sors, la idea és des­ta­car el valor de la relo­ca­lit­zació d’un sec­tor clau que per a ells no és només neces­sari, sinó impres­cin­di­ble. Les llar­gues cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment, la Política Agrària Comuna i el con­sum a les grans superfícies han posat en risc la super­vivència del sec­tor agrari arreu i estan fent des­a­parèixer les peti­tes ini­ci­a­ti­ves a favor de la con­cen­tració i la dependència de la indústria. Això afa­vo­reix situ­a­ci­ons de mono­cul­tiu i posa en risc el mosaic agrícola que durant segles havia pre­do­mi­nat en zones com ara el Penedès. Des­a­pa­rei­xen els arbres frui­ters i qual­se­vol tipus de con­reu que no sigui la vinya. Però a La Gatera rei­vin­di­quen pro­duc­tes històrics a través d’una incu­ba­dora que fa res­sor­gir el valor de peti­tes explo­ta­ci­ons agràries que tre­ba­llen amb cri­te­ris de qua­li­tat, diver­si­fi­cació i res­pecte per l’eco­sis­tema natu­ral i social. Més enllà de les con­di­ci­ons econòmiques dels ope­ra­dors impli­cats en la incu­ba­dora i els pro­jec­tes que aca­bin esde­ve­nint via­bles o d’èxit, La Gatera actua com un espai d’interacció per a l’expe­ri­men­tació social i l’enfor­ti­ment de les xar­xes veïnals. És per això que des del pro­jecte de La Gatera es defen­sen les pràcti­ques agrològiques, pro­duc­ti­ves i de con­sum que van cap a models rege­ne­ra­tius, on es cuida la natura per garan­tir el futur del sec­tor. Els impul­sors diuen que volen pro­duir i dis­tri­buir amb cri­te­ris que garan­tei­xin l’ocu­pació de qua­li­tat i ter­ri­to­ri­a­lit­zada, el repar­ti­ment equi­ta­tiu de les ren­des i la inserció soci­o­la­bo­ral. I, a més, també volen pro­moure una cul­tura gas­tronòmica que inte­gri la sos­te­ni­bi­li­tat com a con­cepte de valor. L’objec­tiu és fer-se valer com a pro­duc­tors a par­tir de les seves ini­ci­a­ti­ves i aju­dar tots els empre­ne­dors que hi confiïn a impul­sar pro­duc­tes amb valor afe­git. Segons ells, només es pot arri­bar a acon­se­guir la trans­for­mació del sec­tor amb pro­jec­tes d’alt valor afe­git. “Sabem que podem asses­so­rar els nos­tres pro­duc­tors perquè les seves ini­ci­a­ti­ves gene­rin valor per a tots els agents interes­sats”, diuen. I volen gene­rar valor amb pro­duc­tes que el con­su­mi­dor posi a la taula i que alhora ens facin lle­par-nos els dits.

Ecosistema d’èxit
L’objectiu de La Gatera és esdevenir un ecosistema que doni resposta a les necessitats del sector. Per això ha cobrat força des d’un perfil cooperatiu, on allò que els emprenedors produeixen es fa a partir de productes de la terra arrelats al territori i sostenibles des del punt de vista ambiental, social, cultural i econòmic. El projecte defensa els criteris de sobirania alimentària i la pervivència del món rural, on els actors implicats han de teixir aliances de futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia