Economia

AGRICULTURA

Grosses i dolces

S’avança quinze dies la campanya de la figa, amb fruits de bona qualitat gràcies a les temperatures benignes de l’hivern

Un hivern poc fred i un estiu amb molta calor han fet que les figues d’aquesta tem­po­rada siguin gros­ses i més dol­ces que d’altres, tal com ha expli­cat a l’ACN Àlex Lla­do­nosa, repre­sen­tant de l’empresa Figues la Noria, que exporta els seus pro­duc­tes prin­ci­pal­ment a França, però també a Ale­ma­nya. La collita ha començat en algu­nes fin­ques d’Alguaire, on es con­cen­tra gai­rebé el 40% de la pro­ducció cata­lana, uns quinze dies abans del que és habi­tual.

Tot just començar la cam­pa­nya ja s’han pogut obser­var i tas­tar figues de les vari­e­tats Naza­reth i coll de dama, que tenen uns “cali­bres i una dolçor una mica supe­ri­ors res­pecte a altres anys”, així com “més duresa, que ens dona més garan­ties de con­ser­vació del fruit durant la comer­ci­a­lit­zació”, indica Lla­do­nosa, que hi afe­geix que, tot i la sequera, les figue­res s’han pogut regar amb “força nor­ma­li­tat” mit­jançant el canal de Pinyana i “les bas­ses d’aigua” de les quals dis­po­sen.

La pro­ducció de figues gua­nya ter­reny arreu, perquè cada vegada hi ha més agri­cul­tors que apos­ten per diver­si­fi­car els cul­tius amb aquest fruit, que té bona sor­tida al mer­cat, ja que també creix pro­gres­si­va­ment el nom­bre de con­su­mi­dors que l’apre­cien. Ara bé, la collita de la figa es pot allar­gar fins al mes de novem­bre i això reque­reix més mà d’obra, amb la difi­cul­tat que suposa tro­bar-la i, per tant, uns cos­tos molt més ele­vats que altres cul­tius que es poden collir amb menys temps i menys tre­ba­lla­dors.

La vari­e­tat prin­ci­pal con­re­ada a Cata­lu­nya és la coll de dama negra i s’està tre­ba­llant en una pos­si­ble indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP), segons fonts de la Gene­ra­li­tat. Són ade­qua­des per a totes les edats, con­te­nen fibra, vita­mi­nes i mine­rals, i se n’ha de com­prar la quan­ti­tat justa per no mal­ba­ra­tar-les. Es poden con­ge­lar, fer-ne mel­me­la­des o asse­car-les per con­ser­var-les tot l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia