Economia

El Vallès Occidental recupera el liderat en el rànquing de competitivitat comarcal

Estudi

El Vallès Occi­den­tal recu­pera la pri­mera posició a l'índex comar­cal de com­pe­ti­ti­vi­tat ter­ri­to­rial que des del 2003 ela­bora l'Asso­ci­ació d'Empre­sa­ris de l'Alt i Baix Penedès i Gar­raf (Adeg). Segons aquest estudi, el Vallès Occi­den­tal recu­pera el lide­ratge comar­cal des­plaçant el Bar­ce­lonès, que cau fins a cinc posi­ci­ons i se situa per dar­rere del Tar­ra­gonès, Gironès, Baix Llo­bre­gat i Segrià.
L'estudi demos­tra que són pre­ci­sa­ment les comar­ques pro­pe­res a les capi­tals de demar­ca­ci­ons les més com­pe­ti­ti­ves, tot i que també expe­ri­men­ten una millora subs­tan­cial les que pivo­ten al vol­tant dels eixos Lleida-Tar­ra­gona i Lleida-Bar­ce­lona.

L'índex de com­pe­ti­ti­vi­tat és una eina de con­sulta per ava­luar "quin és l'estat de salut de l'eco­no­mia de les comar­ques cata­la­nes", segons explica el pre­si­dent de l'Adeg, Xavier Car­dona, en la pre­sen­tació de l'índex. Amb tot, "la salut és fràgil i volàtil", d'aquí que un dels res­pon­sa­bles de l'estudi, David Moreno, avisi que el cicle econòmic està can­vi­ant "en part per la desac­ce­le­ració de la cons­trucció, que difi­cul­tarà man­te­nir el ritme de crei­xe­ment dels altres anys". Aquest fet pot modi­fi­car els futurs rànquings "perquè on més es notarà aquesta fre­nada de la cons­trucció, que supo­sarà un aug­ment automàtic de l'atur, serà en les comar­ques cos­ta­ne­res", asse­gura Car­dona.

Altres can­vis sig­ni­fi­ca­tius que mos­tren l'anàlisi de com­pe­ti­ti­vi­tat ter­ri­to­rial són a les comar­ques del Baix Ebre, Pla d'Urgell i Montsià, que totes tres gua­nyen tres posi­ci­ons. En la balança contrària, en canvi, se situen la Gar­rotxa, que perd tres posi­ci­ons, i l'Anoia, Ber­guedà, Pla de l'Estany i Baix Penedès, que totes cauen dues posi­ci­ons.

Una vegada més, però, les comar­ques del Pallars Sobirà, Terra Alta i Pri­o­rat se situen a la part baixa de la clas­si­fi­cació, tot i que l'estudi deixa clar que són zones que basen les seves estratègies en un entorn més local i de dife­ren­ci­ació econòmica i que, en cap cas, aquest fet implica pit­jors con­di­ci­ons de vida que a la resta del ter­ri­tori català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.